nieuws

Van de Ven-directeur: ‘Het buitenland is even mooi geweest’

utiliteitsbouw Premium 4499

Van de Ven-directeur: ‘Het buitenland is even mooi geweest’
Bouwbedrijf Van de Ven is even klaar met bedrijfshallen bouwen in het buitenland

Bouwbedrijf Van de Ven (nummer 22 van de Cobouw50) beleefde een hectisch 2016. Distributiecentra in Engeland, twee hangars op Malta en een hotel in Breda vroegen veel aandacht. “We gaan de komende tijd iets minder driftig naar het buitenland kijken”, zegt Frank van de Ven (49), directeur van de Veghelse bouwer.

Groeipijnen. De 200 miljoen euro omzet die bouwbedrijf Van de Ven eind 2016 behaalde, ligt ruim 30 procent boven het niveau van 2015. Misschien groeide het bedrijf wel iets te hard, zegt directeur Frank van de Ven. “Het was een hectisch jaar.”

Sinds de bouwvak van 2016 heeft het bedrijf volgens hem alles weer onder controle. De hectiek had te maken met buitenlandse projecten, blikt Van de Ven terug. Hij leidt samen met broer Stefan en financieel directeur Ben van de Meerakker het familiebedrijf uit Veghel dat in 1927 door Lambert van de Ven, de opa van Frank en Stefan werd opgericht.

Buitenlandse projecten kosten dubbele aandacht. Dat was een les

In Engeland werden bedrijfshallen voor Lidl gebouwd, op Malta twee hangars op het vliegveld. “Dit soort projecten kost dubbele aandacht en begeleiding. Dat was een les. Wat dat betreft doen we nu even een pas op de plaats. We gaan iets minder driftig naar het buitenland kijken”, zegt Van de Ven.

Bij Southampton bouwde Van de Ven een bedrijfshal voor Lidl.

Bij Southampton bouwde Van de Ven een bedrijfshal voor Lidl. Het buitenland was volgens directeur Frank van de Ven een interessante ‘escape’ omdat de Nederlandse markt slecht was.

Het buitenlandse markt werd drie jaar geleden betreden omdat het een interessant “escape” was, zegt Van de Ven. De markt in Nederland was schraal en het was moeilijk een goede boterham te verdienen. “Het is in Nederland veel werk voor weinig. In het buitenland zijn de prijzen stukken beter.”

De markt in Nederland is inmiddels wat verbeterd. Bovendien zijn de mannen van Van de Ven even klaar met het buitenland. “Het is even mooi geweest.”

Kwaliteit en mentaliteit Engelse bouwvakkers stond Van de Ven niet aan

Toen Van de Ven drie jaar geleden in Northfleet, Engeland begon met het bouwen van een groot distributiecentrum voor Lidl ging de het bedrijf met een klein team heen en dacht men daar de uitvoering verder te kunnen regelen. “Maar dat lukte niet of dat beviel ons niet.”

Frank van de Ven: 'Het was een hectisch jaar.'

Frank van de Ven: ‘Werk bij ons is geen eenheidsworst.’

Daarom werd bij de meest recente buitenlandse projecten gekozen om eigen werknemers, toeleveranciers en onderaannemers mee te nemen. Lokale bouwvakkers werden niet ingeschakeld. “Hooguit voor eenvoudige klussen. De kwaliteit en de mentaliteit van het personeel daar stond ons niet aan.”

Pas als het personeel het wil, gaat Van de Ven naar het buitenland

Ondanks dat het Nederlandse personeel “fors” werd beloond voor het buitenlandse werk, vielen sommige dingen tegen. “Normaal kun je ieder weekend naar huis. Maar als je achter op de planning loopt en je ziet – oei oei oei – ik moet gaan versnellen, dan wordt dat een keer in de twee weken.” Dat kun je even volhouden, maar niet te lang. “Het moet wel leuk blijven.”

Van de Ven krijgt heel veel aanvragen uit het buitenland, zegt Van de Ven. “Maar ik vraag onze mensen eerst. We gaan het pas doen als zij willen.” In Düsseldorf wordt binnenkort nog wel een modern hotel gebouwd voor hotelketen Marriott. “Maar dat is vlak over de grens en is best goed te doen.”

Van de Ven krijgt heel veel aanvragen uit het buitenland. “Maar ik vraag onze mensen eerst. We gaan het pas doen als zij willen”, zegt directeur Frank van de Ven.

Van de Ven krijgt heel veel aanvragen uit het buitenland. “Maar ik vraag onze mensen eerst. We gaan het pas doen als zij willen”, zegt directeur Frank van de Ven.

De groeipijnen bij Van de Ven zaten niet alleen in het buitenland. In Breda kostte de bouw van een hotel meer energie dan verwacht. Voor Marriott werd een “chique, monumentaal” vijfsterrenhotel Hotel Nassau gebouwd in een voormalige kloosterkerk. Aan dit hotel werd extra aandacht besteed, legt Van de Ven uit omdat Van de Ven eigenaar van het gebouw is en een huurcontract voor “tientallen jaren” heeft met Marriott. De hotelketen wilde bovendien een snelle oplevering “We hebben het in slechts één jaar gedaan.” Het ging om restauratiewerk en uitbreiding met een nieuwe vleugel. “Niet alles gaat met twee vingers in de neus”, zegt Van de Ven.

In Breda moest Van de Ven veel "aandacht en energie" steken in de bouw van vijfsterrenhotel Hotel Nassau.

In Breda moest Van de Ven veel “aandacht en energie” steken in de bouw van vijfsterrenhotel Hotel Nassau.

Restauratiebedrijf had te weinig werk: hotel in Breda was welkom

Voor het bouwconcern kwam het project zeer gelegen. “We zagen dat ons restauratiebedrijf te weinig werk had. We konden direct starten. Het personeel had ook in een andere tak van Van de Ven, de woningbouw, aan het werk kunnen blijven, maar we hebben liever dat ze restaureren.”

Van de Ven bouwt rijtjeshuizen en villa’s, maar is de laatste jaren vooral een bouwer van bedrijfshallen. De Brabanders bouwden het afgelopen jaar voor Lidl de eerder genoemde hal in Southampton en een duurzame hal voor de supermarktketen in Waddinxveen. In Eindhoven werd een productiehal voor VDL gebouwd en in Maastricht een nieuwe showroom voor automerk Porsche.

In de studentenhuisvesting pikt Van de Ven ook een aardig vorkje mee. Het bedrijf bouwde studentenwoningen in Nijmegen en Amsterdam. Dochterbedrijf Nieuwenhuizen-Daandels deed dat in Delft en Den Haag.

Bedrijfshallen zijn booming

Zich helemaal toeleggen op bedrijfshallen, wil Van de Ven niet. “De markt is nu booming. Ongekend, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Als we alleen voor het geld zouden gaan, zouden we alleen maar distributiecentra doen. Maar hoe lang blijft deze markt goed?”, vraag hij zich af. “Op lange termijn wordt het minder. Waar ik dat uit afleidt? Dat gevoel heb ik en dat is wat ik in de markt beluister. Die dingen pieken af en toe. Dit houdt niet zo aan.”

Voor de studentenhuisvesting geldt dezelfde vraag: hoe lang zet de bouwhausse door? Van de Ven wil niet kwetsbaar zijn en is liever van alle markten thuis. “Dat is altijd zo geweest.” Sinds vader en grootvader Van de Ven het bedrijf onder zich hadden al. “We hebben een hele hechte club met mensen en vinden het leuk om hele diverse dingen te doen. Niet steeds hetzelfde. Je moet je personeel enthousiast houden. We doen grote dingen kleine dingen én bijzondere dingen.”

Kunst om jonge, frisse mensen aan je te binden

Het werk moet bovendien aantrekkelijk zijn om “jonge, frisse” mensen aan je te binden. Die “kunst” heeft Van de Ven onder de knie, durft Van de Ven te zeggen. “De gemiddelde leeftijd bij ons is 39,1. Dat is heel jong voor de bouw.”

Nee, dat gemiddelde is niet omlaag gegaan door reorganisaties tijdens de crisis. “Die hebben we niet gehad, daar houden we niet van. Ik zag dat wel bij bedrijven om ons heen: als het minder gaat wordt er flink gesnoeid en als het aantrekt worden alle registers opengetrokken om nieuwe mensen binnen te halen.”

Van de Ven haalt de jongeren liever binnen door “uitdagend en gevarieerd” werk aan te bieden, zegt Van de Ven. “Geen eenheidsworst. We bieden ook veel stages aan. En je weet, jongeren kiezen al waar ze willen gaan werken, voordat ze hun diploma hebben.”

_________________

Lees hier meer over de omzet- en winstcijfers van Bouwbedrijf Van de Ven en waarom het management van dochterbedrijf Nieuwenhuizen-Daandels bijna 50 procent van de aandelen in handen kreeg.

Reageer op dit artikel