Wanneer recht op vergoeding bij een inboedelverzekering?

Wanneer recht op vergoeding bij een inboedelverzekering?

Je hebt net een eigen huis gekocht en wilt natuurlijk je spullen verzekeren maar je weet niet welke verzekering daarbij hoort. Uiteindelijk kom je erachter dat een inboedelverzekering spullen binnen je huis vergoedt, echter bestaan er binnen deze verzekeringsvorm ook nog uitzonderingen. Een inboedelverzekering afsluiten is zo gebeurd en zou niet lang hoeven te duren.

Wat dekt een inboedelverzekering allemaal precies?

Een inboedelverzekering is voor spullen binnenin jouw huis die niet aan het huis vastzitten, niet aard en nagelvast. Spullen zoals gordijnen, sieraden, elektronische apparaten, meubels en misschien verbaast het je, maar ook jouw huisdieren zijn onderdeel van een inboedelverzekering.
Een simpele inboedelverzekering dekt het minimale. Maar veel inboedelverzekeringen dekken ook de spullen buitenshuis. Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld tuinmeubels en -gereedschap ook zijn verzekerd. Deze dekking geldt echter alleen in geval van diefstal.
Schade door ontploffing, diefstal, storm (windkracht 7), brand, wateroverlast, blikseminslag en gewelddadige beroving vallen onder de inboedelverzekering. Per verzekeringsmaatschappij ligt het er natuurlijk aan hoe de schade-experts hierover denken.

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Je loopt bijvoorbeeld in huis en stoot ineens een vaas om, per ongeluk. Als je geen all risk verzekering hebt afgesloten, wordt deze schade niet vergoed . Wanneer achterstallig onderhoud ervoor zorgt dat er iets kapot gaat, wordt de inboedelverzekering ongeldig en wordt er dus geen geld uitgekeerd.

Welk bedrag wordt uitgekeerd?

Vaak ontstaat er nog wel eens verwarring over welk bedrag precies wordt uitgekeerd. Dit heeft te maken met de nieuwwaarde en dagwaarde van het product in kwestie. Het kan zomaar zijn dat er meerdere spullen kapot gaan door een storm en je niet alles opnieuw kunt aanschaffen. Veel inboedelverzekeringen houden zich aan de regel dat de nieuwwaarde van het product wordt uitgekeerd tenzij de dagwaarde van de in dit geval gehanteerde afschrijvingen op het moment lager is dan 40 procent van de nieuwwaarde. Deze dagwaarde kan bij verzekeringsmaatschappijen flink verschillen, daarom zijn er een aantal verzekeraars die jou 10 jaar lang de nieuwwaarde van een product bieden.

Welke verzekeraar?

Het is verstandig om voor één verzekeraar te kiezen om verwarringen te voorkomen. Een inboedelverzekering en een opstalverzekering worden tezamen woonverzekering genoemd. Soms komt hier ook nog de aansprakelijkheidsverzekering bij . In het geval dat je een eigen huis hebt, is het handig om deze verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen zodat het voor jou overzichtelijk blijft.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Allsecur.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.