nieuws

Dit zijn de best presterende bouwers van het jaar: Dijkstra Draisma, Coen Hagedoorn en De Vries en Verburg

bouwbreed 5035

Dit zijn de best presterende bouwers van het jaar: Dijkstra Draisma, Coen Hagedoorn en De Vries en Verburg

De Vries en Verburg uit Stolwijk en Coen Hagedoorn Bouwgroep uit Huizen maken dit jaar opnieuw kans op de Cobouw50 Award voor best presterende bouwonderneming van het jaar. De bedrijven, die beide de bokaal al eens wonnen, gaan de strijd aan met Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Voor het Friese bouwbedrijf is het de allereerste keer dat het in de race is voor Cobouw50 Award. Dat geldt dus niet voor De Vries en Verburg en Coen Hagedoorn. Afgelopen jaren dongen ze regelmatig mee. Sterker nog, beide sleepten de award ook al een keer in de wacht. De Vries en Verburg in 2014; Coen Hagedoorn twee jaar later. Vorig jaar grepen ze net mis. Ze werden tweede en derde, achter winnaar HSB Bouw.

Mocht De Vries en Verburg of Coen Hagedoorn dit jaar winnen, dan schaart dat bedrijf zich bij renovatiespecialist Hemubo Almere, dat tot dusver als enige bouwonderneming de prijs twee keer wist te winnen.

De Cobouw50 Award wordt elk jaar uitgereikt aan het best presterende bouwbedrijf van het jaar. Om die bouwers aan te kunnen wijzen, werkt Cobouw al tien jaar samen met PwC. Het accountantskantoor beoordeelt de financiële prestaties van de vijftig grootste bouwers. Dat doet het door verschillende financiële ratio’s van de laatste drie boekjaren door te lichten.

Dat Dijkstra Draisma dit jaar kans maakt, dankt de bouwgroep uit Bolsward uit een uitstekend jaar waarin de omzet met maar liefst 32 procent toenam. En waarin de onderneming de winstmarge flink wist op te voeren, van 3,4 procent naar 4,5 procent.

‘Als je in de Randstad opereert is het momenteel allemaal wat makkelijker dan hier in het noorden’

Algemeen directeur Biense Dijkstra kent de cijfers, maar reageert niettemin verrast. “Dit had ik echt niet verwacht”, zegt hij. “Je ziet vooral veel ontwikkelende bouwers die het heel goed doen. En dat is natuurlijk ook logisch omdat ze nu heel veel winst kunnen behalen uit de ontwikkeltak. Bij ons is dat niet zo, het komt bij ons allemaal uit bouwvolume. Dan vind ik dan toch wel mooi.”

Daar komt nog bij, zegt de topman, dat Dijkstra Draisma niet actief is in de regio waar de bouwmarkt momenteel zo ongeveer explodeert. “Als je in de Randstad opereert is het momenteel allemaal wat makkelijker dan hier in het noorden.”

Cobouw Awards 2018

Op 21 november worden de winnaars van de Cobouw Awards bekendgemaakt tijdens het Cobouw Event in Harbour Club te Vinkeveen. Naast die voor de Best Presterende Bouwonderneming van het jaar, reikt Cobouw dit jaar ook awards uit voor de Beste Werkgever, het Meest Duurzame Project en het Beste Product van het jaar. Voor deze laatste drie categorieën zijn de nominaties eerder al bekendgemaakt. In de categorie Beste Werkgever zijn dat: Constructif, Mourik en Heembouw. In de categorie Beste Product: XblocPlus, EverUse en PlasticRoad. En in de categorie Meest Duurzame Project: Q0 Amsterdam, Merosch Bodegraven en NOM Best. Afgelopen weken konden lezers van Cobouw hun stem op een van de genomineerden uitbrengen. Dat gebeurde meer dan 3250 keer.

Bij Coen Hagedoorn zijn ze al even verrast, ondanks het feit dat de onderneming toch al veel vaker is genomineerd. “Dat kan bijna niet. Ik ga ervan uit dat er een betere kandidaat is die het veel beter doet. De tijden zijn wel dusdanig veranderd”, laat directeur Jan Hagedoorn weten. Dat zijn bedrijf opnieuw kans maakt de bokaal mee naar huis te nemen, vindt hij niettemin “leuk”.

Coen Hagedoorn wist in 2017 de bedrijfsopbrengsten met 25 procent op te voeren, mede door de overname van een deel van het failliete Jurriens. Die omzetstijging leverde het bedrijf uit Huizen vier plaatsen winst op in de Cobouw50-ranglijst.

‘We doen niet iets speciaal, we hebben hier geen gouden kip rondlopen’

Een geheim? Dat heeft Coen Hagedoorn niet, zegt Jan Hagedoorn. “We zijn gewoon een bouwbedrijf, we doen niet iets speciaal, we hebben hier geen gouden kip rondlopen. We hebben ook geen geheime ingrediënten. De bouw is een heel arbeidsintensief beroep en ik denk dat iedereen er keihard voor knokt en dat doen wij ook. En dat doen we met elkaar.”

Directievoorzitter Henk Aantjes van De Vries en Verburg reageert vooral verheugd op de nominaties. “Ja, dat is natuurlijk prachtig. Heel leuk.” Aantjes denkt wel te weten hoe het komt dat de bouwer uit Stolwijk voor het derde opeenvolgende jaar meestrijdt. “Om te beginnen doen wij natuurlijk gewoon ons uiterste best. We nemen ons werk heel serieus”, zegt hij. “Wij leveren kwaliteit, daar ben ik echt van overtuigd. In de crisis hebben we daar profijt van gehad en nu nog steeds. We beschikken ook over een stabiele, gemotiveerde groep mensen. Dat is heel belangrijk. Zij zijn het uiteindelijk die het doen.”

“Wij hebben een professionele klantenkring. Ook voor hen zou het leuk zijn als we winnen’

De Vries en Verburg was vorig jaar goed voor een omzet van 196 miljoen, 11 procent meer dan het jaar er voor. Gaat het bedrijf de Cobouw50 Award dit jaar winnen? Aantjes weet het niet, maar hoopt het wel. “Dat zou natuurlijk mooi zijn. Wij hebben een professionele klantenkring. Ook voor hen zou het leuk zijn.”

Biense Dijkstra denkt er niet veel anders over. “Ik zou het prachtig vinden. We doen het tenslotte op eigen kracht. Bovendien tonen we ermee aan dat je innovatief én succesvol kunt zijn. Wij steken al jaren geld in innovatie. Dat is ook hard nodig. We zullen dat ook blijven doen.”

De drie genomineerden van dit jaar zijn qua grootte vergelijkbaar. Bovendien betreft het allemaal familiebedrijven. Volgens Dijkstra is dat geen toeval: “Dit type bedrijf is de nare crisisperiode goed door gekomen. Ik denk dat dat vooral ook te maken heeft met de langetermijnvisie dat dit soort bedrijven heeft. Wij hebben die in ieder geval zeker.”

Dijkstra waarschuwt de concurrentie alvast voor volgend jaar. Ook dan zal zijn bedrijf waarschijnlijk hoge ogen gooien bij de Cobouw50 Award-verkiezing. “Dit jaar wordt namelijk opnieuw een goed jaar voor ons. We gaan ons weer verbeteren.”

De Vries en Verburg

Hoofdkantoor: Stolwijk
Omzet: 196 miljoen
Aantal medewerkers: 173
Activiteiten: utiliteitsbouw, woningbouw,
vastgoedontwikkeling, zorg en onderwijs
Algemeen directeur: Henk Aantjes

In 1986 begonnen als bouwer van stallen. Maar anno 2018 actief in vele takken van sport. Zoveel dat de verschillende werkzaamheden afgelopen jaar onder één naam gebundeld zijn. Burgland Vastgoed, Burgland Projectontwikkeling en Bouwbedrijf De Vries en Verburg luisteren per 1 juli 2017 naar de naam De Vries en Verburg. Aansprekende projecten waren onder andere het kantoor The Base D te Schiphol, Biowarmte-installatie Lage Weide te Utrecht en de nieuwbouw van 240 appartementen op Holland Park, Diemen. Grote projecten in Zoetermeer en Woerden zitten in de pijplijn. De nettowinst groeide met bijna 1 miljoen euro naar 7,4 miljoen. Bijna ieder jaar wordt De Vries en Verburg door Cobouw genomineerd voor een Cobouw Award. In 2014 wonnen ze die ook daadwerkelijk. In 2017 scheelde het een haar.

Coen Hagedoorn Bouwgroep

Hoofdkantoor: Huizen
Omzet: 157 miljoen
Aantal medewerkers: 363
Activiteiten: woningbouw, utiliteitsbouw,
installatietechniek, renovatie en onderhoud,
vastgoedbeheer
Directie: Jan en Coen Hagedoorn

Coen Hagedoorn heeft meer werk aan onderhoud en renovatie van panden dan aan nieuwbouw. Bij de afdeling vastgoedbeheer werken 248 personen, bij projecten 115. De overname van een deel van het failliete Jurriëns, ruim een jaar geleden, heeft Coen Hagedoorn Bouwgroep geen windeieren gelegd. De omzet van het familiebedrijf uit Huizen steeg in 2016 met 25 procent tot ruim 125 miljoen euro. In 2017 was de omzet al 157 miljoen. De nettowinst groeide naar 6,5 miljoen euro. De winnaar van de Cobouw Award van twee jaar geleden presteerde dit jaar dus weer prima. Niet dat ze zich daar in Huizen voor op de borst kloppen. Dat past niet bij de mediaschuwe broers die hun bedrijf door met eigen middelen gefinancierde overnames gestaag blijven uitbreiden.

Bouwgroep Dijkstra Draisma

Hoofdkantoor: Bolsward
Omzet: 141 miljoen
Aantal medewerkers: 235
Activiteiten: woningbouw, utiliteitsbouw,
recreatiebouw, bedrijfs- en industriebouw, renovatie en onderhoud
Bestuursvoorzitter: Biense Dijkstra

2017 was voor het bedrijf het jaar van de nieuwe gevel­fabriek en de metselrobots. Door deze nieuwe productielijn zijn al honderden bestaande woningen gasloos gemaakt. Ook presenteerden de Friezen een droogstapelwoning inclusief isolatiegevel die, met cellulose als isolatiemateriaal, 92 procent circulair is. Dijkstra Draisma werd beloond met de Koning Willem I-prijs voor durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen. De omzet steeg van 107 naar 141 miljoen euro, voornamelijk door meer werk in de woningbouw. Voor 2018 verwacht het bedrijf een verdere groei van de omzet. Biense Dijkstra is in de ban van duurzaamheid. Drie jaar geleden leverde hij zijn twee racewagens, Porsches, voor zijn duurzaamheidsgeloof in. “Mijn enige hobby.” Dijkstra reed over circuits. “Ik vind het eigenlijk niet meer kunnen. Het past niet bij duurzaamheid.”

Reageer op dit artikel