Ontwikkelaar staakt bouw luxehotel vanwege PFAS
Ontwikkelaar AVV Beheer heeft de bouw van het nieuwe Grand Hotel Britannia in Vlissingen moeten stilleggen door een PFAS-vervuiling in de grond.
Ontwikkelaar AVV Beheer heeft de bouw van het nieuwe Grand Hotel Britannia in Vlissingen moeten stilleggen door een PFAS-vervuiling in de grond.
Het besluit over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen wordt niet teruggedraaid. De Raad van State heeft de eisen daarover afgewezen, maakt de rechter woensdag bekend. Er was opnieuw verzet tegen ontpoldering vanwege met PFAS-vervuild water.
Als het niet gaat over plannen om een miljoen woningen te bouwen, dan gaat het wel over grote uitdagingen als personeelstekort, dure materialen of PFAS en stikstof. Een mix waar de gemiddelde bouwer 's nachts nog wel eens wakker van schrikt, maar eigenlijk ook de schouders bij ophaalt en onverstoorbaar verder gaat. Er is namelijk meer vraag dan ooit.
De PFAS-normen worden niet versoepeld in het nieuwe handelingskader. Dat is niet verantwoord voor mens, dier en milieu, stelt het ministerie van IenW op basis van RIVM-advies. De laatste onderzoeken bieden geen extra ruimte om de waarden naar beneden bij te stellen.
Bij veel maatschappelijke opgaven speelt de bouw een sleutelrol. Denk aan achterstallig onderhoud van infrastructuur, verduurzaming van gebouwen en niet te vergeten de huidige woningnood. De maatschappelijke uitdagingen waar bouwbedrijven mee te maken hebben, staan dan ook centraal in de nieuwe strategie van VanMeijel.
Waterbouwers vrezen voor een zeer strenge definitieve PFAS-regelgeving. Een versoepeling zit er volgens brancheverenigingen, die het conceptplan al inzagen, niet in. De angst is groot dat er straks opnieuw projecten stil komen te liggen. "We stevenen af op een nieuwe crisis."
De bouw van de A16 bij het Terbregseplein valt 125 miljoen euro duurder uit door onder andere de PFAS-regels. Dit bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na berichtgeving door RTV Rijnmond.
De omzetten van bouwbedrijven zijn dit jaar flink gegroeid en ook de voortekenen voor de komende periode zijn gunstig. Gww'ers profiteren echter niet mee door stikstof- en PFAS-problemen, blijkt uit een nieuw rapport van ABN Amro.
47 procent van bouwers vindt een samenwerking met boeren nodig om problemen rond PFAS en stikstof het hoofd te bieden. 21 procent hiervan is het zelfs zeer eens met die stelling.
Met PFAS vervuilde grond omzetten in nieuwe, schone bakstenen. Het kán, zegt Emy Bensdorp, die met haar uitvinding een revolutie in de bouwwereld kan ontketenen. Nog één laatste onderzoeksronde en dan wil ze de markt bestormen.