Waterschap De Dommel legde een dijk van zand aan om huizen te beschermen tegen hoogwater na veel regen. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Dolph Cantrijn

Water krijgt dwingende rol in bouwplannen Zuidoost-Nederland

In het zuidoosten van Nederland broeden waterschappen op manieren om klimaatadaptatie dwingend te maken. 'Het is niet vrijblijvend om klimaatadaptief te bouwen, je moet het gewoon doen.'

Foto: Shutterstock

'Zet polders onder water en bouw er huizen op'

Van energietransitie tot klimaatadaptatie. Te veel opgaves komen samen in de woningbouw en dus moet de bouw radicaal anders gaan denken. Bouw bijvoorbeeld drijvende steden, betogen stedenbouwkundigen.

Podcast Doorzagen | Waarom we drijvende steden moeten bouwen

Podcast Doorzagen | Waarom we drijvende steden moeten bouwen

Zet polders onder water en bouw daarop drijvende steden. Klimaatverandering vraagt namelijk om andere manieren van bouwen én zo'n stad heeft vele voordelen, betogen onderzoekers. Maar hoe realistisch is dit? Je hoort het in de nieuwe aflevering van de podcast Doorzagen.

Foto: Shutterstock

Meld je aan voor het Cobouw Café: Hoe doe je dat eigenlijk, klimaatadaptief bouwen?

Van wateroverlast tot droogte: hoe bouw je in een veranderend klimaat? Bestuurders en marktpartijen uit Limburg en Brabant doen een boekje open over de uitdagingen en goede voorbeelden. Meld je nu aan voor het Cobouw Café op 2 oktober.

Na een zoektocht naar het meest geschikte materiaal om haar riffen te printen kwam Urban Reef uiteindelijk uit op klei. Foto: Urban Reef

De stad verdient zijn eigen variant van het koraalrif

Objecten van 3D geprint klei die als een soort rif in de stad biodiversiteit vergroten en hitte-stress tegengaan. Als het aan startup Urban Reef ligt, gebeurt dat vooral niet te gepland, maar gaat de natuur op hun grillige constructies vrijelijk haar gang. 

Wateroverlast achter de duinen bij IJmuiden. Foto: ANP

Klimaatbestendig bouwen kan ook zonder duurder uit te zijn

Klimaatbestendig bouwen vergt uiteraard investeringen, maar die worden bijna helemaal terugverdiend. Dat blijkt uit onderzoeken die de Metropoolregio Amsterdam liet uitvoeren. Alleen komen de baten niet alleen bij de investeerder terecht.