Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken' 

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken'

Veel risico's in de bouwsector kun je al met kleine maatregelen beperken. Je moet alleen even weten hoe. Verzekerings- en risicoadviseur Howden ondersteunt bedrijven met preventie en benadrukt het belang ervan: "Ook kleine schades kunnen flink aantikken."

Robin van der Heiden (links) en Age Tanja, brokers bij verzekeringsmakelaar Anchor Insurance

'Aannemer vaak niet op de hoogte van aansprakelijkheid'

Prefab gevel- en wandelementen die op de bouwplaats niet goed op elkaar aansluiten of aannemers die toch verantwoordelijk blijken te zijn voor ontwerpfouten; ontwikkelingen in de bouw leiden tot nieuwe risico's en dus ook nieuwe verzekeringen. "Aannemer, lees contracten heel goed door, breng risico's in kaart en ga in gesprek met een verzekeringsmakelaar voordat je tekent", zeggen de brokers van Anchor Insurance.

Caroline Elderhorst en Sander Twigt van Anchor Insurance: ‘Breng nieuwe risico’s goed in kaart, wees eerlijk en transparant.’

Nieuwe risico's in de bouw vragen om nieuwe verzekeringsdekkingen

Modulair bouwen, biobased en herbruikbare bouwmaterialen, de enorme bouwopgave, andere contractvorming en de energietransitie; de bouwwereld is flink in beweging. Nieuwe ontwikkelingen leiden tot nieuwe risico's of verplaatsing van risico's, zeggen de specialisten van Anchor Insurance. Dat vraagt om nieuwe verzekeringsdekkingen. "Onze oproep aan aannemers: breng nieuwe risico's goed in kaart."

Eugene Koster is specialist Constuction & Engineering bij Anchor Insurance.

Verzekeringsbranche vormt belangrijke spil in de transitie

Om de energietransitie en verduurzaming in de bouw te faciliteren, moeten verzekeraars zich meer verdiepen in de risico's die duurzaam bouwen met zich meebrengt, stelt Eugene Koster van verzekeringsmakelaar Anchor Insurance. Aan de andere kant moeten aannemers de risico's van een bouwproject beter inzichtelijk maken en voldoende mitigerende maatregelen nemen, om verzekeraars te kunnen overtuigen een verzekering af te geven. "Mijn boodschap? Deel kennis, praat met elkaar. Zonder verzekeringen wordt er niks gebouwd.''

Foto Shutterstock

Risicomanagement: 'Eerst verkennen, voorkomen en dan pas verzekeren'

Veranderende wet- en regelgeving, nieuwe contractvormen, onduidelijke aansprakelijkheid; de bouwwereld wordt steeds ingewikkelder. Dus is het logisch dat alle partijen zich indekken door verzekeringen. Maar nog beter is het om risico's te verkennen en te voorkomen, zegt adviseur VLC & Partners.

Roy Weghorst van Kingspan (links) en Jurjen Burghgraef van adviesbureau Burghgraef en van Tiel.

Brandveiligheid betekent ook zorgen dat een pand goed verzekerbaar is

Brand is nooit helemaal te voorkomen, maar door de risico's in een vroegtijdig stadium van de bouw zo veel mogelijk terug te brengen, is de kans het grootst dat de schade beperkt blijft als het toch gebeurt. Dat gaat verder dan alleen zorgen dat mensen het pand veilig kunnen verlaten.

Foto: Shutterstock

Bouwers redden Woningborg uit geldproblemen

Een consortium van bouwbedrijven en brancheorganisaties heeft Woningborg uit de financiële problemen gehaald. Het is voor het eerst in het veertigjarig bestaan dat de afbouwverzekeraar bij aannemers heeft moeten aankloppen voor een geldinjectie.

Risico's kun je niet 100% afdichten, maar: hoe voorkom je schade?

Risico's kun je niet 100% afdichten, maar: hoe voorkom je schade?

De naam Panneroodflat deed iets huiselijks vermoeden, maar in werkelijkheid was de flat een groot en donker ogend gebouw. "Je zou bijna denken aan een flat in een van de voormalige Oostbloklanden," zegt Paul Vlaar, directeur van bouwbedrijf Ooijevaar. De Panneroodflat uit 1969 is sterk verouderd. Hij maakt deel uit van de vier 'Kleurenflats' in Zaandam die op de lijst stonden om gesloopt te worden. "Eigenlijk waren ze niet meer dan wind- en waterdicht," aldus Paul.

Heeft de kleine ondernemer een CAR-verzekering nodig?

Heeft de kleine ondernemer een CAR-verzekering nodig?

Normaal gesproken heeft een kleine of middelgrote ondernemer in de bouw een aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee is er een goede dekking voor schade die aan anderen wordt toegebracht. Is dat genoeg of is het de moeite waard om ook een CAR-verzekering (Construction All Risk) af te sluiten?