artikel

Cobouw50 Ranglijst: 21 tot en met 30

bouwbreed 4734

Cobouw50 Ranglijst: 21 tot en met 30

Op 21 van de Cobouw50 vinden we de Friso Bouwgroep. De Friezen laten nu al een paar jaar een stijgende lijn zien. En d winnaar van de Cobouw Award, Coen Hagendoorn, sluit de top 30 af.

 

 

21. Friso Bouwgroep

 • Hoofdkantoor: Sneek
 • Omzet: 212 miljoen
 • Aantal medewerkers: 435
 • Activiteiten: woningbouw, utiliteitsbouw, service en onderhoud, planontwikkeling, toelevering van machinaal timmerwerk, prefabbeton- en hsb-elementen en civiele beton- en waterbouw
 • Algemeen directeur: Henk Dedden

“Boterhammen voor de jongens, daar gaat het om.” Het kenmerkt de no-nonsense aanpak van de Friezen. Nuchter en een beetje mediaschuw zijn andere kenmerken van het bouwbedrijf dat dit jaar het nieuwe laboratorium Nationaal Lucht- en Ruimtevaart in Marknesse bouwt en het voor­malige Aegon-kantoor in Leeuwarden ombouwt tot studentenwoningen. In 2016 spraken directeuren Jan Wageman en Henk Dedden – bij hoge uitzondering – met Cobouw. Het werd een gedenkwaardig interview waarbij Dedden eerst niet en later toch wel aanwezig was. En direct zijn stempel op het gesprek drukte. “De toekomst van de bouw zit ‘m nog steeds in mensen met handjes die iets kunnen”, zei hij toen. Blijkbaar vinden ze bij Friso ook nog eens de juiste handjes, want de omzet stijgt al jaren gestaag. Ieder jaar weer.

22. De Vries en Verburg

Hoofdkantoor: Stolwijk
Omzet: 196 miljoen
Aantal medewerkers: 173
Activiteiten: utiliteitsbouw, woningbouw, vastgoedontwikkeling, zorg en onderwijs
Algemeen directeur: Henk Aantjes

In 1986 begonnen als bouwer van stallen. Maar anno 2018 actief in vele takken van sport. Zoveel dat de verschillende werkzaamheden afgelopen jaar onder één naam gebundeld zijn. Burgland Vastgoed, Burgland Projectontwikkeling en Bouwbedrijf De Vries en Verburg luisteren per 1 juli 2017 naar de naam De Vries en Verburg. Aansprekende projecten waren onder andere het kantoor The Base D te Schiphol, Biowarmte-installatie Lage Weide te Utrecht en de nieuwbouw van 240 appartementen op Holland Park, Diemen. Grote projecten in Zoetermeer en Woerden zitten in de pijplijn. De nettowinst groeide met bijna 1 miljoen euro naar
7,4 miljoen. Bijna ieder jaar wordt De Vries en Verburg door Cobouw genomineerd voor een Cobouw Award. In 2014 wonnen ze die ook daadwerkelijk. In 2017 scheelde het een haar.

23. KlokHolding

 • Hoofdkantoor: Nijmegen
 • Omzet: 195 miljoen
 • Aantal medewerkers: 175
 • Activiteiten: woningbouw, utiliteitsbouw, onderhoud, renovatie en ontwikkeling
 • Bestuursvoorzitter: Ton van de Klok

Voor KlokHolding stond het afgelopen jaar in het teken van groei. Opnieuw. De omzet steeg met 10 procent naar 194 miljoen. Dit jaar zal de magische grens van 200 miljoen worden geslecht, zo verwacht bestuursvoorzitter Ton van de Klok. Hoewel dat geen doel op zich is. Klok wil vooral gecontroleerd groeien. 2017 was ook het jaar van de opening van het LIV-inspiratiecentrum, een initiatief van Eigenhuis Groep, Trebbe Wonen en Van der Sluis Technische Bedrijven en Klok. Zelf noemt de bouwer het “het eerste woon­belevingscentrum in Nederland waar een nieuwbouwhuis, al vóór de daadwerkelijke bouw, tot leven komt”. Vier huizen op ware grootte, in verschillende woonstijlen, vormen het hart van LIV. Bezoekers kunnen alle details van de woningen tot zich nemen en advies krijgen over alles wat er bij een nieuwe woning komt kijken.

24. ASK Romein International

 • Hoofdkantoor: Roosendaal
 • Omzet: 187 miljoen
 • Aantal medewerkers: 515
 • Activiteiten: bouw, staal en offshore
 • Algemeen directeur: Ivan Vinck

De aantrekkende economie, enkele overnames en vroegtijdig instappen in een nichemarkt – datacenters – gaven ASK Romein de afgelopen jaren een explosieve groei. De traditioneel sterke positie in de staalbouwmarkt geeft het bouwbedrijf stabiliteit in zware tijden. Lees hier het hele interview met ASK Romein-topman Ivan Vinck.

25. Plegt-Vos

Hoofdkantoor: Hengelo
Omzet: 183 miljoen
Aantal medewerkers: 233
Activiteiten: woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie en onderhoud, vastgoedbeheer, infra en milieu
Algemeen directeur: Theo Opdam

Plegt-Vos is onmiskenbaar een veelzijdige bouwer. De bouw van woningen, kantoren, zorgcomplexen, maar ook renovatie en onderhoud van bestaande gebouwen behoren tot het activiteitenpallet. Afgelopen jaren ontpopte de Twentse onderneming, die wederom een flinke omzetsprong maakte, zich tot bouwer van studentenhuisvesting. Het bedrijf realiseerde in die markt projecten door het hele land, onder andere in Groningen, Wageningen en Den Haag. In het Groningse aardbevingsgebied raakte Plegt-Vos in conflict met de NAM en de gemeente Bedum. Die voelden niets voor de wijze waarop Plegt-Vos zestien aardbevingsbestendige woningen wilde bouwen. Het contract werd ontbonden en een nieuwe aannemer werd op de klus gezet. In Loppersum kon Plegt-Vos gelukkig wel aan de slag met de realisatie van 43 schokbestendige woningen.

26. Gebr. Van de Ven

Hoofdkantoor: Veghel
Omzet: 173 miljoen
Aantal medewerkers: 224
Activiteiten: woningbouw, utiliteitsbouw, restauratie
Bestuursvoorzitters: Frank en Stefan van de Ven

2017 ging “heel erg aardig”, vond financieel directeur Ben van de Meerakker. Het jaar ervoor groeide Van de Ven iets te hard. Projecten in het buitenland, zoals in Southampton (bedrijfshal voor Lidl) en Malta (hangars voor vliegveld) vraten tijd en energie en bleken niet de geldmachines waarop was gehoopt. Iets minder driftig naar het buitenland kijken, was het doel voor 2017. De winst groeide naar 6 miljoen euro. Met een hoge solvabiliteit (52 procent) en prima liquiditeit behoort het bedrijf tot de top in de bouw. Van de Ven is “saai en degelijk”, aldus Van de Meerakker. “We gaan niet naar golfbanen of naar restaurants.” Gewoon je werk doen is meer dan genoeg. Zo’n 40 procent van de omzet komt uit woningbouw. Van de Ven is actief in Amsterdam, Delft, Den Haag en Nijmegen en ontwikkelt in onder andere Loon op Zand, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en Veldhoven.

27. Heembouw Holding

Hoofdkantoor: Roelofarendsveen
Omzet: 164 miljoen
Aantal medewerkers: 227
Activiteiten: bouw, onderhoud en ontwikkeling
Algemeen directeur: Peter Lammertink

Heembouw heeft afgelopen jaar zowel de omzet als de winst verhoogd. De omzet van Heembouw steeg naar 167 miljoen (+5,6 procent), de nettowinst naar 5,8 miljoen (+18 procent). Na een dip in 2014 vond Heembouw in 2015 de weg terug omhoog. Het past overigens keurig in de ambitie van topman Peter Lammertink, die ten minste 200 miljoen euro per jaar omzet ambieert. Heembouw bouwt woningen, bedrijfsruimten en kantoren en richt zich daarnaast op het onderhoud en beheer van gerealiseerde gebouwen. De bouwer van bedrijfsruimte, woningen en kantoren heeft zich ten doel gesteld om in 2020 “de onderscheidende bouw­onderneming voor onze klanten, mensen en omgeving” te zijn. Heembouw behoorde in 2016 tot de vijf genomineerden van de Cobouw Award en dus tot de vijf best presterende bouwondernemingen van Nederland.

28. Schagen Groep

Hoofdkantoor: Zwolle
Omzet: 162 miljoen
Aantal medewerkers: 356
Activiteiten: woningbouw, utiliteitsbouw, projectontwikkeling, grond-, weg- en waterbouw
Bestuursvoorzitter: Jonathan Schagen

Salverda Bouw en Schagen Infra zijn veruit de bekendste en grootste onderdelen van de Schagen Groep, maar zeker niet de enige. Ook ontwikkelaar Schavast maakt deel uit van het familiebedrijf uit Zwolle. Bovendien beschikt het in Hasselt over een betoncentrale en een asfaltmolen. Nova Trading is het zesde onderdeel van de groep: een handelsonderneming die zich bezighoudt met import en export van grondstoffen en bouwmaterialen` in Europa en Zuid-Amerika. Tot slot is Schagen in Paraguay actief in productie en verwerking van betonmortel en import van cement. Interviews geeft topman Jonathan Schagen niet vaak. Vorig jaar maakte hij voor Cobouw een uitzondering. In dat gesprek gaf hij aan voor duurzame, stabiele en organische groei te gaan. Overnames doet hij liever niet, omdat je “nooit weet wat je precies koopt”.

29. Nijhuis Bouw

Hoofdkantoor: Rijssen
Omzet: 157 miljoen
Aantal medewerkers: 292
Activiteiten: projectontwikkeling, woningbouw, utiliteit, renovatie en groot onderhoud
Algemeen directeur: Rob Nijhuis

Nijhuis is al jaren een stabiele woningbouwer, mede dankzij het zelf ontwikkelde Trento-woningbouwconcept. Vorig jaar lanceerde het bedrijf ook het Trento-renovatieconcept, dat uitgaat van een constante samenwerking met vaste partners, vakmanschap en vroegtijdig overleg met corporaties. Of zoals directeur Rob Nijhuis zei: “De kracht van deze samenwerking is dat alle betrokken partijen vroegtijdig weten waar ze aan toe zijn en gaan denken in productietreinen in plaats van in projecten. Discontinuïteit kost enorm veel geld en is de dood in de pot voor de bouw.” De grootste renovatiebouwer wil Nijhuis overigens niet worden, wel de beste. Zo’n tweeduizend woningen per jaar denkt het bedrijf te renoveren. Daarnaast bouwt het jaarlijks duizend nieuwbouwwoningen. Zusterbedrijf Nijhuis Toelevering baarde opzien door de prijzen voor vaste partners niet te verhogen.

30. Coen Hagedoorn Bouwgroep

Hoofdkantoor: Huizen
Omzet: 157 miljoen
Aantal medewerkers: 363
Activiteiten: woningbouw, utiliteitsbouw, installatietechniek, renovatie en onderhoud, vastgoedbeheer
Directie: Jan en Coen Hagedoorn

Coen Hagedoorn heeft meer werk aan onderhoud en renovatie van panden dan aan nieuwbouw. Bij de afdeling vastgoedbeheer werken 248 personen, bij projecten 115. De overname van een deel van het failliete Jurriëns, ruim een jaar geleden, heeft Coen Hagedoorn Bouwgroep geen windeieren gelegd. De omzet van het familiebedrijf uit Huizen steeg in 2016 met 25 procent tot ruim 125 miljoen euro. In 2017 was de omzet al 157 miljoen. De nettowinst groeide naar 6,5 miljoen euro. De winnaar van de Cobouw Award van twee jaar geleden presteerde dit jaar dus weer prima. Niet dat ze zich daar in Huizen voor op de borst kloppen. Dat past niet bij de mediaschuwe broers die hun bedrijf met eigen middelen gefinancierde overnames gestaag blijven uitbreiden. En het betaald uit wat het bedrijf uit Huizen wint ook in 2018 de Cobouw Award.

 

 

Reageer op dit artikel