nieuws

Plegt-Vos directeur: ‘Wij gaan straks gewoon in Bedum bouwen’

woningbouw 2006

Plegt-Vos directeur: ‘Wij gaan straks gewoon in Bedum bouwen’

Plegt-Vos heeft er vertrouwen in straks alsnog aan de slag te kunnen met de bouw van aardbevingsbestendige woningen in Bedum, zegt directeur Fokke Ophuis tegen Cobouw. Vorige week werd bekend dat de gemeente wil stoppen met de bouwer vanwege een geschil tussen Plegt-Vos en de NAM. Een conflict waarover inmiddels Kamervragen zijn gesteld bij minister Wiebes van Economische Zaken en Milieu.

De bouwer en de aardoliemaatschappij zijn het niet eens over de vergoeding van de kosten voor de bouw van zestien aardbevingsbestendige woningen. Volgens de NAM komt het project in aanmerking voor een vergoeding van 8 procent van de percentageregeling en is deze regeling hoger dan de door Plegt-Vos berekende meerkosten. De bouwer zegt echter met de vergoeding van de NAM alsnog te kort te komen. “Als we dan gaan bouwen, dan bouwen we met verlies en dat is natuurlijk niet de bedoeling”, legt Fokke Ophuis, directeur noord, uit.

Bouw ligt al sinds mei stil

Het geschil tussen de partijen sleept al maanden voort. Daardoor ligt de bouw van de zestien woningen al sinds mei vorig jaar stil. Voor de gemeente duurt dit inmiddels te lang en daarom heeft de overheidsinstantie vorige week besloten Plegt-Vos aan de kant te zetten.

‘Andere ontwikkelaar maakt dezelfde kosten’

Desondanks geeft Plegt-Vos niet op. “Wij bouwen hier al ruim twintig jaar en hebben we ook al een serie aardbevingsbestendige woningen in Loppersum én Bedum gerealiseerd. Bij de aardbeving in januari hebben deze woningen zich bewezen, van scheuren was nauwelijks sprake. Onze woningen zijn daarom erg gewild bij de bewoners. NAM heeft het erover dat we de kosten omlaag kunnen brengen door in plaats van een fundering met dempers onder de woning, te bouwen met een houtskelet. Maar daarmee brengen we de kosten niet omlaag en bovendien zijn dit niet de woningen waar vraag naar is.”

Plegt-Vos voelt zich gesterkt door Kamervragen

Ophuis heeft er vertrouwen in dat dit geschil alsnog opgelost wordt. En dat het bouwbedrijf toch de zestien aardbevingsbestendige woningen kan gaan bouwen. De directeur voelt zich hierin gesterkt nu Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA)  duidelijk heeft laten weten teleurgesteld te zijn over het uitblijven van de vergoeding van NAM en daarover inmiddels Kamervragen heeft gesteld aan minister Wiebes van Economische Zaken. “Wiebes houdt zich tot nu toe aardig aan zijn woord. Daarom heb ik goede hoop dat het geschil opgelost wordt en dat NAM uiteindelijk gaat bewegen. Het zou triest zijn voor de bewoners van gemeente Bedum en ook voor Plegt-Vos als dit niet gebeurt.”

Reageer op dit artikel