ERA Contour
Heijmans bouwt nieuw hoogspanningsstation in Limburg
Heijmans gaat in opdracht van netbeheerder Tennet het hoogspanningsstation in Maasbracht vernieuwen en uitbreiden. De bouw is al gestart en het project moet worden opgeleverd in 2029.
Heijmans gaat in opdracht van netbeheerder Tennet het hoogspanningsstation in Maasbracht vernieuwen en uitbreiden. De bouw is al gestart en het project moet worden opgeleverd in 2029.
"De energietransitie is een ramp voor de circulaire economie'', zegt Kees de Groot, voorzitter van slopersvereniging Veras, in de nieuwste aflevering van Doorzagen. Hij reageert daarmee op recent onderzoek van Cobouw waaruit blijkt dat slopers zich niet aan de regels houden voor circulair slopen.
Uitbreidingsprojecten in het hoogspanningsnet van Utrecht, Flevopolder en Gelderland duren veel langer dan gepland. Daardoor moeten bedrijven, scholen en ook wind- en zonneparken in deze regio's langer wachten op een nieuwe of zwaardere aansluiting, waarschuwt Tennet. Ook woningbouwprojecten kunnen geraakt worden.
Na groendaken winnen ook groene gevels aan populariteit. Planten op het gebouw kunnen biodiversiteit verhogen, extra isolatie leveren en de omgeving koelen. Maar een begroeide gevel creëren en behouden is ingewikkelder dan het eruit ziet.
Terwijl de installatiebranche voor particuliere zonnecellen in 2024 instortte, liet de markt van thuisbatterijen een stormachtige groei zien. Moet de bouw zich voorbereiden op een thuisbatterij in elke woning?
Dutch New Energy Research voorspelde een flinke groei van het aantal geïnstalleerde warmtepompen in Nederland. Vanaf 2024 zouden jaarlijks zo'n 250.000 apparaten worden verkocht, een aantal dat de jaarlijks 400.000 te vervangen cv-ketels benadert. Het liep anders: de verkoop stagneerde.
De energietransitie is de komende jaren een enorme klus voor de bouw. Welke kansen en uitdagingen zijn er? En welke projecten springen eruit? Je leest het in een speciale editie van het Cobouw Magazine. De redactie van Cobouw lichtte alvast enkele artikelen uit:
Met jack-up-poten van 126 meter en een giek van 155 meter kan het nieuwste installatieschip van Van Oord windmolens van meer dan 20 MW op de zeebodem neerzetten. De Boreas is niet alleen de grootste in zijn soort ter wereld, maar door methanolvoortstuwing ook de duurzaamste.
Over twee jaar moet er een zonnepark dobberen op de Slufter in Rotterdam. In theorie kan het baggerdepot 30.000 huishoudens voorzien van stroom. Maar alles gaat rechtstreeks naar bedrijven in de haven om netcongestie te voorkomen.
Elektronica en sensoren zijn niet nodig voor de bewegende geveldelen van een paviljoen op de Architectuur Biënnale van Venetië. De aluminium façade van het Nederlandse bouwwerk draait als de zon erop staat te branden, dankzij een verborgen luchtzakje.
Met in de eigen fabrieken gebouwde grondgebonden woningen heeft MorgenWonen inmiddels ruimschoots ervaring. Inspelend op de behoefte van de markt heeft de industriële bouwer nu ook appartementen toegevoegd aan zijn portfolio. "Dat was een langgekoesterde wens", zegt directeur Martin Flint.
Slopers afficheren zich naar de buitenwereld steeds meer als 'oogsters' van bouwmaterialen. Maar daarbij houden veel slopers zich niet aan de wet, blijkt uit onderzoek van Cobouw. Kees de Groot, voorzitter van de branchevereniging voor slopers, neemt het zijn leden niet kwalijk. "Ik wil niet zeggen dat ze het voortreffelijk doen, maar wel goed."
"De energietransitie is een ramp voor de circulaire economie'', zegt Kees de Groot, voorzitter van slopersvereniging Veras, in de nieuwste aflevering van Doorzagen. Hij reageert daarmee op recent onderzoek van Cobouw waaruit blijkt dat slopers zich niet aan de regels houden voor circulair slopen.
Sloopbedrijven blijken veelvuldig de wet te overtreden door afval onvoldoende te scheiden. Dat is Tweede Kamerlid Geert Gabriëls een doorn in het oog. "Dit is slecht nieuws. De wet en de handhaving moeten beter."
"Twijfel is geen prettige toestand, maar zekerheid is absurd." Met die woorden vatte de Franse filosoof Denis Diderot al in de 18de eeuw iets samen waar we nu nog altijd moeite mee hebben, zeker in de wereld van gebieds- en vastgoedontwikkeling.
De Adviesgroep Stoer presenteert haar eerste conceptrapport met de ronkende titel 'Sneller, meer, goedkoper'. De boodschap: schrap regels, versimpel normen, en maak bouwen weer betaalbaar. Klinkt daadkrachtig. Maar wie even door de rook kijkt, ruikt een oude lucht. Die van de jaren tachtig. Ook toen dachten we slim te zijn. 'Sober en doelmatig bouwen' werd de mantra. En wat kregen we? Lage plafonds, slechte ventilatie, waardeloze lichtinval en platte daken vol lekkage.
Een bewuste steen in de vijver. Het moet anders, maar hoe dan? De verschuiving van nieuwbouw naar instandhouding is in volle gang. Daarbij hebben we aandacht voor waardebehoud van materialen, energie-efficiëntie, het slim benutten van onze fysieke ruimte en het bevorderen van adaptiviteit. Stappen in de goede richting, maar nog niet voldoende om binnen onze planetaire grenzen te komen.
Sinds de invoering van de nieuwe beoordelingssystematiek NTA8800 in 2021 is het energielabel voor zowel het verminderen van de CO₂-emissie als het verhogen van de verkoop- en verhuurinkomsten zéér gunstig.