Risicomanagement: 'Eerst verkennen, voorkomen en dan pas verzekeren'

Risicomanagement: 'Eerst verkennen, voorkomen en dan pas verzekeren'
Foto Shutterstock

Veranderende wet- en regelgeving, nieuwe contractvormen, onduidelijke aansprakelijkheid; de bouwwereld wordt steeds ingewikkelder. Dus is het logisch dat alle partijen zich indekken door verzekeringen. Maar nog beter is het om risico's te verkennen en te voorkomen, zegt adviseur VLC & Partners.

Niet voor niets is het motto van VLC & Partners ‘verkennen, voorkomen, verzekeren’. “We focussen ons steeds meer op risicomanagement”, zegt Eric Stiemer, Teamlead Bouw bij VLC & Partners. “Dat vraagt om goede analyses vooraf. In de bouw proberen partijen vaak risico’s bij elkaar neer te leggen. Wij begeleiden onze klanten daarin, of het nu om ontwikkelaars, hoofdaannemers of onderaannemers gaat. Dat doen we bijvoorbeeld door in een vroeg stadium kennis te delen via workshops contractmanagement bij klanten. Zo wordt men zich op een laagdrempelige manier bewust van de vele risico’s.”

Als er ergens problemen zijn, staan we op de bouwplaats om een (mogelijk) issue ter plaatse te bespreken”

Maar VLC & Partners doet nog veel meer aan preventie, zo schetst Stiemer. “Wij kunnen bijvoorbeeld een debiteurenanalyse maken. Zo kun je als bedrijf nagaan of de wederpartij kredietwaardig is en het veilig genoeg is de samenwerking voort te zetten.”

Dat is geen overbodige luxe, zo legt senior risk manager Robbert Schram van VLC & Partners uit. “Er is sprake van steeds meer internationalisering. Opdrachtgevers komen met Europese voorwaarden of ‘greenbooks’ die soms voor partijen helemaal nieuw zijn. We staan aan de vooravond van de Wkb: de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Niemand weet nog precies hoe die gaat uitwerken en wat dan precies de risicoprofielen worden.”

Ook cyberrisico’s staan bij veel bouwbedrijven hoog op de agenda, zegt Schram. “Het landschap verandert voortdurend en bouwbedrijven moeten daarin mee. Wij kunnen helpen met actuele kennis. Als we die niet zelf in huis hebben, kunnen we die halen bij andere sectoren waarin ons bedrijf actief is.”

VLC & Partners risicomanagement

Risico's worden groter

Een andere trend: waar opdrachtgevers vroeger verschillende partijen lieten tekenen, rekenen en uitvoeren, wordt nu alles in één keer uitbesteed. De bedragen waarom het gaat, worden daarbij steeds groter. Dus ook de risico’s. Schram: “Dat betekent dat je als verzekeringsmakelaar een goede positie in de markt moet hebben om die grote bedragen te kunnen verzekeren. VLC & Partners – dat is ontstaan uit gerenommeerde rechtspartijen die al decennialang ook in de bouwsector actief zijn – heeft zo’n positie.”

Concurreren op kwaliteit

VLC & Partners werkt veel met familiebedrijven en kent vooral lange relaties met klanten, zo vertellen Eric Stiemer en Robbert Schram. Met veel bedrijven doen ze al meer dan 25 jaar zaken. Dat vraagt om een heel eigen aanpak. Eric Stiemer: “Wij willen niet op prijs concurreren, maar op kwaliteit, kennis én relaties. Wij praten vaak met een eigenaar. Die ziet zijn of haar bedrijf over generaties heen veranderen. Wij kunnen meebewegen en meedenken. Dan bouw je een vertrouwensrelatie op. Wij hebben allemaal onze stalen neuzen en een bouwhelm achterin de auto liggen. Als er ergens problemen zijn, staan we op de bouwplaats om een (mogelijk) issue ter plaatse te bespreken of gewoon een arm om de klant heen te slaan. Ik merk dat dat erg wordt gewaardeerd.”

Persoonlijk advies

VLC & Partners is persoonlijk adviseur voor risicomanagement, verzuim, pensioen en private insurance, met kantoren in Den Haag, Den Bosch, Breda en Tilburg. Het bedrijf telt zo’n vijfhonderd medewerkers en is actief in een aantal sectoren, waaronder de bouw. Het bouwteam bestaat uit zestien collega’s en is vooral actief in het segment grootzakelijk. Het team heeft klanten van ‘projectontwikkelaar tot vastgoedeigenaar en alles wat daar in de keten tussen zit’. Die kunnen bij VLC & Partners terecht voor contractmanagement, business impact analyse, internationale verzekeringsprogramma’s, maar ook voor credit management, consultancy of sparring op het gebied van vraagstukken rondom delay in start up (DSU) of design & construct contracten (D&C).

Dit artikel is gesponsord doorVLC & Partners.