Waarom garanties in de bouwsector via Liberty Mutual Surety in plaats van bankgarantie?

Waarom garanties in de bouwsector via Liberty Mutual Surety in plaats van bankgarantie?

Garanties zijn in vrijwel elke branche cruciaal, zeker in economisch onzekere tijden. De garanties van een verzekeringsmaatschappij als Liberty Mutual Surety bieden bedrijven vaak meer capaciteit en kredietopties dan een bankgarantie.

In tijden van economische onzekerheid nemen risico’s toe. Zakenpartners kunnen dan eerder hun verplichtingen niet nakomen of contracten niet voltooien. Overheidsinstanties en particuliere bedrijven zoeken daarom meer garanties ter ondersteuning van handelsgerelateerde wettelijke verplichtingen en contracten.

Nu overheden van banken eisen dat ze hogere kapitaal- en solvabiliteitsratio’s handhaven, wenden steeds meer bedrijven zich tot garanties die door verzekeraars worden verstrekt. Zo kunnen zij immers hun kredietfaciliteiten bij hun bank onbenut laten. De garanties van Liberty Mutual Surety bieden werkkapitaaloplossingen zonder gebruik te maken van bestaande kredietlijnen en kapitaalsbeslag bij banken.

Projecten beschermen

In haar eenvoudigste vorm garandeert een garantie dat de ene partij zijn verplichtingen jegens een andere partij nakomt. Die verplichtingen kunnen regelgevend zijn, vereist worden door een rechtbank, business-to-business-contracten betreffen, of transacties weerspiegelen. Er zijn vele soorten garanties en in vrijwel elke branche zijn ze nodig. Garanties in de bouwsector zorgen er bijvoorbeeld voor dat aannemers hun projecten op tijd en binnen de contractspecificaties voltooien. Regelgevende garanties kunnen eisen dat een bedrijf voldoet aan wettelijke verplichtingen jegens de overheid.

In Europa en in Nederland kunnen bedrijven ervoor kiezen om hun projecten te beschermen met een garantie van een verzekeringsmaatschappij of via een bankkrediet. Wereldwijd kunnen bedrijven ervoor kiezen om hun projecten te beschermen met een garantie van een verzekeringsmaatschappij of via een bankgarantie.

Kiezen voor een verzekeringsmaatschappij als Liberty Mutual Surety heeft als grootste voordeel dat een garantie de kredietopties van een bedrijf vergroot en het gebruik van bestaande bankkredietlijnen vermindert. Bovendien heeft Liberty Mutual Surety veel specifieke sectorkennis. Dit biedt vaak beter perspectief op het gebied van risicobeheer voor projecten of andere risico’s die in het onderliggende contract kunnen voorkomen.

In Nederland kunnen bedrijven ervoor kiezen om hun projecten te beschermen met een garantie van een verzekeringsmaatschappij of via een bankkrediet”

Meer capaciteit

Liberty Mutual Surety, onderdeel van het financieel solide Liberty Mutual Insurance, is de grootste aanbieder van garanties ter wereld (op basis van publiek beschikbare gegevens). Zulke garantieverstrekkers bieden over het algemeen meer capaciteit, dat wil zeggen grotere garanties en exposure, wanneer bedrijven die nodig hebben. Dat komt doordat garanties niet worden gecrediteerd op de banklijn van een bedrijf, daar waar een bankgarantie de kredietcapaciteit van een bedrijf beperkt.

Bedrijven die met Liberty Mutual Surety samenwerken, bouwen langdurige relaties op met de specialisten en risicoanalisten van deze garantieverstrekker. De ervaren medewerkers zoeken altijd een oplossing en ze begrijpen zowel de Nederlandse als de mondiale markt. Als onderdeel van een wereldwijd opererend bedrijf, verstrekken zij garanties in meer dan 60 landen – iets dat bij banken vaak niet mogelijk is. En zo zijn er meerdere redenen waarom een garantie bij Liberty Mutual Surety gunstig kan zijn.

Dit artikel is gesponsord door Liberty Mutual Surety.