Arbeidskrachtenregistratie kan veel sneller, eenvoudiger en overzichtelijker

Arbeidskrachtenregistratie kan veel sneller, eenvoudiger en overzichtelijker
Gideon Noordzij, Bouwplaatsmanager bij Dura Vermeer

'Kom maar op, wij hebben het hier allemaal op een rijtje', zou bouwplaatsmanager Gideon Noordzij zeggen wanneer hij onverwacht geconfronteerd wordt met een personeelscontrole. Noordzij maakt namelijk gebruik van Bouwplaats Check-in van BouWatch, een tool die hulp biedt rondom arbeidskrachtenregistratie en alle van toepassing zijnde wet- en regelgeving.

Op een enorme bouwplaats aan de Amerikaweg in Haarlem zijn zo’n 50 bouwvakkers hard aan het werk stappen te maken in de realisatie van een complex waar binnen afzienbare tijd ruim 300 personen of gezinnen hun eigen, nieuwe stekje inrichten. De ene bouwvakker houdt zich bezig met het storten van beton, de ander doet metingen voor een later stadium. Hoewel ieder individu met zijn eigen project bezig is, hebben ze allemaal een ding gemeen: voordat ze begonnen aan het project in Haarlem, zijn ze allemaal ingeschreven en gecontroleerd via Bouwplaats Check-in.

Altijd een overzicht

“Hierdoor heb ik altijd inzichtelijk wie er op mijn bouwplaats rondloopt”, verklaart Noordzij zijn keuze voor Bouwplaats Check-in. “En het is een manier om te checken of iedereen de juiste papieren heeft om hier te mogen werken. Het gaat dan om bijvoorbeeld werkvergunningen en dat soort dingen.” Iedere arbeidskracht ondergaat namelijk een geautomatiseerde identiteitscontrole op basis van een paspoort of ID-kaart, zodat zeker is dat iedereen aan de wet- en regelgeving voldoet. En dat is prettig, vindt Noordzij. Want met het toenemende aantal regels ben je het overzicht snel kwijt. “Rondom wetgeving is er inderdaad heel veel werk bijgekomen. Dat geeft een enorme last op je werk.”

Bovendien ontvangt iedere arbeidskracht dankzij de gekoppelde Safety Check-in direct de veiligheidsinstructies na de vooraanmelding. Voor de eerste binnenkomst heeft iedereen een instructiefilmpje gezien en een korte test gemaakt. “Dat filmpje gaat onder andere over welke kleding ze moeten dragen en welke regels er zijn op het gebied van veilig werken. Het is een stukje basisveiligheid en bewustwording die ze hebben wanneer ze de poort inkomen.”

Tijd besparen

Deze check-in bespaart Noordzij en de andere partijen veel tijd. “Als het personeel hier aankomt, is iedereen binnen een minuut ingeschreven”, legt Noordzij uit. “Hebben ze die vooraanmelding niet, dan staan ze hier per persoon 10 minuten aan de poort. Dus we
proberen bedrijven daarin echt te pushen. Een vooraanmelding is niet alleen prettig voor ons, maar ook voor die partij zelf. Als zij 6 mensen zonder vooraanmelding meenemen, ben je al een uur kwijt. En wij moeten uiteindelijk toch kunnen aantonen dat de mensen die je hier hebt lopen, een goede instructie hebben gehad en op de juiste manier zijn geïdentificeerd.” En dat kan Noordzij, want met Bouwplaats Check-in kan hij met een druk op de knop aantonen dat al het personeel gecontroleerd en geïnstrueerd is.

Dat proces ging vroeger heel anders. Toen was een hoofdaannemer afhankelijk van zijn onderaannemers en kon een onverwachte check veel stress opleveren. “Je moest hopen dat het goed ging. Hopen dat een onderaannemer van een onderaannemer van een onderaannemer zijn afdrachten in orde heeft en mensen laat werken met de juiste papieren om ook daadwerkelijk in Nederland te mogen werken. Als er dan ergens een fout zat, kwam dat terug bij de hoofdaannemer, die kreeg een boete. En ook de opdrachtgever kreeg dan een boete.”

Semi-permanente bewaking.

Naast Bouwplaats Check-in wordt de bouwplaats in Haarlem ook bewaakt met semi-permanente camerabewaking. “Als je dat niet doet, worden je kabels en materialen iedere dag van de bouw gehaald. En dan sta je stil. Alles wordt voor je neus weggehaald als je het niet goed doet”, vertelt Noordzij. Het is daarom inmiddels gemeengoed om camerabewaking in te schakelen. “De verhalen van 10 jaar terug hoor je eigenlijk niet meer, omdat vrijwel iedereen het tegenwoordig goed inricht. De urgentie is wel bekend.”

Dat betekent niet dat er geen pogingen tot inbraak meer worden ondernomen. “Soms krijgen we nog wel eens een melding van een inbraak. Dan horen we wat er is gebeurd en dat de politie en de bewakingsdienst zijn gekomen. Gelukkig blijft het dan alleen bij een poging en is er geen schade. En soms worden de inbrekers ook nog gepakt”, weet Noordzij.

De cameramasten helpen Noordzij bij de bewaking van de voortgang van zijn project. Na levering heeft hij er zelf bijna geen omkijken meer naar. “Soms zijn we in een wat verder gevorderd stadium en dan krijgen we een belletje vanuit de meldkamer dat we de masten toch even wat moeten verplaatsen. Zo hadden we hier laatst een vlag, en die wapperde iets te dicht bij de mast, haha. Maar dat was geen punt. Dan krijg je een belletje en lossen we het op.”

‘Het totale pakket’

Noordzij is daarom blij met de tijdelijke beveiliging . “Het is het complete pakket. Je maakt in eerste instantie een planning met de mensen van BouWatch, waar komen de masten en wanneer. En de tourniquet, en de keetbeveiliging. Dat is best wel een intensief traject, maar als het eenmaal staat, heb je daar een enorm veel profijt van.”

Dit artikel is gesponsord door Bouwatch.