Zeven manieren om verzuim in de bouw te voorkomen

Zeven manieren om verzuim in de bouw te voorkomen

Gelukkig kun je er als werkgever eraan bijdragen dat het verzuim in de bouw minder wordt. Op deze zeven manieren zorg je voor vitale en veerkrachtige werknemers.

  1. Bied senioren meer flexibiliteit in werkuren

    Geef werknemers van 55+ de vrijheid minder lange dagen te werken, of biedt de mogelijkheid voor kortere werkweken. Een andere optie: meer pauze tussendoor. Op deze manier kunnen werknemers vaker bijtanken en verminder je de kans op uitval.

  2. Ga in gesprek met je werknemers

    Vraag ze naar hun fysieke, maar ook naar hun mentale gezondheid. Blijf betrokken bij hun welzijn, dat zorgt ervoor dat je werknemers zich gezien voelen. Ook heb jij eerder in de gaten wanneer er iets mis dreigt te gaan.

  3. Stimuleer een gezonde levensstijl

    Sporten en gezond eten zorgen ervoor dat werknemers goed in hun vel zitten, fysiek én mentaal. Hoe kun jij daaraan bijdragen? Verzorg voedzame lunches in plaats van fastfood en bied korting aan op sportabonnementen. En laat een fysiotherapeut regelmatig je werknemers checken.

  4. Zorg voor een helder verzuimprotocol

    In een verzuimprotocol staat hoe je bedrijf omgaat met verzuim. Beschrijf hierin op welke manier de werknemer zich ziek moet melden. En wat jouw taken als werkgever zijn. Wanneer kan je werknemer een telefoontje van jou, de arbodienst of bedrijfsarts verwachten?

  5. Bied duidelijke informatie

    Het is belangrijk dat je werknemers weten wat veilig werken in de bouw inhoudt. Controleer daarnaast of ze ook daadwerkelijk veilig werken. Trek bijvoorbeeld aan de bel als je ziet dat iemand met gevaarlijk gereedschap bezig is of roekeloos te werk gaat.

  6. Breng jongere en oudere werknemers samen

    In ons online magazine Vitaal Kwartaal vertellen Wiljan (24) en Gert (61) wat ze van elkaar opsteken. Ze werken als service- en onderhoudsmonteurs bij betonbedrijf Bruil. De ervaren Gert coacht Wiljan en geeft zijn jarenlange kennis en ervaring door, Wiljan doet de zwaardere klussen voor hem. Lees het hele artikel.

  7. Zorg voor een veilige en vertrouwde sfeer

    Van oudsher worden bouwbedrijven traditioneel en wat hiërarchisch aangestuurd. Dat komt de sfeer niet altijd ten goede. Probeer dit te veranderen door werknemers te betrekken bij beslissingen, door ze complimenten te geven of door bedrijfsuitjes te organiseren. Zo gaan werknemers met meer plezier naar hun werk en dat kan het ziekteverzuim verlagen.

Ziekteverzuim is voor niemand leuk: verzuim brengt voor jou als werkgever extra kosten en onzekerheid met zich mee en ook een werknemer is het erg vervelend. Met een verzekering bij verzuim is er begeleiding voor zowel de werknemer als werkgever. De ondersteuning is persoonlijk en bij ziekteverzuim wordt je zoveel mogelijk ontzorgt.

Dit artikel is gesponsord door Nationale-Nederlanden.

Foto: Shutterstock

Cao-onderhandelingen op scherp door discussie uta-personeel

Vakbonden en werkgevers hebben elkaar nog niet gevonden in de cao-onderhandelingen. Vooral discussie over voorstellen voor uta-personeel maakt de gesprekken ingewikkeld.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.