Bouwkundige opname en monitoring noodzakelijk voor aannemers

Bouwkundige opname en monitoring noodzakelijk voor aannemers

Bouwen brengt risico's met zich mee. Daarom is bouwkundige opname en monitoring tijdens de werkzaamheden noodzakelijk voor aannemers. Hiermee worden de risico's in kaart gebracht en zo klein mogelijk gemaakt. Maar hoe gaat dat in z'n werk?

Topcon ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed assortiment hoogtechnologische producten voor de bouw & infra, landmeetkunde, civiele techniek, landbouw, mobile mapping en GIS, assetmanagement en mobiel beheer. Met deze producten kan de bouwkundige opname en monitoring worden gedaan.

Een bouwkundige opname brengt de status van de toekomstige bouwomgeving in kaart, vertelt Stefan Ramaker, directeur van bbci Frijwijk, een bureau voor bouwkundige en civieltechnische inspecties. “Meestal zijn dat woningen, maar het kunnen ook kantoorpanden, kunstwerken of andere objecten zijn. Alle ruimtes in een gebouw worden nauwkeurig in kaart gebracht, met de focus op constructieve gebreken. Is er sprake van scheurvorming in muren, wanden en aansluitingen? Zijn er grote lekkages?” Deze zaken worden door de opname-expert in woord en beeld vastgelegd.

Monitoringsplan

Voordat vervolgens de monitoring begint, wordt er eerste een monitoringsplan gemaakt. Starten met  monitoring kan al tot een jaar voor de bouwwerkzaamheden beginnen, zegt Ramaker. “Landschap en bebouwing zijn immers altijd in beweging als gevolg van kou, warmte, vocht en droogte. Door die normale bewegingen nauwkeurig in kaart te brengen, zijn de grenswaardes beter te bepalen.” Monitoren kan handmatig – de landmeter komt met een vaste intervalperiode metingen doen – of automatisch, waarbij er een vaste opstelling op de bouwlocatie staat.

Voortgang

Monitoring kan van invloed zijn op de voortgang van een project, benadrukt Ramaker. “Omwonenden kunnen de trillingen voelen die een aannemer veroorzaakt met het trillen van damwanden. Maar als de aannemer die trillingen monitort met trillingmeters kan hij het niveau toetsen aan de richtlijn van Stichting Bouwresearch (SBR). Zo weet hij of de trillingen schade kunnen veroorzaken en of veranderingen nog binnen de veiligheidsmarges vallen. Het is belangrijk om dat duidelijk te hebben: mensen worden mondiger, omwonenden maken sneller een app-groep aan om zorgen en informatie te delen.” 

Risicogestuurd bouwen

Imagoschade voor de bouwer moet te allen tijden voorkomen worden, zegt Robin Dullens, projectleider bij Heijmans: “We willen niet in de krant hebben staan dat een pand is ingestort doordat wij daarnaast aan het bouwen zijn. We willen risicogestuurd en beheerst bouwen en ons bouwproces op orde hebben.”

Door bouwkundige opname en monitoring kunnen bouwers dus problemen voorkomen. De bouwkundige opname kan gezien worden als juridische basis om het project op te starten en geeft duidelijkheid over de risico’s in de bouwomgeving. Door een goede inschatting kunnen imagoschade en faalkosten zo voorkomen worden. Bovendien kan er aanspraak gedaan worden op de verzekering als er toch problemen ontstaan. Tevens zijn aannemers beter voorbereid op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) als zij werken met bouwkundige opname en monitoring.

White Paper ‘Bouwkundige opname en monitoring risicogebied’

Waarom een bouwkundige opname en monitoring voor elke aannemer belangrijk zijn en hoe je dit aanpakt, is te lezen in de White Paper ‘Bouwkundige opname en monitoring risicogebied’ van Topcon. Voorbeelden uit de praktijk laten zien waarom bouwkundige opname en monitoring zo belangrijk zijn en problemen kunnen voorkomen. Met het stappenplan voor de bouwkundige opname en monitoring laat Topcon tot slot zien wat bouwkundige opname en monitoring betekent in de verschillende stappen van het bouwproces.

Ook risico’s in het bouwproces voorkomen? Lees dan alles over de voordelen van bouwkundige opname en monitoring in het White Paper ‘Bouwkundige opname en monitoring risicogebied’.

Dit artikel is gesponsord door Topcon.

Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig

Als het om wet- en regelgeving gaat, kun je niet zeker genoeg zijn. Met inzichtelijke artikelen, stappenplannen en checklists laat Bouwwetten zien wat de gevolgen van wet- en regelgeving zijn voor de praktijk. In een tumultueuze periode met de introductie van de nieuwe Omgevingswet, is Bouwwetten een betrouwbare partner waar je antwoord op je vragen krijgt.
Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig