nieuws

Topman ASK Romein: ‘Met een marge van vier procent mag je in onze sector tevreden zijn’

bouwbreed 3613

Topman ASK Romein: ‘Met een marge van vier procent mag je in onze sector tevreden zijn’
19-09-2018 Roosendaal Ivan Vinck van ASK Romein Cobouw 50 Foto: Guido Benchop

De aantrekkende economie, enkele overnames en vroegtijdig instappen in een nichemarkt – datacenters – gaven ASK Romein de afgelopen jaren een explosieve groei. De traditioneel sterke positie in de staalbouwmarkt geeft het bouwbedrijf stabiliteit in zware tijden.

“Nog een paar van deze jaren en we staan in de top van de Cobouw50”, lacht directeur Ivan Vinck in zijn kantoor in Roosendaal. Het is bedoeld als een grapje, maar puur cijfermatig gezien is zijn voorspelling niet eens zo gek. In 2014 trok het familiebedrijf slechts 72 miljoen euro uit de markt, terwijl de omzet dit jaar rond de 300 miljoen euro gaat uitkomen. Meer dan een verviervoudiging dus in vier jaar tijd. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf ligt op koers voor een herhaling van dat huzarenstukje. Want gezien de uitstekend gevulde orderportefeuille is de verwachting dat de omzet in 2019 zal doorgroeien naar zo’n 400 miljoen euro. “We zijn nog niet bang dat de netten zullen scheuren, maar ze worden aardig opgerekt”, zegt Vinck.

De marges in de bouw zijn nog altijd niet geweldig, maar met een nettoresultaat van 5,8 miljoen euro in het afgelopen jaar is hij in zijn sas. “Het kan altijd beter, maar met een marge van drie tot vier procent mag je in onze sector tevreden zijn.” Wat is de verklaring eigenlijk voor die extreem snelle groei? Is het slechts het herstel van een diep dal in de crisis? Beslist niet, verzekert Vinck. “We hebben altijd zwarte cijfers geschreven, ook in crisistijd. We hebben enige tijd bewust onze orderportefeuille ingekrompen, toen anderen dumpprijzen rekenden.” Hoe dat kon? Vooral door de grote diversiteit binnen de bedrijvengroep, stelt Vinck. “Daardoor zijn we in staat om verschillende markten op een gezonde wijze te bedienen. Wanneer het in het ene segment wat minder gaat, kunnen we nog altijd ons ei kwijt in de markt die wel goed draait.”

Ivan Vinck, topman van ASK Romein: “Wat je met klanten afspreekt, moet je altijd kunnen nakomen.” (Foto: Guido Benschop)

Het bedrijf is van oudsher actief op enkele nichemarkten, zoals de offshore en de bruggenbouw. Toen in Nederland bijna geen paal meer de grond in ging, draaide de offshore uitstekend. Bovendien werd de bouw in België veel minder zwaar getroffen door de crisis dan die in Nederland. Zonder de kern van zijn personeel te hoeven laten gaan, kon ASK Romein daardoor omzet blijven draaien. En dat zonder (te) diep te hoeven duiken in prijs.

‘Vandaag het contract tekenen, morgen beginnen, dat is ons streven’

Op dit moment is het in de offshore rustig, maar vooral de industriebouw en de bouw van datacentra is booming business. Geografisch gezien realiseert het bouwbedrijf zijn omzet vooral in België en Nederland, maar de bouw van de datacenters gebeurt over heel West-Europa. ASK Romein is momenteel onder meer actief in Ierland, Denemarken en Duitsland. “Ons klantenbestand bestaat voor meer dan 75 procent uit repetitieve klanten. Prologis Benelux is daar een goed voorbeeld van”, zegt Vinck. Voor deze aanbieder van logistiek vastgoed voerde ASK Romein dit jaar al enkele flinke opdrachten uit, zoals de uitbreiding met 32.500 vierkante meter van een distributiecentrum in Venlo en een nieuwbouwproject van 26.000 vierkante meter in Eindhoven. De panden haalden respectievelijk een BREEAM-certificaat ‘Zeer Goed’ en ‘Excellent’.

ASK Romein is daarnaast specialist in het bouwen van voetbalstadions. Het was onder meer betrokken bij de (ver)bouw van de stadions van AA Gent en FC Antwerp. In een consortium met de Italiaanse Staalbouwer Cimolai gaat het bedrijf meedingen naar de bouw van de nieuwe Kuip in Rotterdam. Als turnkey aannemer neemt ASK Romein bij veel projecten letterlijk alle andere onderdelen voor eigen rekening. Dus ook het betonwerk en het technisch ontwerp. Vinck: “Vandaag het contract tekenen, morgen beginnen, dat is ons streven. Zonder eigen ontwerpkennis zit daar algauw een bottleneck. Klanten willen hun investeringsidee zo snel mogelijk omzetten in rendement. Dat maken wij mogelijk.” De overname in 2016 van VDK Engineering versterkte de eigen ontwerpmogelijkheden.

Hoewel er een verschuiving is richting totaalbouw, vormt staalbouw nog steeds het hart van ASK Romein

Alles in eigen hand houden is sowieso een rode draad in de geschiedenis van ASK Romein. Waar nodig verwerft het bedrijf daarvoor nieuwe sleutelfuncties – de volgende bedrijfsovername is nooit ver weg. Het officiële oprichtingsjaar van ASK is 1992, maar het bedrijf werd in Nederland pas een flinke speler sinds de fusie met Romein in 2002. Hoewel er een verschuiving is richting totaalbouw, vormt staalbouw nog steeds het hart van het bedrijf. “De hele groep produceert op jaarbasis zo’n 60.000 ton staal. Dat komt onder meer daarvandaan”, wijst Vinck uit het raam. “Maar we maken ook stalen balken in Malle, Vlissingen, Katwijk en Middelburg. Als staalbouwer behoren wij tot de top 3 van de Benelux.” Dat stelt het bedrijf in staat om altijd snel te leveren aan bouwprojecten.

Op overnamepad

ASK Romein is de afgelopen tijd geregeld op overnamepad geweest. Het is mede een verklaring voor de fikse groei die het bedrijf doormaakte. Met de acquisitie najaar 2017 van Oostingh Staalbouw in Katwijk realiseerde ASK Romein een schaalvergroting van haar staalbouwactiviteiten. Ook de straal- en coatingfaciliteiten van Oostingh maakten deel uit van deze transactie. Acht maanden eerder nam de bouwer constructiebedrijf Hillebrand uit Middelburg over. Daarmee versterkte het bedrijf zijn positie in de bruggenbouw in Nederland en België. Ontwerpcapaciteit heeft het bedrijf ook graag in eigen hand. In 2015 versterkte ASK Romein de teken- en engineeringscapaciteit met de overname van het Sassenheimse ingenieursbedrijf VDK Engineering. Het bedrijf sluit niet uit dat er de komende jaren nog meer overnames volgen.

De productielocatie in Roosendaal beschikt over een geavanceerd machinepark en een gerobotiseerde assemblage- en lasproductielijn. Dat garandeert snelle en efficiënte productie, een scherpe prijs en een constante hoge kwaliteit. En dat – heel belangrijk – zonder afhankelijk te zijn van anderen. “We zullen altijd handjes nodig hebben, maar staalbouw is, zoals ik dat noem, hard labeur. Een robot kan zonder probleem zware onderdelen aanpakken. Nu doen robots pakweg tien procent van het werk en dat zal nog wel iets toenemen. Wij zijn op dit gebied trendsetter.”

‘Snel opschalen lukt alleen als je alles zelf in huis hebt’

Met de overname van Oostingh Staalbouw in Katwijk kwam er in 2017 een mooie nieuwe conserveringshal bij én ruim honderd vakbekwame werknemers. Zijn er nog meer overnames te verwachten? Vinck sluit het niet uit. “Wat je met klanten afspreekt, moet je altijd kunnen nakomen. Snel opschalen lukt alleen als je alles zelf in huis hebt.” Opvallend genoeg wordt de snelle groei vooral geboekt door opdrachten van ‘wederkerende klanten’, constateert Vinck. Het ligt volgens hem aan het gehanteerde ‘K3-model’. K3 verwijst in dit geval niet naar de Belgisch-Nederlandse meidenband, maar naar de drie dingen waar het allemaal om draait. “Kennis, Kwaliteit en Kunde. Als je die altijd kunt garanderen, komen je klanten terug.”

Reageer op dit artikel