nieuws

Plegt-Vos heeft nakijken bij bouw aardbevingsbestendige woningen

woningbouw Premium 2171

Plegt-Vos heeft nakijken bij bouw aardbevingsbestendige woningen

Na maandenlange vertraging is de start van de bouw van zestien aardbevingsbestendige woningen in de gemeente Bedum nu toch in zicht. De gemeente is in gesprek met VDM Woningen, een andere bouwer die naar verwachting nog wel dit jaar kan starten.

In eerste instantie zou Plegt-Vos de woningen realiseren, maar door een hoogoplopend conflict met de NAM ligt het project al sinds mei vorig jaar stil. De partijen zijn al maanden aan het steggelen over de vergoeding van de kosten. Omdat een oplossing nog lang niet in zich leek te zijn en dat de woning erg gewild zijn, besloot de gemeente twee weken geleden het heft in eigen hand te nemen. De overheidsinstantie zette Plegt-Vos aan de kant, en ging op zoek naar een andere aannemer.

“Plegt-Vos gaf aan niet te verwachten dat het zou lukken om nog dit jaar te gaan bouwen. Daarom hebben we in goed overleg besloten de samenwerking voorlopig stop te zetten”, legt Wubbo Haaijer, hoofd van de afdeling VROM uit. “Overigens betekent dit niet dat Plegt-Vos helemaal uit beeld is. Het kan goed zijn dat we in volgende fases wel weer met de bouwer om tafel gaan.”

VDM gaat Plegt-Vos waarschijnlijk vervangen

De ‘vervanger’ van Plegt-Vos, blijkt nu VDM Woningen te zijn. Althans, dat is de bedoeling. De bouwer en de gemeente zijn nog met elkaar in gesprek, bevestigen beide partijen aan Cobouw. “Er staat nog niets officieel op papier, er zijn nog geen handtekeningen gezet”, zegt woordvoerder Jacoba Hoeksma. “Maar wij hebben al meerdere aardbevingsbestendige woningen in de gemeente gerealiseerd, die het tijdens de aardbeving van begin dit jaar het allemaal perfect hebben gehouden. Dus de kans is wel groot dat wij ook deze gaan realiseren.” Rond 1 maart wordt de definitieve beslissing genomen.

Dempers onder de woning of houtskelet?

Verschil tussen de twee bouwers is dat Plegt-Vos aardbevingsbestendige woningen bouwt met een fundering met dempers onder de woning en dat VDM ze bouwt met een houtskelet. En laat dat laatste nou net zijn wat de NAM al eerder aan Plegt-Vos heeft voorgesteld om de kosten omlaag te brengen. Een oplossing waar Plegt-Vos overigens geen heil inziet. “Daarmee brengen we de kosten niet omlaag en bovendien zijn dat  niet de woningen waar vraag naar is”, zei Fokke Ophuis, directeur Noord, eerder tegen Cobouw.

In datzelfde interview van vorige week gaf de directeur aan alsnog de volste vertrouwen te hebben alsnog aan de slag te kunnen met de bouw van de zestien woningen. Die hoop lijkt nu te zijn vervlogen.

Reageer op dit artikel