Foto: Alexander Leeuw

Toenemende groei in de bouw verwacht in de komende jaren

Krimp verandert in groei in 2025 en in het jaar daarop neemt de productie verder toe. De bouwsector toont een positieve ontwikkeling, hoewel belangrijke belemmeringen blijven bestaan.

Inframinister Barry Madlener (PVV). Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Minister snoept van budget infraprojecten, wil toch jaarlijks één herstarten

Inframinister Barry Madlener heeft meer tijd nodig om te kiezen welke gepauzeerde aanlegprojecten te herstarten. Hij wil er jaarlijks één uit de ijskast halen, maar haalt tegelijkertijd 500 miljoen euro uit de pot.

Van Gelder werkt aan de Parklaan Ede. Na jarenlange bezwaren kwam er een natuurvriendelijker ontwerp voor de nieuwe weg. Foto: Gemeente Ede

Natuurstrijder die zich tegen ViA15 keerde: 'Bezwaren maken betere bouwplannen'

Wat leveren een jarenlange rechtszaak en bezwaren tegen een project zoals de ViA15 eigenlijk op? Voor de bezwaarmakers zelf is het duidelijk: bouwplannen worden er echt beter van.

Podcast Doorzagen | Hoe deze bezwaarmaker jarenlang streed voor de stem van de natuur

Podcast Doorzagen | Hoe deze bezwaarmaker jarenlang streed voor de stem van de natuur

Zeven jaar lang bleef Maarten Witberg, beleidsmedewerker bij Natuur en Milieu Gelderland, strijdlustig voor de stem van de natuur in de zaak ViA15. Wat leren we van de bezwaarmakers? 'We willen dat plannen beter worden.'

De aansluiting tussen de A15 en de A12. Foto: Joop van Houdt

Minister vreest gapend gat in begroting ViA15

De prijsstijgingen afgelopen jaren zullen het ViA15-project een stuk duurder maken, meent minister Madlener (Infrastructuur). "We zien dat door juridisering grote projecten steeds lastiger worden om uit te voeren."

Foto: Archief

ViA15-project als winnaar uit de bus na jarenlange stikstofzaak

De rechter heeft het grote wegenbouwproject in Gelderland na een jarenlang proces groen licht gegeven. Andere vastgelopen bouwprojecten zijn daarmee niet plotsklaps weer op weg geholpen.

Themanieuwsbrief Duurzaamheid

Alles weten over duurzaamheid? Meld je aan voor onze maandelijkse Duurzaamheid nieuwsbrief.
Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Bij de bouw van 99 zorgwoningen in het Limburgse dorp Amstenrade hebben FAAY Vianen BV en Qbix - het nieuwe 2D modulaire en flexibele bouwsysteem van Holland Composites - elkaar gevonden. Wat beide bedrijven bindt? "We geloven allebei in circulair, flexibel en remontabel bouwen met biobased materialen'', zegt commercieel directeur Sven Erik Janssen van Holland Composites.

Foto: Johan Nebbeling

Circulaire wens waterschappen komt uit: verzaagde beschoeiingsplanken uit IJssel sieren nieuw lab

Het nieuwe laboratorium van Aquon in Houten is opgezet als een efficiënte productiefaciliteit, maar heeft de uitstraling van een natuurmuseum. Vooral de gevel van het bijna 120 meter lange, duurzame gebouw springt in het oog: die bestaat uit verzaagde beschoeiingsplanken.

Blog | Evolutie van de Ladder van Lansink

Blog | Evolutie van de Ladder van Lansink

De Ladder van Lansink, geïntroduceerd in de late jaren 1970 door de Nederlandse politicus Ad Lansink, is een hiërarchie van afvalbeheer die zich richt op de prioriteit van afvalbeheerstrategieën.

De Bernard van Kreelpoort in Veenendaal is gebouwd met circulair staal.

Circulair staal van EECULAIR verlaagt CO2-uitstoot drastisch

Veel bouwbedrijven krijgen hun vergunningen en projecten niet rond door strenge duurzaamheidseisen. Traditionele materialen met een hoge CO2-uitstoot voldoen vaak niet meer aan de duurzaamheidseisen. Daarom heeft EECULAIR circulair staal ontwikkeld dat wel in aanmerking komt voor subsidies, waardoor projecten voortgezet kunnen worden.

De renovatie van de Haringvlietbrug waar een nagenoeg emissieloze bouwplaats is gecreëerd.

TBI Greenlist helpt bij duurzame materiaalkeuzes

Eén van de belangrijkste thema's bij TBI is 'Duurzame oplossingen'. Het concern met meer dan twintig verschillende techniek-, bouw- en infraondernemingen werkt intensief om dat thema ook echt praktisch in te vullen. En dat niet alleen: TBI wil daarin graag de hele keten meenemen. "Duurzaamheid staat of valt met goed samenwerken."

Circulaire Bruynzeel keukens besparen 350.000 kilo hout

Circulaire Bruynzeel keukens besparen 350.000 kilo hout

Oude keukens krijgen een nieuw leven met het circulaire keukenproces van Bruynzeel Keukens. "Voorheen belandden oude keukens in de verbrandingsoven. Met dit proces borgen wij dat oude keukens weer als grondstof voor spaanplaat worden gebruikt", zegt Raimond Uitenbroek van Bruynzeel Keukens.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Tanja Lendzion, CEO

Tanja Lendzion van Antea Group: 'Ik wil nú verschil maken, niet wachten tot 2050'

Van een Smart Bridge Leeuwarden en een circulair energiesysteem op forteiland Pampus tot de planstudie 'Kaderrichtlijn Water' Oost-Nederland; met dit soort duurzame projecten maakt Antea Group Nederland elke dag een stukje mooier, aldus CEO Tanja Lendzion. "Stop met eindeloos praten. Maak die eerste stap, begin gewoon."

Foto: Nordic Climate Group

Nordic Climate Group breidt verder uit in Nederland

Het in koelinstallaties gespecialiseerde Zweedse bedrijf meldt de derde Nederlandse overname. NCG ziet kansen in de energietransitie en de Nederlandse tak is al bezig met de volgende overnames.

Nieuwe vestiging Hoppenbrouwers in Dongen in aanbouw.

Hoppenbrouwers: 'Netcongestie? Altijd kijken naar wat wél kan'

Door netcongestie was de uitbreiding en nieuwe vestiging van Hoppenbrouwers een uitdaging. Door te kijken naar wat wél mogelijk is, kunnen beide projecten alsnog doorgaan en is de technisch dienstverlener een nieuw werkgebied rijker.

Foto: Shutterstock

Met 'bankzitters' hoopt TenneT marktcapaciteit te borgen voor stroom aan opdrachten

Met niet één, maar zelfs twee back-uppartijen hoopt landelijk netbeheerder TenneT genoeg capaciteit zeker te stellen voor uitbreiding van het net. Als er straks een stroom aan projecten tegelijk wordt uitgevoerd, kunnen de aangehaakte bouwers bijspringen.

Blog | Duurzaamheid is geen monster

Blog | Duurzaamheid is geen monster

Onze tienjarige dochter gaat niet altijd even makkelijk naar bed. Het kost soms moeite haar los te weken van haar schermpjes. Ook het verwerken van de indrukken van alle socials kost tijd. Vaak helpt een verhaaltje voorlezen.