Foto: Shutterstock

Bom onder spelregels stikstof: rechter maakt intern salderen moeilijker

"Een kleine bom" onder de stikstofregels maakt het per direct moeilijker om intern te salderen met stikstofruimte. Veel (lopende) projecten zullen moeten terugkijken of zij een vergunning nodig hebben, of hadden. De precieze impact op de bouw is zelfs voor de Raad van State nog niet te overzien.

Foto: Alexander Leeuw

Toenemende groei in de bouw verwacht in de komende jaren

Krimp verandert in groei in 2025 en in het jaar daarop neemt de productie verder toe. De bouwsector toont een positieve ontwikkeling, hoewel belangrijke belemmeringen blijven bestaan.

Inframinister Barry Madlener (PVV). Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Minister snoept van budget infraprojecten, wil toch jaarlijks één herstarten

Inframinister Barry Madlener heeft meer tijd nodig om te kiezen welke gepauzeerde aanlegprojecten te herstarten. Hij wil er jaarlijks één uit de ijskast halen, maar haalt tegelijkertijd 500 miljoen euro uit de pot.

Van Gelder werkt aan de Parklaan Ede. Na jarenlange bezwaren kwam er een natuurvriendelijker ontwerp voor de nieuwe weg. Foto: Gemeente Ede

Natuurstrijder die zich tegen ViA15 keerde: 'Bezwaren maken betere bouwplannen'

Wat leveren een jarenlange rechtszaak en bezwaren tegen een project zoals de ViA15 eigenlijk op? Voor de bezwaarmakers zelf is het duidelijk: bouwplannen worden er echt beter van.

Podcast Doorzagen | Hoe deze bezwaarmaker jarenlang streed voor de stem van de natuur

Podcast Doorzagen | Hoe deze bezwaarmaker jarenlang streed voor de stem van de natuur

Zeven jaar lang bleef Maarten Witberg, beleidsmedewerker bij Natuur en Milieu Gelderland, strijdlustig voor de stem van de natuur in de zaak ViA15. Wat leren we van de bezwaarmakers? 'We willen dat plannen beter worden.'

De aansluiting tussen de A15 en de A12. Foto: Joop van Houdt

Minister vreest gapend gat in begroting ViA15

De prijsstijgingen afgelopen jaren zullen het ViA15-project een stuk duurder maken, meent minister Madlener (Infrastructuur). "We zien dat door juridisering grote projecten steeds lastiger worden om uit te voeren."

Themanieuwsbrief Duurzaamheid

Alles weten over duurzaamheid? Meld je aan voor onze maandelijkse Duurzaamheid nieuwsbrief.
Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Bij de bouw van 99 zorgwoningen in het Limburgse dorp Amstenrade hebben FAAY Vianen BV en Qbix - het nieuwe 2D modulaire en flexibele bouwsysteem van Holland Composites - elkaar gevonden. Wat beide bedrijven bindt? "We geloven allebei in circulair, flexibel en remontabel bouwen met biobased materialen'', zegt commercieel directeur Sven Erik Janssen van Holland Composites.

Foto: Johan Nebbeling

Circulaire wens waterschappen komt uit: verzaagde beschoeiingsplanken uit IJssel sieren nieuw lab

Het nieuwe laboratorium van Aquon in Houten is opgezet als een efficiënte productiefaciliteit, maar heeft de uitstraling van een natuurmuseum. Vooral de gevel van het bijna 120 meter lange, duurzame gebouw springt in het oog: die bestaat uit verzaagde beschoeiingsplanken.

Blog | Evolutie van de Ladder van Lansink

Blog | Evolutie van de Ladder van Lansink

De Ladder van Lansink, geïntroduceerd in de late jaren 1970 door de Nederlandse politicus Ad Lansink, is een hiërarchie van afvalbeheer die zich richt op de prioriteit van afvalbeheerstrategieën.

De Bernard van Kreelpoort in Veenendaal is gebouwd met circulair staal.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Circulair staal van EECULAIR verlaagt CO2-uitstoot drastisch

Veel bouwbedrijven krijgen hun vergunningen en projecten niet rond door strenge duurzaamheidseisen. Traditionele materialen met een hoge CO2-uitstoot voldoen vaak niet meer aan de duurzaamheidseisen. Daarom heeft EECULAIR circulair staal ontwikkeld dat wel in aanmerking komt voor subsidies, waardoor projecten voortgezet kunnen worden.

De renovatie van de Haringvlietbrug waar een nagenoeg emissieloze bouwplaats is gecreëerd.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord TBI Greenlist helpt bij duurzame materiaalkeuzes

Eén van de belangrijkste thema's bij TBI is 'Duurzame oplossingen'. Het concern met meer dan twintig verschillende techniek-, bouw- en infraondernemingen werkt intensief om dat thema ook echt praktisch in te vullen. En dat niet alleen: TBI wil daarin graag de hele keten meenemen. "Duurzaamheid staat of valt met goed samenwerken."

Circulaire Bruynzeel keukens besparen 350.000 kilo houtGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Circulaire Bruynzeel keukens besparen 350.000 kilo hout

Oude keukens krijgen een nieuw leven met het circulaire keukenproces van Bruynzeel Keukens. "Voorheen belandden oude keukens in de verbrandingsoven. Met dit proces borgen wij dat oude keukens weer als grondstof voor spaanplaat worden gebruikt", zegt Raimond Uitenbroek van Bruynzeel Keukens.

Foto: Shutterstock

Brede coalitie vraagt om nieuwe aanpak warmtenetten: stagnatie kost maatschappij 1,6 miljard euro

Een brede coalitie van onder andere gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders wil snel een nieuwe aanpak voor warmtenetten. Deze zogeheten Warmtealliantie vraagt om maximumtarieven voor deelnemers en een eenvoudiger subsidiestelsel.

Centrale van HVC in Alkmaar. Foto: Shutterstock

'Netcongestie bewijst: het gaat juist heel goed met de energietransitie'

Het gaat prima met de energietransitie, zegt Dion van Steensel, algemeen directeur van het publieke milieubedrijf HVC. "Maar als we echt willen versnellen, dan moeten we als samenleving infrastructuur niet langer zien als losse businesscase."

Foto: Shutterstock

Volgend jaar massaal aan de elektrische bus

Wie dacht dat de zakelijke wereld massaal afscheid neemt van het bestelbusje op diesel, heeft het mis. Hoewel het jaar nog niet eens voorbij is, zijn er dit jaar al meer bestelauto's op diesel verkocht dan vorig jaar, blijkt uit registratiecijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het aantal busjes op elektriciteit neemt verhoudingsgewijs juist af.

eVrachtwagen. Foto: Burgy

De bouw in veertien zero-emissiezones: van elektrische bus tot op de fiets

Niet alleen de zero-emissiezones dwingen tot schonere bouwlogistiek. De binnensteden vragen sowieso om slimmer transport. "We doen al best veel, maar dat komt vanuit andere overwegingen dan emissiezones."

Warmold ten Zijthoff. Foto: Stedin / Sicco van Grieken

Stedin: oplossen netcongestie gaat met huidige regels heel veel tijd kosten

Na de inval door Rusland in Oekraïne ging het plots hard met de energietransitie. Daar snel genoeg tegenop bouwen kan niet onder de huidige regelgeving, zegt Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur bij netbeheerder Stedin. Dus moeten aansluitingen voorlopig kleiner.

Foto: Shutterstock

Besluiteloosheid over warmtenetten maakt overvol stroomnet nog voller

De wildgroei aan warmtepompen ondermijnt de businesscase voor nieuwe warmtenetten. Gemeenten missen een ontmoedigingsbeleid en de Wet collectieve warmte hangt nog in het parlement. Hierdoor dreigt de transitie naar warmtenetten mis te lopen, met nog meer drukte op het stroomnet tot gevolg.