Aangeslagen aannemers veroordeeld voor verkeerd toepassen staalslakken
Twee aannemers (een afnemer en een grondverwerker) en hun opdrachtgever zijn begin deze week veroordeeld voor het onjuist toepassen van staalslakken.
Twee aannemers (een afnemer en een grondverwerker) en hun opdrachtgever zijn begin deze week veroordeeld voor het onjuist toepassen van staalslakken.
"De energietransitie is een ramp voor de circulaire economie'', zegt Kees de Groot, voorzitter van slopersvereniging Veras, in de nieuwste aflevering van Doorzagen. Hij reageert daarmee op recent onderzoek van Cobouw waaruit blijkt dat slopers zich niet aan de regels houden voor circulair slopen.
Sloopbedrijven blijken veelvuldig de wet te overtreden door afval onvoldoende te scheiden. Dat is Tweede Kamerlid Geert Gabriëls een doorn in het oog. "Dit is slecht nieuws. De wet en de handhaving moeten beter."
Rijkswaterstaat en combinatie GelreGroen hebben het gewijzigde contract ondertekend voor de verbreding van de A12 en de A15, een project van in totaal 2,4 miljard euro. Komend najaar starten de werkzaamheden.
Een wetsvoorstel over nieuw stikstofbeleid, dat coalitiepartij NSC de komende tijd wil indienen in de Tweede Kamer, kan op steun rekenen van bouwers, werkgevers en natuurorganisaties. "Er komt weer ruimte om door te bouwen."
Zeshonderd heipalen van 25 meter lengte worden met twee binnenvaartschepen vanuit Akkrum over water naar de Afrikahaven in Amsterdam vervoerd. De vracht van in totaal 1.500 ton zou anders in 115 ritten met vrachtwagens over de weg naar een nog te bouwen distributiecentrum worden gebracht. Alleen voor de laatste 5 kilometer van de haven naar het project zelf worden vrachtwagens ingezet.
Een streep door PAS. Wel/geen bouwvrijstelling. Zwaardere vergunningseisen. Sinds 2019 ligt de bouw onder vuur door strengere stikstofregels. Een oplossing lijkt ver weg. Hoe gaan bouwers daar in de praktijk mee om? Welke slimme oplossingen bedenken zij? Deel 1 van de stikstofstories: Robert Hoekstra, directeur ontwikkeling bij Van de Kolk Bouwgroep.
De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de verbouwing van het Binnenhof verder mag gaan. Mobilisation for Environment (Mob) maakt zich zorgen, het Rijksvastgoedbedrijf kan als opdrachtgever van het project weer rustig ademhalen.
Tegen de stroom in analyseerde het EIB dat de huurbevriezing helemaal niet nadelig zou uitpakken voor de huizenproductie van corporaties. Het kwam Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, op fikse kritiek te staan. Hij heeft er geen oog minder om dichtgedaan. "Het was gewoon klinkklare onzin."
Apeldoorn krijgt een nieuw zwembad aan de Vlijtseweg. Dit nieuwe zwembad komt in plaats van de Sprenkelaar, dat volgens de gemeente Apeldoorn aan het einde van zijn levensduur is. De Sprenkelaar is vijftig jaar oud. Het nieuwe zwembad - aan de noordkant van de stad - gaat Aquadoorn heten. Het project betreft een Design & Build-opgave van de gemeente.
Bouw- en sloopbedrijven overtreden veelvuldig de wet door bouwafval niet of onvoldoende te scheiden. Herbruikbare materialen verdwijnen daardoor in de verbrandingsoven of komen op stortplaatsen terecht, blijkt uit onderzoek van Cobouw.
Bouw- en sloopbedrijven houden zich tijdens het slopen en renoveren niet aan de regels voor het scheiden van afval. Daardoor gaan veel recyclebare bouwmaterialen verloren, blijkt uit onderzoek van Cobouw. "Er is te weinig handhaving en toezicht."
Het design en de prestaties van klassiek High Pressure Laminate blijven behouden, maar de ecologische impact gaat omlaag. Met Verneo HPL introduceert Unilin Panels een High Pressure Laminate met een volledig biogebaseerde kern en een lijm die 67% minder CO₂ uitstoot. Daarmee vormt het een duurzamer alternatief voor klassiek HPL.
Xella Nederland timmert aan de weg voor een duurzame toekomst met innovatieve bouwmaterialen en circulaire projecten. Van slimme innovaties tot hergebruik van materialen - het bedrijf kiest bewust voor een groene toekomst. Een voorbeeld daarvan is de bijdrage aan het circulaire woningbouwproject aan de Leostraat in Eindhoven.
Met innovatiekracht als drijfveer werkt FAKRO aan duurzame daglichtoplossingen voor de bouw. Door slimmer om te gaan met grondstoffen zet het bedrijf flinke stappen richting circulariteit. De nieuwe Greenview-lijn is daar een goed voorbeeld van: een innovatieve dakraamserie met het milieu én de toekomst in gedachten.
Heijmans gaat in opdracht van netbeheerder Tennet het hoogspanningsstation in Maasbracht vernieuwen en uitbreiden. De bouw is al gestart en het project moet worden opgeleverd in 2029.
Warm hè, zeker in de stad. We kennen het effect allemaal wel. En in deze tijd van het jaar is het ook vaak in het nieuws: het 'stedelijk hitte-eiland effect' of voor onze internationale lezers 'urban heat island'.
Restwarmte uit industriële processen blijft vaak onbenut. In Roosendaal bewijst een recent project dat het ook anders kan. De gemeente heeft haar ondergrondse verwarmings- en koelnetwerken getransformeerd door een nieuw voorgeïsoleerd leidingsysteem te installeren om restwarmte te hergebruiken voor stadsverwarming.
De platforms Emission-0 en Skoon Energy werken samen om de stap naar emissievrij bouwen te vereenvoudigen. Door hun systemen te koppelen, ontstaat één toegangspunt voor emissieloos materieel en de bijbehorende schone stroom, afgestemd op de behoeften van een project. Het doel is om aannemers beter inzicht te geven, planning te verbeteren en kosten beheersbaar te houden.
Uitbreidingsprojecten in het hoogspanningsnet van Utrecht, Flevopolder en Gelderland duren veel langer dan gepland. Daardoor moeten bedrijven, scholen en ook wind- en zonneparken in deze regio's langer wachten op een nieuwe of zwaardere aansluiting, waarschuwt Tennet. Ook woningbouwprojecten kunnen geraakt worden.
"Alleen komen we nergens. Juist doordat de overheid bereid is te investeren, klanten er om vragen én collega-aannemers stappen zetten, komt de hele keten in beweging." Tobias van Oord en Maarten Spronk zijn er heel stellig over: alleen door samen te werken komt emissieloos bouwen van de grond.
ERA Contour
Gemeente Schouwen-Duiveland
Dienst Justitiële Inrichtingen
Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers
Nederlandse Arbeidsinspectie