nieuws

Het geheim van Van de Ven: ‘Wij gaan niet naar golfbanen en restaurants’

bouwbreed 2508

Het geheim van Van de Ven: ‘Wij gaan niet naar golfbanen en restaurants’
Bouwbedrijf Van de Ven is even klaar met bedrijfshallen bouwen in het buitenland

Het “saaie” bouwbedrijf Van de Ven is financieel een van de best presterende grote bouwbedrijven van Nederland. 2017 ging “heel erg aardig”, vat financieel directeur Ben van de Meerakker broodnuchter samen. Wat is het geheim van de Brabantse bouwer?

De groeipijnen zijn voorbij. Van de Ven groeide in het jaar 2016 eigenlijk iets te hard. Projecten in het buitenland, zoals in Southampton (bedrijfshal voor Lidl) en Malta (hangars voor vliegveld) vraten tijd en energie en bleken niet de geldmachines waarop was gehoopt. “We gaan iets minder driftig naar het buitenland kijken”, zei directeur en mede-eigenaar Frank van de Ven.

“Avonturen”, kijkt financieel directeur Ben van de Meerakker terug op die periode. Nu doet Van de Ven (nummer 20 in Cobouw50) nog één project in het buitenland, maar dat is Düsseldorf. “Dat is dichtbij.” De rest gebeurt in Nederland. De projecten liepen volgens Van de Meerakker afgelopen jaar “heel erg aardig” en waren “minder spannend”.

Dat klinkt als saai, beaamt de financieel directeur. “Ja, we zijn eigenlijk een saai bedrijf, maar ook een degelijk bedrijf. Een familiebedrijf bovendien. Onze solvabiliteit (52 procent – red.) is meer dan uitstekend, onze liquiditeit (2,34 – red.) is fantastisch en met de winstmarges behoren we tot de top in de bouw. De netto-omzet van het bedrijf uit Veghel kwam vorig jaar uit op 193 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 6 miljoen euro.

Het geheim van Van de Ven: alles is te overzien

Het geheim? “De span of control is best ingewikkeld bij grote bedrijven. Maar wij hebben een omvang om het totaal te kunnen overzien. We kennen de projecten, we kennen de projectleden, we weten wat er aan de hand is.” Gewoon je werk doen. “We gaan niet naar golfbanen of naar restaurants.”

Ben van de Meerakker, financieel directeur van Van de Ven

Ben van de Meerakker, financieel directeur van Van de Ven

“We doen werk dat we kennen en waar we verstand van hebben”, vervolgt Van de Meerakker. Zo’n 40 procent van de omzet komt uit woningbouw. Van de Ven is actief in Amsterdam, Delft, Den Haag en Nijmegen. Als projectontwikkelaar verkocht en bouwde Van de Ven woningen in Loon op Zand, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en Veldhoven.

Transformeren van kantoren naar woningen doen de Brabanders ook steeds meer. Een specialistische tak van Van de Ven is de restauratiedivisie. “Maar de bulk van het werk zit in bedrijfspanden. We zijn heel sterk in utiliteitsbouw”, zegt Van de Meerakker. Van de Ven leverde 155.000 vierkante meter aan distributiecenta op vorig jaar. Maar het is niet zo dat wat een boer niet kent dat vreet hij niet. “We zijn niet bang om iets nieuws te doen.”

Helemaal smetteloos verliep 2017 overigens niet voor Van de Ven

Helemaal smetteloos verliep 2017 overigens niet. Dochterbedrijf Nieuwenhuizen Daandels leed verlies van in totaal twee ton door problemen op twee projecten. Oorzaak: fouten in de calculatie, en het aannemen van te veel werk waardoor een project uitliep.` Een van de projecten was voor een particulier bedrijf en een ander betrof de bouw van een bedrijfshal in Mierlo voor GNT, een bedrijf dat zich richt op kleuren in levensmiddelen.

Een zorgenkind wil Van de Meerakker het dochterbedrijf niet noemen. “Maar het wel zo dat een dochter iets minder direct is aan te sturen.” Bij het dochterbedrijf zijn “corrigerende maatregelen” genomen. Het personeelsbestand is ingekrompen. Er zijn vijftien fe’s afgevloeid, maar omdat Van de Ven zelf ook zoveel werknemers aannam, blijft het personeelsbestand stabiel: 224 werknemers.

‘Als het zes maanden duurt voordat we gaan bouwen, laten we expliciet in het contact vastleggen dat de prijzen over zes maanden nog eens doorgerekend worden’

Bij Nieuwenhuizen Daandels werden winst- en risicomarges volgens Van de Meerakker te positief ingeschat, waardoor projecten maar een klein stootje konden hebben. “Vanaf nu gaan we voor een toeslag voor AK en winst- en risico-opslag van 6 à 7 procent”, kondigt Van de Meerakker aan.  Over 2018 verwacht de financieel directeur weer een “licht positieve” marge.

Heeft Van de Ven nog veel last van de stijgende bouwkosten? “Natuurlijk zien we dat de inkoopprijzen oplopen”, zegt Van de Meerakker. Maar op het moment dat Van de Ven een aanbod doet bij een opdrachtgever, blijft dat aanbod niet een jaar lang geldig, zegt Van de Meerakker. “Als het zes maanden duurt voordat we gaan bouwen, laten we expliciet in het contact vastleggen dat de prijzen over zes maanden nog eens doorgerekend worden. Daar zijn we heel open en eerlijk in. Anders krijg je week- of dagprijzen. Als je zo’n afspraak van tevoren vastlegt, hoef je later niet te zeuren bij de opdrachtgever over tegenvallers.”

‘Gasloos bouwen? We moeten ophouden met symboliek en beginnen met efficiëntie. Ik zie liever meer rationaliteit en minder emotie’

Over gasloos bouwen heeft Van de Ven ook een eigen opvatting. “Nuttig”, vindt Van de Meerakker. Maar dat zo’n beetje alles gasloos moet worden, vindt hij niet nodig. “Ik vind dat de politiek een te zware stem krijgt. Dat je nieuwbouw gasloos maakt, snap ik wel. Maar wat ik absoluut niet begrijp is dat bijvoorbeeld ook het Binnenhof gasloos moet worden. Dat kost zo veel! Ik vind dat de politiek niet handig opereert.” Symboliek? Het zal wel. “We moeten ophouden met symboliek en beginnen met efficiëntie. Ik zie liever meer rationaliteit en minder emotie.”

De omzet van Van de Ven zal ongeveer 10 procent stijgen in 2018

Terug naar Van de Ven. Halverwege 2018 zijn de contouren van de omzet en winst voor heel 2018 al te zien. “2018 wordt een heel mooi jaar”, verwacht Van de Meerakker. “We weten dat het nog een beter jaar wordt dan 2017. De omzet zal ongeveer 10 procent stijgen. We zijn tevreden. Eigenlijk heel saai en niet spectaculair”, refereert hij naar het begin van het gesprek. “Het orderboek is goed gevuld. We zijn lekker aan het werk”

“Maar eerst vakantie”, vertelt Van de Meerakker. Van de Ven gaat drie weken dicht. Bouwvak. Donderdag 19 juli is er eerst nog ‘s avonds een barbeque. “Met zzp’ers, inleners en eigen mensen.” Bij Van de Ven hoort immers iedereen bij de familie.


Geen ongelukken, weinig ziekteverzuim: ‘Ziek is ziek, maar een week ziek hoeft niet’

2017 was voor Van de Ven “een gezond jaar zonder ook maar één bedrijfsongeval en een extreem laag ziekteverzuim”. We hebben geen ongelukken gehad, zegt financieel directeur Ben van de Meerakker. Het ziekteverzuimpercentage kwam uit op 2,4 procent. In de bouw was het verzuim vorig jaar gemiddeld 3,6 procent. Dat was al spectaculair laag. Hoe doet Van de Ven dat? Geen kroketten en de kantine, maar sla? En sportdagen voor het personeel? Nee hoor, zegt financieel directeur Ben van de Meerakker. “Van de Ven is een familiebedrijf, iedereen is deel van de familie. We hebben loyaal personeel. We maken onze mensen wel bewust dat een dag verzuim net zoveel kost als een dag werk. Ziek is ziek. Je kan een dag ziek zijn, maar je hoeft de hele week ziek te zijn. We zijn er open in. Maar je kunt wel zeggen dat we er bovenop zitten.”
Reageer op dit artikel