Het gaat goed met de bouw: begin dit jaar hadden alle bouwbedrijven samen bijna 214.000 vestigingen in Nederland. Zo veel waren er nog nooit. Groeiende bedrijven hebben ook te maken met groeiende risico’s die een enorme impact kunnen hebben. Heb jij je risico’s goed afgedekt?
De basis
Een aantal basisverzekeringen heb je waarschijnlijk wel, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een inventaris/goederenverzekering. En als je een eigen bedrijfspand hebt uiteraard ook een bedrijfsgebouwenverzekering. Maar er zijn nog andere verzekeringen die soms over het hoofd worden gezien. Hieronder zetten we ze op een rij. Controleer of jij voor je bedrijf de belangrijkste verzekeringen hebt geregeld!
CAR-en montageverzekering
De CAR- en montageverzekering is een verzekering die specifiek is gericht op alle risico’s rondom de bouw. Deze verzekering dekt vrijwel alle materiële schade die op de bouwplaats ontstaat, of die nu is veroorzaakt door bouw-, montage- of installatiewerkzaamheden. Wanneer je vaker bouwprojecten aanneemt of daarin werkzaamheden verricht, is het aan te raden een doorlopende CAR- en montageverzekering af te sluiten.
Bij deze verzekering is schade aan het werk gedekt tijdens de bouw-, montage- en onderhoudstermijn die vooraf is overeengekomen. Ook beschadiging van bestaande eigendommen van de opdrachtgever is gedekt. Die schade moet dan wel direct veroorzaakt zijn door de uitvoering van het werk. Daarnaast kun je schade aan hulpmateriaal meeverzekeren, en ook schade aan privé-eigendommen die voor het werk zijn ingezet en schade tijdens transport.
Rechtsbijstandverzekering
Als bouwbedrijf heb je veel verschillende opdrachtgevers, leveranciers en medewerkers. Je hebt dus met veel partijen te maken. Soms kan er een conflict ontstaan waar je niet met elkaar uitkomt. Met een rechtsbijstandverzekering kun je gebruikmaken van juridische bijstand die wordt geregeld door je verzekeraar. Die kan veel voor je betekenen als er een conflict dreigt en kan in veel gevallen een rechtszaak voorkomen. Lukt dit niet, dan krijg je ook juridische bijstand bij een gerechtelijke procedure.
Als je aanvullend incassobijstand verzekert, krijg je ook een helpende hand als klanten niet (op tijd) betalen.
Cyberverzekering
Met de toenemende digitalisering, ook in de bouwsector, neemt cybercrime toe. Borging van de veiligheid en betrouwbaarheid van informatie wordt steeds actueler. Steeds meer bedrijven krijgen te maken met cyberincidenten, óók veel bedrijven in de bouw. Een bouwbedrijf kan worden gehackt, waarbij gegevens van klanten of een aanbesteding op straat kunnen komen te liggen. Ook heel vervelend is een aanval met ransomware (gijzelsoftware) die ervoor zorgt dat alle systemen plat komen te liggen, waaronder die voor planning, het maken van offertes en inkoop. Tegen betaling kan er weer toegang worden verkregen tot het netwerk.
Een cyberverzekering biedt dekking voor de schade die jouw bedrijf lijdt door cybercriminaliteit, en verzekert ook schade die anderen daardoor hebben.
Bestelautoverzekering
In de bouw is een bestelauto goud waard. Jij en je werknemers rijden er iedere dag mee naar de bouwplaats of bouwmarkt. Het is dus heel vervelend als je auto beschadigd raakt of wordt gestolen. Net als bij de ‘gewone’ autoverzekering kies je bij de bestelautoverzekering uit een WA-, Beperkt Casco- of Volledig Cascodekking.
Vervoer Eigen Goederen
Met het verzekeren van je vervoermiddelen ben je er nog niet. Er liggen immers ook spullen in die auto’s. In de bouw zijn dat vaak waardevolle materialen en gereedschappen. Die verzeker je met de Vervoerverzekering Eigen Goederen. Dan zijn ze gedekt tegen diefstal en beschadiging. Niet alleen als ze worden vervoerd, maar 24 uur per dag.
Werkmaterieelverzekering
Werkmaterieel als heftrucks, veegmachines, shovels en graafmachines kunnen veel schade veroorzaken en gestolen worden. Net als bij de autoverzekering kun je voor je werkmateriaal zowel een WA- als een cascodekking afsluiten. De WA-dekking van de werkmaterieelverzekering vergoedt schade die het materieel veroorzaakt aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van het beschadigen van een gasleiding. De cascodekking verzekert je van een vergoeding bij schade aan het werkmaterieel of diefstal.
Verkeersschadeverzekering voor medewerkers
Medewerkers van bouwbedrijven zijn veel op pad, bijvoorbeeld naar de bouwplaats of een klus. Als een medewerker tijdens het werk een verkeersongeval krijgt, ben je als werkgever verplicht om alle schade te vergoeden. Van de ziekenhuis- en revalidatiekosten tot de aanvulling op de arbeidsongeschiktheidsuitkering. De verkeersschadeverzekeringis daar een goede oplossing voor. Bepaald niet overbodig, want de aansprakelijkheidsverzekering verzekert geen schade die wordt veroorzaakt met of door motorrijtuigen en de WA-verzekering biedt geen dekking voor letselschade van de bestuurder van een motorrijtuig.
Verzuimverzekering
Vergeleken met het werk in andere sectoren is werken in de bouw fysiek zwaar. Ook is de gemiddelde leeftijd hoog. En daarnaast is er een hoge werkdruk, wat kan zorgen voor mentale overbelasting. Een ziek personeelslid kan flink in de papieren lopen. Denk aan loondoorbetaling zolang je medewerker bij je in dienst is. In de bouw betaal je volgens de cao van de Bouw en Infra in het eerste jaar van ziekte 100% door en in het tweede jaar 70%. Dat kan oplopen tot 100% als de werknemer (gedeeltelijk) re-integreert.
Je kunt je verzekeren tegen de loondoorbetalingsplicht met een ziekteverzuimverzekering. Je kunt zelf kiezen welk deel van het loon je wilt verzekeren, of je kunt een eigen risico nemen. Ook goede verzuimbegeleiding is belangrijk! Zo krijg je bij ziekte naast de loondoorbetaling ook te maken met extra kosten, bijvoorbeeld voor een vervanger of vanwege productieverlies. Zorg dus voor een goede arbodienstverlener die ook aandacht besteedt aan het voorkomen van verzuim.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als ondernemer in de bouw ben je het gezicht van je bedrijf. Dan is het extra vervelend als er iets gebeurt waardoor je een tijdje niet kunt werken. Het kan zelfs zover gaan dat je door een ongeval, ziekte of psychische problemen langer uit de running bent. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering(AOV) bescherm je jezelf tegen de gevolgen die dat heeft voor je inkomen. Tip! De premie is fiscaal aftrekbaar
Laat je adviseren
Je ziet, er zijn allerlei uiteenlopende verzekeringen. Maar welke zijn nou echt onmisbaar in jouw specifieke situatie? Laat je adviseren door een onafhankelijke adviseur.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Goudse Verzekeringen.