Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken' 

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken'

Veel risico's in de bouwsector kun je al met kleine maatregelen beperken. Je moet alleen even weten hoe. Verzekerings- en risicoadviseur Howden ondersteunt bedrijven met preventie en benadrukt het belang ervan: "Ook kleine schades kunnen flink aantikken."

Foto: Niels de Vries

Terug naar de bouwwetten van Hammurabi?

Er is veel te doen rondom grote infraprojecten. Aanbestedingen verlopen moeizaam en soms is er helemaal geen marktpartij die een bod wil doen. Over en weer is er kritiek op beleid of juist gebrek aan beleid. In de kern gaat het meestal over de invulling van de eigen rol en dan vooral over verdeling van risico's. Daarin is de laatste 30 jaar flink wat veranderd, maar is dat herkenbaar, ook als we in een ver verleden terugkijken?

Bouwkundige opname en monitoring noodzakelijk voor aannemers

Bouwkundige opname en monitoring noodzakelijk voor aannemers

Bouwen brengt risico's met zich mee. Daarom is bouwkundige opname en monitoring tijdens de werkzaamheden noodzakelijk voor aannemers. Hiermee worden de risico's in kaart gebracht en zo klein mogelijk gemaakt. Maar hoe gaat dat in z'n werk?

Foto Shutterstock

Risicomanagement: 'Eerst verkennen, voorkomen en dan pas verzekeren'

Veranderende wet- en regelgeving, nieuwe contractvormen, onduidelijke aansprakelijkheid; de bouwwereld wordt steeds ingewikkelder. Dus is het logisch dat alle partijen zich indekken door verzekeringen. Maar nog beter is het om risico's te verkennen en te voorkomen, zegt adviseur VLC & Partners.

Foto: Shutterstock

'Bouwers en opdrachtgevers hebben elkaar hard nodig bij het inschatten van risico's'

'Risicoaversie bouwers risico voor heel Nederland', aldus het redactioneel commentaar in het Financieele Dagblad. Een dag eerder was het al voorpaginanieuws. Is dit doorgeschoten risicomijding, of juist gezond risicobewustzijn? 

Foto: AdobeStock

'Bouw staat voor grote uitdagingen en moet keuzes gaan maken'

Het toenemende aantal faillissementen en de sterke terugloop van de afgegeven bouwcertificaten, duidt op een verslechtering van de bouwconjunctuur. De hoogste tijd voor goed risicomanagement, betoogt Richard Smink van Atradius.

Foto: Shutterstock

De informatieplicht van de aannemer verandert: wat zijn de gevolgen?

Per 1 januari 2024 treedt (samen met de Omgevingswet) de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Hiermee wordt een (publiekrechtelijk) systeem van kwaliteitsborging opgetuigd, maar veranderen ook enkele bepalingen in het Burgerlijk Wetboek (BW). Welke informatie moet de aannemer verstrekken? In welke situaties geldt deze plicht? En wat zijn de gevolgen wanneer de aannemer zijn plicht niet nakomt?

Hoogleraar publieke inkoop Fredo Schotanus. Foto: Christiaan Krouwels

Hoe innovatief zijn de 10 meest innovatieve aanbesteders eigenlijk?

Hij wil Nederland niet wegzetten als een angsthazenland, maar waarom kiezen we altijd het veilige pad als het over innovatiegericht aanbesteden gaat? Slechts twee op de honderd aanbestedingen vallen in die categorie, berekende Fredo Schotanus. De hoogleraar publieke inkoop moedigt opdrachtgevers aan de lat hoger te leggen. "In het buitenland wordt innovatief ondernemerschap als moedig gezien."