Comfortabele veiligheidsschoenen bevorderen de arbeidsveiligheid

Comfortabele veiligheidsschoenen bevorderen de arbeidsveiligheid
Vrouwenvoeten verschillen niet veel van mannenvoeten.

In de zoektocht naar de optimale pasvorm voor iedere voet heeft ELTEN, fabrikant van veiligheidsschoenen uit de Duitse Nederrijnregio, veel onderzoek verricht.

Als je al eens oncomfortabele veiligheidsschoenen hebt gedragen, ken je het probleem: ze schuren of knellen en kunnen blaren, ontstekingen of chronische drukpunten veroorzaken. Dit heeft een negatieve invloed op de gezondheid en leidt in het ergste geval tot een slechte lichaamshouding met blijvende klachten zoals knie- of rugpijn. Hierdoor nemen je prestaties en concentratievermogen af. Het risico op fouten en ongevallen neemt daarentegen toe. Geen wonder dat draagcomfort voor veel werknemers al lang bovenaan de agenda staat of dat werknemers zelfs hun veiligheidsschoenen liever niet dragen als de voetbescherming oncomfortabel is. Het draagcomfort beïnvloedt dus ook de arbeidsveiligheid. Er is vraag naar modellen die zich aanpassen aan de anatomie van de voeten van de drager. Standaardoplossingen kunnen hier nauwelijks aan voldoen.

Draagcomfort

Fabrikanten van veiligheidsschoenen hebben het belang ingezien en optimaliseren voortdurend het draagcomfort. In de zoektocht naar de optimale pasvorm voor iedere voet heeft ELTEN, fabrikant van veiligheidsschoenen uit de Duitse Nederrijnregio, meerdere jaren onderzoek uitgevoerd samen met de Universiteit van Tübingen. Ten eerste hebben statische metingen aangetoond dat er drie verschillende voettypes zijn: breed, normaal en smal. ELTEN vervaardigde hiervoor drie loopzolen met drie varianten per maat. Deze nieuwe lijn, “Ergo Active”, werd vervolgens in een tweede stap verder ontwikkeld voor nog meer draagcomfort.

Ergo-Active 2.0

Samen met prof. dr. Stefan Grau van de vakgroep Sportgeneeskunde aan de Universiteit van Tübingen/Göteborg heeft ELTEN geanalyseerd hoe voeten bewegen. Doorslaggevende parameters waren bijvoorbeeld de breedte- en lengtematen van de middenvoet, hiel, voorvoet, voetboog en hoogte en breedte van de voet. Na metingen van meer dan 3000 voeten van proefpersonen bleek dat tijdens het bewegen bepaalde breedtematen, lengte van de voet of de omtrek van de achtervoet veranderen. Dankzij deze bevindingen werden de drie pasvormen van de eerste generatie, voor smalle, gemiddeld brede en zeer brede voeten, de basis voor verdere ontwikkelingen. Het toevoegen of wegnemen van volume bij de voorvoet en het veranderen van de stand van de voorvoet vormen de uitgangspunten voor de volgende fase van “Ergo Active”. Dankzij de twee verschillende neusbreedtes heeft de drager nog meer keuzemogelijkheden. Het resultaat: de modellen in de uitgebreide “Ergo-Active 2.0”-lijn zijn op bepaalde plaatsen breder of bieden meer steun.

Optimale pasvorm voor iedere schoen
Het draagcomfort beïnvloedt arbeidsveiligheid.

Damesvoeten

Er zijn nu ook kleine maten beschikbaar, om niet alleen veiligheidsschoenen met de perfecte pasvorm te bieden voor mannen- maar ook voor vrouwenvoeten. Hiervoor werden samen met prof. dr. Inga Krauß, hoofd van de werkgroep Biomechanica/Trainingsleer aan de Universiteit van Tübingen, grootschalige metingen uitgevoerd. In totaal werden 1000 mannen- en vrouwenvoeten vergeleken. Uit de studie bleek dat vrouwenvoeten over het algemeen niet veel verschillen van mannenvoeten. Zowel mannen- als vrouwenvoeten worden smaller aan de hiel naargelang de grootte. Hoewel 42 de gemiddelde schoenmaat bij mannen is, is deze maat eerder groot bij vrouwen. Als je voor herenschoenen alleen maar een maat verkleint voor damesvoeten, blijft de schoen dus altijd iets te wijd bij de hiel. Bovendien werden afwijkingen vastgesteld wat betreft de lengte en breedte van de voorvoet, de hoogte van de wreef en de stand van de grote en kleine tenen.

Pasvormen

Aan de hand van de resultaten uit het onderzoek werden drie leesten voor vrouwenvoeten ontwikkeld. De leest vormt de basis van de schoen en bootst de voet van de mens na. De leest bepaalt de binnen- en buitenafmetingen van de schoen en dus ook de pasvorm. De drie leesten voor vrouwen komen overeen met de drie meest voorkomende voettypes die in het onderzoek werden bepaald. Bij het bepalen van de voettypes bleek namelijk dat zodra de schoenmaat verandert, ook de voetvorm anders wordt. Zo is er een leest voor ‘bredere’ vrouwenvoeten in de maten 35 en 36, een tweede leest voor gemiddeld brede voeten in de maten 37 tot 39 en een derde leest voor smalle voeten in de maten 40 tot 42.

Een gezonde basis

Met behulp van wetenschappelijke onderzoeksresultaten creëert ELTEN een nieuwe generatie individuele hightechveiligheidsschoenen die voldoen aan de huidige toenemende ergonomische eisen en die dragers extra veiligheid en comfort op het werk bieden. Ook werkgevers hebben baat bij geschikte voetbescherming voor werknemers.

Dit artikel is gesponsord door Elten.