Zoveel kost een zieke werknemer in de bouw

Zoveel kost een zieke werknemer in de bouw

Het ziekteverzuim in de bouw is vorig jaar sterk opgelopen. Het verzuimpercentage ligt nog steeds iets onder het landelijk gemiddelde. Maar elke zieke werknemer is er een te veel, want verzuim kost je als werkgever veel meer geld dan vaak gedacht wordt. Lees hieronder hoe hoog de kosten zijn en wat je kunt doen om ze terug te dringen.

Hoewel de bouwsector het dus niet slechter doet dan andere bedrijfstakken, is verzuim wel een onderwerp waar je serieus aandacht aan moet besteden. Werknemers in de bouw doen fysiek zwaar werk en hebben te maken met een hoge werkdruk. Door een tegenvallende vergunningverlening voor de nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen in 2019 werd aan het begin van 2020  al rekening gehouden met een beperkte groei van de werkgelegenheid, maar mede onder invloed van de coronacrisis nam de werkgelegenheid zelfs licht af.

Een of meer zieke werknemers kunnen een bouwondernemer voor grote problemen stellen: denk aan planningen die niet worden gehaald en opdrachten die niet of later worden uitgevoerd. Als ondernemer krijg je niet alleen met mogelijk omzetverlies te maken maar ook met directe kosten.

Een zieke werknemer: met welke kosten krijg je te maken?

Loondoorbetaling
Allereerst heb je te maken met de loonkosten die gewoon doorlopen, of je medewerker nu wel of niet werkt. Wettelijk gezien moet je een zieke werknemer gedurende twee jaar minimaal 70% van het loon betalen. In veel cao’s is opgenomen dat de werkgever meer moet doorbetalen. Zo moet een werkgever op grond van de cao van Bouw & Infra het eerste jaar 100% doorbetalen en daarna 70%, met een aanvulling tot 100% bij succesvolle re-integratie. Vaak geldt de loondoorbetaling ook voor oproepkrachten, afhankelijk van de situatie.

Kosten van vervanging
Als iemand uitvalt, blijft het werk liggen. Dat kun je opvangen door tijdelijk iemand anders in te schakelen: een zzp’er of een uitzendkracht. Hoeveel dat kost, kan erg verschillen. Een externe invaller inhuren kan al snel  40% meer kosten dan het loon van je zieke werknemer.

Minder omzet
Wat je ook doet, ziekte van een werknemer leidt bijna altijd tot omzetverlies. Een vervanger moet worden ingewerkt. Dat kost zowel de vervanger als degene die hem inwerkt tijd. In het begin zal hij meer fouten maken en minder productief zijn. Denk ook aan de tijd die je zelf besteedt aan de zieke werknemer en het regelen van vervanging. Die tijd had je ook kunnen gebruiken voor het genereren van omzet.

Kosten van re-integratie
Als werkgever heb je de verplichting om een werknemer bij verzuim zo goed mogelijk te helpen weer aan het werk te gaan. De bedrijfsarts moet worden ingeschakeld en binnen zes weken moet je een plan van aanpak maken. Ook is verzuimbegeleiding verplicht, waarbij vaak gekozen wordt voor een arbodienst, en ook hieraan zijn kosten verbonden.

Hoe hoog zijn de kosten dan bij verzuim?

Laten we een timmerman nemen met een brutosalaris van € 2.500 per maand. Deze timmerman wordt ziek en kan drie maanden niet werken.

De loonkosten
Ten eerste betaal je zijn loon in die maanden gewoon door, conform de cao die voor jouw bedrijf geldt. Op basis van 100% doorbetaling is dat € 7.500.
Daar moet je de loonheffingen bijtellen: nog eens € 1.850.
Totale loonkosten: € 9.350.

De extra kosten
Je maakt kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie. Die bedragen samen zo’n € 300.
Je moet een tijdelijke timmerman inschakelen: die kost je. € 11.400,- voor een periode van 3 maanden.
Deze timmerman is goed, maar door inwerken en minder productiviteit in het begin verlies je toch € 2.000 omzet.
Totale extra kosten door verzuim: €13.400.

Tips om de verzuimkosten te beperken

Verzuim kan dus duur uitpakken. Gelukkig heb je mogelijkheden om die kosten binnen de perken te houden. Grofweg kun je twee dingen doen: preventiemaatregelen nemen (zie verderop) en een verzekering afsluiten.

Een verzuimverzekering

Als een medewerker ziek wordt, kan een verzuimverzekering de loondoorbetaling van je overnemen. Dat scheelt al flink in de kosten. Welk bedrag je verzekert, en welke werknemers (alleen vast personeel of ook oproepkrachten), heb je zelf in de hand. Zo’n verzekering heeft nog meer voordelen, zoals rechtsbijstand als je met de medewerker een geschil krijgt over het verzuim of de re-integratie, en hulp bij het verhalen van de schade op een ander, als die hiervoor aansprakelijk is. Inbegrepen bij de verzuimverzekering is vaak ook een arbodienst die verzuimbegeleiding en re-integratie regelt en daarnaast kan de verzekering ook een vergoeding bieden voor de kosten van preventie en re-integratie. Een ander voordeel is dat een verzuimverzekering ook ondersteuning geeft bij maatregelen die verzuim voorkomen.

Preventiemaatregelen

Wat kun je doen om verzuim te voorkomen? Besteed aandacht aan deze vijf aspecten:

Luisteren
Een van de beste manieren om aan preventie te werken, is luisteren naar je personeel. De belangrijkste preventietip is dan ook praten over inzetbaarheid. Vraag aan iedere medewerker of hij zich fit voelt en in staat is om zijn werk te doen. Heeft hij zin in zijn werk? Heeft hij de benodigde kennis en vaardigheden? Stimuleer je werknemers om zelf hun duurzame inzetbaarheid op peil te houden. Besteed ook aandacht aan de balans tussen werk en privé.

Veiligheid
Net zo belangrijk als weten wat er speelt bij je personeel is zorgen voor een veilige werkomgeving. Zorg dat je de risico’s in jouw bedrijf kent. Je bent wettelijk verplicht die risico’s in kaart te brengen met een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Bijna 70% van alle bouwbedrijven hebben de RI&E ook geregeld.  Als je de risico’s kent, weet je wat je kunt doen om de arbeidsomstandigheden van je personeel te verbeteren. Het aanstellen van een preventiemedewerker is ook wettelijk verplicht. Dat lijkt overdreven, maar met zo’n medewerker zorg je ervoor dat bewaakt wordt of maatregelen ook echt genomen worden en effect hebben.

Gezondheid
Je kunt je medewerkers stimuleren om gezond te leven met gezondheidschecks. Met een Preventief medisch onderzoek of een Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek krijg je in beeld hoe jouw personeel ervoor staat.

Training en ontwikkeling
Een belangrijke oorzaak van verzuim is dat medewerkers onvoldoende ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Laat ze niet te lang dezelfde taken en functies uitvoeren. Als ze kunnen doorgroeien en meer verantwoordelijkheden krijgen, blijven ze ook langer inzetbaar. Bovendien profiteer je dan van hun ervaring.
Om ongelukken en ziekte te voorkomen zijn trainingen en instructies onmisbaar. Nieuwe werknemers moeten worden getraind om veilig en gezond te kunnen werken. Je bestaande personeel is van tijd tot tijd ook gebaat bij trainingen om op de hoogte te blijven van nieuwe manieren van werken.

Betrokkenheid
Werknemers hebben steeds meer behoefte aan betrokkenheid bij het bedrijf. Zorg er dus voor dat ze een stem hebben in wat het bedrijf doet, bijvoorbeeld door vergaderingen te organiseren waarin de bedrijfsplannen en -doelen aan bod komen.

Tot slot

Kortom, verzuim is iets om héél serieus te nemen en kan voor een deel worden beperkt met adequate maatregelen. Dat kost wat tijd, maar uiteindelijk is een goede aanpak, met focus op preventie, in het belang van uzelf, uw bedrijf en zéker ook uw mensen. De Verzuimverzekering van De Goudse biedt u financiële zekerheid én professionele ondersteuning, bijvoorbeeld van uw persoonlijke VerzuimCoach, die gespecialiseerd is in de bouw.

Dit artikel is gesponsord door De Goudse Verzekeringen.