Onze missie is ‘Slimmer samenwerken aan duurzame infra”, vertelt Valéry Bosch, duurzaamheidscoördinator bij Strukton Infra Specials. “Er komen grote vraagstukken onze kant op die meestal een duurzaamheidscomponent hebben. Denk aan de grote vervangings- en renovatieopgave. Oplossingen moeten rekening houden met materiaalschaarste en krapte op de arbeidsmarkt en moeten gericht zijn op emissiereductie, veiligheid, biodiversiteit en natuurbehoud. Strukton wil het onderscheid maken door samen met partners toekomstbestendige oplossingen te bedenken en te realiseren. Ik vind het heel erg leuk om met een bevlogen team de organisatie daarbij te helpen.”
Collega’s op het hoofdkantoor maken we ervan bewust dat hun keuzes kunnen bijdragen aan projectsuccessen”
Als voorbeeld geeft Valéry de social return on investment (SROI): investeringen met maatschappelijke waarde zoals banen voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, tweedehands inkopen en donaties. Voor de hand ligt om hieraan in de projecten invulling te geven, maar dit is niet de enige manier. Als het hoofdkantoor een bijeenkomst organiseert met een cateraar, kan ook van daaruit een SROI-bijdrage worden geleverd. “Wij werken een lijst uit van mogelijkheden waar tender- en projectteams ideeën uit kunnen halen. Collega’s op het hoofdkantoor maken we ervan bewust dat hun keuzes kunnen bijdragen aan projectsuccessen.”
Leidende principes
Contracteisen van opdrachtgevers en wet- en regelgeving zetten de lijnen uit voor een duurzame projectaanpak. Daarnaast zet Strukton Infra Specials zelf een ondergrens neer vanuit een doelgerichte strategie met zes leidende principes: Samen met de keten, Duurzame medewerkers en kantoren, Toekomstbestendige bouwplaats, Biodiversiteit in de bouw, Circulair materiaal en Duurzame innovatie.
“Deze principes zijn de paden die we lopen en die we hebben uitgewerkt in een roadmap met doelstellingen voor de korte en lange termijn. Die helpen ons te focussen en daarnaast spelen we in op de regels en richtlijnen voor duurzaamheidsrapportage en op wat de tender- en projectteams van ons vragen. Dat is de puzzel waarmee we dagelijks bezig zijn om de impact van ons bedrijf te vergroten. Duurzaamheid biedt zoveel toffe kansen die ook financiële voordelen kunnen hebben. Wij willen inspireren en aanreiken om die kansen te benutten.” Het duurzaamheidsteam heeft de leidende principes natuurlijkerwijs verdeeld. Florine is gedoken in de emissieloze bouwplaats en CO2-reductie, Ester onderzoekt circulaire materialen en houdt zich bezig met CSRD en SROI en Valéry verdiept zich in biodiversiteit.
Toekomstbestendige bouwplaats
“Op de Vrije Spoorkruising Dijksgracht, bij de verbouwing van station Amsterdam Centraal en op andere projecten worden heel bijzondere elektrische machines ingezet”, vervolgt Valéry. “Onze collega’s staan dan voor de opgave om de CO2-reductie nauwkeurig te rapporteren. Florine spit met een werkgroep het nieuwe handboek voor de CO2-Prestatieladder door en ontwikkelt volgens die leidraad een gestandaardiseerd rapportage-instrument. Dat geeft grip op onze CO2-prestaties om duurzame infra te realiseren, om op trede 5 van de CO2-Prestatieladder te blijven en om aan de CSRD-richtlijnen te gaan voldoen. Tenderteams bereiken hiermee fictieve korting en realisatieteams leggen hiermee verantwoording af aan de opdrachtgever.”

Circulaire materialen
“Strukton heeft duidelijk de omslag gemaakt van reactief naar proactief”, aldus Valéry. “We standaardiseren en borgen om in control te zijn qua duurzaamheid in onze activiteiten. We anticiperen op wet- en regelgeving als CSRD. Dat levert uitdagingen op, zoals de rapportage van materiaalstromen. Daarvoor moeten we data verzamelen van inkomende materialen, gebruikte materialen, bruikbare restmaterialen en afval in een bepaalde periode. Niet alles houden we nog bij en bovendien hanteren leveranciers eigen eenheden op hun facturen. We bespreken met onze inkoopcollega’s hoe we dit proces in samenwerking met preferred suppliers op een goede manier kunnen inregelen.”
Een mooie kans ziet Valéry in het benutten van vrijkomende materialen. “Camera’s die overbodig worden bij een tunnelrenovatie zijn soms nog prima geschikt om elders in te zetten. Met een interne of externe marktplaats komen vraag en aanbod bij elkaar. Dat is ook mogelijk voor bijvoorbeeld damwanden en liggers van viaducten. Strukton wil daar een actieve en verbindende rol in spelen en is bezig met een interne marktplaats op basis van een bestaand systeem dat we in de toekomst ook extern willen inzetten. Zo bevorderen we circulariteit.”
Biodiversiteit
Tijdens de InfraTech begin dit jaar introduceerden zes bouwbedrijven, waaronder Strukton, een ‘big five’ van maatregelen als startpunt voor natuurinclusief bouwen. De Natuurladder, ontwikkeld door marktpartijen inclusief Strukton, stimuleert tender- en projectteams om klimaatadaptatie, biodiversiteit en bodem- en waterkwaliteit mee te nemen in de projectaanpak. Met de bijbehorende matrix kunnen ze berekenen welke trede op de ladder ze daarmee bereiken. “Het zijn praktische instrumenten om deze onderwerpen vanzelfsprekend mee te nemen in de plannen van aanpak. Denk bij het onderhoud van vaarwegen aan het cyclisch maaien van de oevers waarmee je de biodiversiteit verbetert. Kleine veranderingen kunnen veel impact hebben. We hebben een pilot gedraaid en de eerste ervaringen zijn positief. Het zou toch mooi zijn als we over 5 jaar staan waar we nu qua veiligheid staan: op trede 5. Dan zetten we echt iets moois neer.”

Risotto maken
Met hetzelfde enthousiasme als in haar team houdt Valéry het overzicht over het brede spectrum van duurzaamheid. “Duurzaamheid is onwijs in beweging en veelomvattend, maar daar kan ik goed mee omgaan. Wij proberen het concreet te maken voor de tender- en projectteams, zodat het behapbaar wordt. Er zijn daarnaast zoveel mooie initiatieven vanuit de teams zelf! Ik zie het als onze taak om die paddenstoelen te plukken en er mooie risotto van te maken voor alle tender- en projectteams, zodat de paddenstoelen niet verdwijnen. Daarmee brengen we succesvolle toepassingen breder in de organisatie en stimuleren we het lerend vermogen.”
“Voor opdrachtgevers is het soms lastig om duurzaamheid te vatten in een uitvraag. Wij kunnen ze daarbij helpen. Hoe eerder we duurzaamheid in de processen borgen, hoe meer impact we samen kunnen bereiken.”
Dit artikel is gesponsord door Strukton.