nieuws

Trento-concept: sneller en klantspecifiek bouwen

bouwbreed

Nijhuis Bouw uit Rijssen heeft een marktconcept ontwikkeld, waarin ‘persoonlijk wonen’ met hoofdletters geschreven staat. De bewoner krijgt verregaande invloed op indeling en inrichting van zijn nieuwe huis. Het Trento-concept voorziet bovendien in een sneller en beter bouwsysteem. Volgens Nijhuis Bouw is het mogelijk een woning in veertien weken op te leveren.

Het bouwbedrijf heeft een afdeling innovatie en ontwikkeling. Als hoofd van deze afdeling heeft ir. René van Riggelen mede aan de wieg gestaan van Trento. Trots klinkt in zijn stem door als het stokpaardje van Nijhuis Bouw ter sprake komt. Volgens Van Riggelen is Trento een vernieuwend concept voor product (bouwsysteem) en proces (van voorbereiding tot uitvoering). “De klant verlangt kwaliteit van de woning en de woonomgeving”, zegt Van Riggelen, terwijl hij de laptop installeert om het concept uit de doeken te doen. “De huidige woningbouw, vooral de Vinex-locaties, voldoen niet meer aan de marktvraag. We moeten klantspecifieker en sneller bouwen.”

Keuzevrijheid

Het concept spitst zich toe op twee elementen: de markt en het bouwsysteem. De markt vraagt om een professionele benadering van de klant. “Een projectontwikkelaar of aannemer bepaalt samen met de bewoner hoe hij het huis wil inrichten en indelen”, zeggen Van Riggelen en vestigingsdirecteur ing. H. Hulshof. Daarnaast vinden ze dat de kosten van een bouwproject inzichtelijker moet worden gemaakt. Door een plan integraal te ontwikkelen, behoren onvoorziene kosten tot het verleden. “Alle partijen verplichten zich tot uitvoering en delen alle mogelijke subsidies, bijdragen en eventuele tekorten. Essentieel is dat de exacte wensen en het budget al in de ontwikkelingsfase duidelijk zijn. Wanneer de bouwmassa’s zijn ontworpen, kunnen wij met behulp van een rekenmatrix de stichtingskosten per woning vaststellen.” Zodra de budgetten, het stedenbouwkundig kader en de betrokken partijen bekend zijn, begint het Trento-verhaal. De toekomstige bewoners laten de projectontwikkelaar weten waar ze willen wonen in het plangebied, welk type woning zij willen en hoe het huis wordt ingedeeld. Het stedenbouwkundig ontwerp, de bouwmassa’s en de verkaveling staan vast, verder heeft de ‘klant’ grote keuzevrijheid. “Er is geen sprake van het ‘wilde wonen'”, benadrukt Van Riggelen. De maatvoering per woning kan in diepte en hoogte verschillen. In de ruwbouwfase wordt al rekening gehouden met de aanleg van een tuin.

Wing-vloer

In de uitvoering is de prefabricage van bouwelementen allesbepalend. Woningen worden voorzien van een prefabvloer met infrastructuur voor de installaties. Deze Wing-vloer van Betonson bestaat uit een gecombineerde breedplaat- en kanaalplaatvloer van 2,50 meter lang. De kanaalplaat is 1,20 meter breed, de breedplaat 2,40 meter breed. De combi-vloer herbergt goten van 1,20 meter breed.

Installaties

“Het grote verschil ten opzichte van het conventionele bouwproces is dat de installaties pas in het laatste stadium worden aangebracht”, stelt Van Riggelen. “Eerst bouwen we het casco en brengen alles onder de dakkap, pas daarna plaatsen we de installaties. Dat proces gebeurt dus niet meer in de open lucht, zodat we weersonafhankelijk kunnen werken. Droge afbouwmethodes garanderen een hoge kwaliteit. Bovendien komt deze werkmethode de snelheid ten goede: binnen zes weken staan vijftien woningen onder de kap.” Een ander voordeel is dat de wensen van de klanten op het laatste moment kunnen worden vervuld. “Door de goten in de vloer kunnen installaties altijd worden verplaatst.” Bij elke woning hoort een pakket kant-en-klare bouwelementen (afwerkingsmateriaal) die afgestemd is op de individuele wensen van de bewoner. Uit de computer rolt een stuklijst, waarna het pakket in het magazijn kan worden samengesteld. Groot voordeel is dat de aannemer geen materialen op de bouwplaats hoeft uit te zoeken. Volgens Nijhuis Bouw is het Trento- concept nog niet vervolmaakt. De volgende stap is de ontwikkeling van softwarepakketten, waarmee de bewoner virtueel door zijn eigen, ingerichte woning kan ‘wandelen’. “Het digitale huis met opties en een lopende kostenteller. Dat beeld hebben we voor ogen”, laten Van Riggelen en Hulshof weten. Woning op maat in veertien weken opgeleverd

Reageer op dit artikel