Zeven manieren om verzuim in de bouw te voorkomen

Zeven manieren om verzuim in de bouw te voorkomen

Gelukkig kun je er als werkgever eraan bijdragen dat het verzuim in de bouw minder wordt. Op deze zeven manieren zorg je voor vitale en veerkrachtige werknemers.

  1. Bied senioren meer flexibiliteit in werkuren

    Geef werknemers van 55+ de vrijheid minder lange dagen te werken, of biedt de mogelijkheid voor kortere werkweken. Een andere optie: meer pauze tussendoor. Op deze manier kunnen werknemers vaker bijtanken en verminder je de kans op uitval.

  2. Ga in gesprek met je werknemers

    Vraag ze naar hun fysieke, maar ook naar hun mentale gezondheid. Blijf betrokken bij hun welzijn, dat zorgt ervoor dat je werknemers zich gezien voelen. Ook heb jij eerder in de gaten wanneer er iets mis dreigt te gaan.

  3. Stimuleer een gezonde levensstijl

    Sporten en gezond eten zorgen ervoor dat werknemers goed in hun vel zitten, fysiek én mentaal. Hoe kun jij daaraan bijdragen? Verzorg voedzame lunches in plaats van fastfood en bied korting aan op sportabonnementen. En laat een fysiotherapeut regelmatig je werknemers checken.

  4. Zorg voor een helder verzuimprotocol

    In een verzuimprotocol staat hoe je bedrijf omgaat met verzuim. Beschrijf hierin op welke manier de werknemer zich ziek moet melden. En wat jouw taken als werkgever zijn. Wanneer kan je werknemer een telefoontje van jou, de arbodienst of bedrijfsarts verwachten?

  5. Bied duidelijke informatie

    Het is belangrijk dat je werknemers weten wat veilig werken in de bouw inhoudt. Controleer daarnaast of ze ook daadwerkelijk veilig werken. Trek bijvoorbeeld aan de bel als je ziet dat iemand met gevaarlijk gereedschap bezig is of roekeloos te werk gaat.

  6. Breng jongere en oudere werknemers samen

    In ons online magazine Vitaal Kwartaal vertellen Wiljan (24) en Gert (61) wat ze van elkaar opsteken. Ze werken als service- en onderhoudsmonteurs bij betonbedrijf Bruil. De ervaren Gert coacht Wiljan en geeft zijn jarenlange kennis en ervaring door, Wiljan doet de zwaardere klussen voor hem. Lees het hele artikel.

  7. Zorg voor een veilige en vertrouwde sfeer

    Van oudsher worden bouwbedrijven traditioneel en wat hiërarchisch aangestuurd. Dat komt de sfeer niet altijd ten goede. Probeer dit te veranderen door werknemers te betrekken bij beslissingen, door ze complimenten te geven of door bedrijfsuitjes te organiseren. Zo gaan werknemers met meer plezier naar hun werk en dat kan het ziekteverzuim verlagen.

Ziekteverzuim is voor niemand leuk: verzuim brengt voor jou als werkgever extra kosten en onzekerheid met zich mee en ook een werknemer is het erg vervelend. Met een verzekering bij verzuim is er begeleiding voor zowel de werknemer als werkgever. De ondersteuning is persoonlijk en bij ziekteverzuim wordt je zoveel mogelijk ontzorgt.

Dit artikel is gesponsord door Nationale-Nederlanden.