Tendertrend: Pakketjes van bruggen vliegen nog niet alle deuren uit
Op de InfraTech kunnen de eerste ervaringsdeskundigen van de portfolio-aanpak hun lessen al delen met de markt. Maar na Rijkswaterstaat volgen nog weinig andere beheerders de trend.
Op de InfraTech kunnen de eerste ervaringsdeskundigen van de portfolio-aanpak hun lessen al delen met de markt. Maar na Rijkswaterstaat volgen nog weinig andere beheerders de trend.
Na renovatie van de Haringvlietbrug vervolgen Mobilis en Croonwolter&dros hun portfolio-aanpak met Rijkswaterstaat. Ze mogen aan de slag met de Papendrechtse brug.
Een montageplek wordt beschikbaar gesteld en de bouw van de bogen, de kleppen en het invaren zijn ondergebracht in aparte contracten. Daarmee hoopt Rijkswaterstaat zich zo snel mogelijk te verlossen van het aanbestedingstrauma van de Van Brienenoordbrug. De marktconsultatie en oriënterende gespreken gaan direct van start.
Portfolio's, treintjes en bouwstromen vliegen je om de oren als je naar de bouwaanbestedingen van 2025 kijkt. Welke springen het meest in het oog?
Rijkswaterstaat gaat het vernieuwen van de beweegbare delen, de bouw van de twee bogen én het transport en de installatie van de Van Brienenoordbrug als afzonderlijk contracten op de markt brengen. Zo moet de pijnlijk afgeblazen aanbesteding van de vernieuwing van Nederlands drukst bereden verkeersbrug een nieuwe kans krijgen in 2025.
De Europese aanbestedingsregels werken te beperkend om opdrachten op duurzaamheid te gunnen, stelt bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht Willem Janssen. Dat moet anders: "Marktintegratie gaat voor op het streven naar duurzaamheid. Ik vind dat we dat moeten heroverwegen."
VolkerWessels-onderneming Jongen en Heijmans vallen beide in de prijzen in Limburg. Zij mogen vanaf volgend jaar circa 1.500 conceptuele woningen leveren voor meerdere woningbouwcorporaties.
Het aantal procedures over de A-pier overtreft inmiddels de hoeveelheid bepalingen uit het gehate Fidic-contract dat gold op de beladen bouwplaats. Spie voert de troepen aan en stond vorige week voor de zoveelste keer in de rechtszaal. De installateur wil nog 5,7 miljoen euro tegemoetzien van hoofdaannemer Ballast Nedam/TAV.
Ontwikkelaar De Lelie Vastgoed hoeft vele miljoenen euro's minder te betalen aan aannemer Ballast Nedam om het retentierecht op Galaxy Tower op te heffen.
In Nederland worden we steeds vaker geconfronteerd met grootschalige, complexe projecten. Helaas leert de ervaring dat deze megaprojecten vaak mislukken.
Het is een bekend fenomeen; als je je oude jas maar lang genoeg in de kast laat hangen, wordt hij vanzelf weer modieus. Maar geldt die wijsheid ook voor contractmodellen in het bouwrecht? Je zou het soms haast denken.
Stel dat de overheid in de hoogtijdagen van de recente coronapandemie van elk ziekenhuis teams met de allerbeste medisch specialisten en verpleegkundigen gevraagd zou hebben om hun zorgtaken een paar weken te laten liggen.