artikel

Cobouw50: van 41 tot en met 50

bouwbreed 3599

Cobouw50: van 41 tot en met 50

De ‘laatste’ 10. Van de 109 miljoen euro omzet van Ter Steege tot en met de traditionele rode lantaarndarger K. Dekker.

 

 

 

41. Ter Steege Holding

 • Hoofdkantoor Rijssen
 • Omzet 109 miljoen
 • Aantal medewerkers 281
 • Activiteiten woningbouw, projectontwikkeling, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie
 • Bestuursvoorzitter Hans ter Steege

Ter Steege Bouw Vastgoed mag dan stevig verankerd zijn in de Twentse regio, het bouwbedrijf kruipt steeds meer richting het westen van het land. In Zuid-Holland opende het bedrijf recentelijk een vijfde vestiging. Streven is om uiteindelijk te komen tot een landelijke dekking van de bouw- en vastgoedactiviteiten, om zich zo beter te wapenen tegen conjunctuurschommelingen. Lang bediende Ter Steege de bouwmarkt in het westen vanuit Apeldoorn. Maar om de reistijd te verkorten, is besloten om in de regio Delft een vestiging te openen. De overige vestigingen bevinden zich in Rijssen, Tiel en Hardenberg. In Tiel bezit de bouwer De Vree en Sliepen, dat in 2016 werd ingelijfd. Die overname was er mede debet aan dat Ter Steege vorig jaar de omzet met 17 procent zag stijgen

42. ReintenInfra

 • Hoofdkantoor Oldenzaal
 • Omzet 104 miljoen
 • Aantal medewerkers 329
 • Activiteiten wegenbouw, milieu en sloop
 • Directeur Herman Reinten

ReintenInfra blijft maar uitdijen. Toch is groei geen doel op zich, benadrukken Herman Reinten en Karin Rog, die samen de directie vormen van de Twentse gww- en sloopaannemer. “De beste en gezelligste wegenbouwer en sloper van Nederland worden: daar gaan we voor.” Lees hier het interview met Herman Reinten en Karin Rog.

43. Sprangers bouwbedrijf

 • Hoofdkantoor Breda
 • Omzet 100 miljoen
 • Aantal medewerkers 139
 • Activiteiten woningbouw, utiliteitsbouw
 • Bestuursvoorzitter Peter van der Horst

Peter van der Horst (49), de nieuwe directeur van Sprangers uit Breda, vindt het heerlijk om veel eigen projecten te ontwikkelen en bouwen en te ‘knuffelen’ in een bouwteam. Toch moest de voormalige Hurks’er dit jaar ook puinruimen. “Het resultaat van een bouwbedrijf wordt bepaald door de twee slechtste werken. Dat is in de hele sector zo.”

44. Jorritsma Bouw

 • Hoofdkantoor Bolsward
 • Omzet 94 miljoen
 • Aantal medewerkers 200
 • Activiteiten woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie
 • Bestuursvoorzitter Hans Jorritsma

Jorritsma is al vijf generaties een hecht familiebedrijf. De bouwer hecht aan tradities. Daarom staat het hoofdkantoor nog altijd in Bolsward, waar het in 1880 allemaal begon. Een klein bouwbedrijf is het allang niet meer. Dat neemt niet weg dat ook kleine verbouwingen nog altijd tot de activiteiten van de Friese aannemer behoren. Het zijn echter de grote fabrieken en de woningbouwprojecten die het meeste in het oog springen. Personeel staat bij de onderneming op 1, zoals dat eigenlijk in elke hechte familie is. “Iedereen doet ertoe, van bouwopruimer tot directeur. Bij ons wordt er naar mensen geluisterd. Wij willen dat ze meepraten, meedenken en meebeslissen”, zei de P&O-manager onlangs in een gesprek met Cobouw. “Onze werknemers zijn ons werkkapitaal. Daar zijn we zuinig op en daar investeren we in.”

 

45. Fraanje

 • Hoofdkantoor Lewedorp
 • Omzet 94 miljoen
 • Aantal medewerkers 204
 • Activiteiten woning- en utiliteitsbouw, projectontwikkeling, renovatie en onderhoud
 • Bestuursvoorzitter Martijn van Sabben

Het gaat weer goed met de Zeeuwse bouwmarkt en dat merkt Fraanje maar al te goed. De omzet steeg afgelopen jaar flink. Daarbij profiteert de grootste bouwer van Zeeland ook van eerder genomen ingrepen in de organisatie. Toch blijft directeur Martijn van Sabben voorzichtig. Een nieuwe dip in de Zeeuwse bouwmarkt ligt altijd op de loer. Bovendien, zo constateert hij, zijn er nog te veel bouwbedrijven in zijn regio. En wat te denken van de stijgende prijzen van materialen en toenemende levertijden. Die werken door in de prijzen van woningen. Als die onbetaalbaar worden, haken kopers af en is de bouw weer terug bij af. Maar vooralsnog gaat het Fraanje voor de wind. “Beter zo dan dat we het druk hebben met werk zoeken zoals tijdens de crisis”, aldus Van Sabben.

46. Prins Aanneming Maatschappij Van den Herik onderzoekt de mogelijkheden om zijn activiteiten op zee en aan de kust uit te breiden.

 • Hoofdkantoor Giessenburg
 • Omzet 89 miljoen
 • Aantal medewerkers 218
 • Activiteiten waterbouw, civiele betonbouw
 • Bestuursvoorzitter Arie Struijk

Prins Aanneming Maatschappij is de moedermaatschappij van de bekende waterbouwer Van den Herik en van beton-, weg- en waterbouwer Gebr. Schouls. In Nederland werken de bedrijven onder andere aan dijkversterkingsprojecten, baggeren ze rivieren uit, onderhouden sluizen en verzorgen zandsuppleties daar waar nodig. Ook over de grens is Van den Herik actief. Recentelijk nog werd in Polen een groot baggerproject in de wacht gesleept. Aan het hoofd van de onderneming staat al geruime tijd Arie Struijk. Hij kreeg het roer in handen nadat de zoon van oprichter Jan Hendrik van den Herik in 1991 besloot het bedrijf te verlaten. De naam Prins Aanneming Maatschappij komt overigens van het gelijknamige baggerbedrijf – het oudste van Nederland – dat in 1986 werd ingelijfd door Van den Herik.

47. Thunnissen Groep

 • Hoofdkantoor Heemstede
 • Omzet 89 miljoen
 • Aantal medewerkers 110
 • Activiteiten woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie en onderhoud
 • Bestuursvoorzitter Harrie van Noorden

Thunnissen groeide in ruim honderd jaar uit van timmerbedrijfje tot een middelgrote ontwikkelende bouwer actief in de driehoek Amsterdam-Utrecht-Den Haag. De laatste jaren toont de onderneming zich stabiel. Groot was dan ook de schrik toen dit jaar een deel van de parkeergarage die dochterbedrijf Van Braam Minnesma bouwde, instortte. Het bedrijf werd daardoor in een klap landelijk nieuws. Wat er precies misging wordt nog onderzocht, evenals de vraag of de aannemer enige blaam treft. Afgelopen vijftien jaar was de leiding in handen van Harrie van Noorden en Gijs Eskes. Begin dit jaar droegen zij het stokje over aan Bart Maas, Roel van Drongelen, Richard Treur en Martijn Goesten. Met de wisseling van de wacht wil de onderneming de snel veranderende markt het hoofd bieden.

48 Baggerbedrijf De Boer

 • Hoofdkantoor Sliedrecht
 • Omzet 87 miljoen
 • Aantal medewerkers 193
 • Activiteiten baggeren, waterbouw, zandhandel
 • Algemeen directeur Cees van de Graaf

Baggerbedrijf De Boer startte ruim 50 jaar geleden als een klein familiebedrijf, dan nog hoofdzakelijk actief op de Nederlandse markt. De onderneming groeide snel en besloot meer en meer de internationale markt te verkennen. Speciaal voor buitenlandse klussen werd al snel de naam Dutch Dredging toegevoegd. Inmiddels is De Boer een middelgroot baggerbedrijf, dat zich naast baggeren bezig houdt met waterbouwkundige werkzaamheden in de breedste zin van het woord. Milieu vindt De Boer uitermate belangrijk. In juni nam het bedrijf de groenste ploegboot in zijn soort in gebruik. En recentelijk bouwde het baggervaartuig ‘Airset’ zodanig om dat het tot wel vijf keer minder stikstofoxide uitstoot. Dat leverde De Boer ook meteen een belangrijk contract op: het vijfjarige baggeronderhoud voor de haven van Delfzijl.

49. ABB

 • Hoofdkantoor Sliedrecht
 • Omzet 86 miljoen
 • Aantal medewerkers 83
 • Activiteiten woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie
 • Algemeen directeur Gert-Jan Brandwijk

ABB Bouwgroep noemt zichzelf een ontwikkelende bouwer met lef. Dat lef zit hem er in dat de onderneming daar waar nodig ontwikkelt en bouwt op eigen rekening en risico. ABB is actief in de utiliteitsbouw en de renovatiemarkt, maar het allerliefst houdt het bedrijf zich bezig met woningbouwprojecten. Dat kan nieuwbouw zijn, maar net zo goed transformatie. De Sliedrechters baarden opzien door het voormalige Refaja ziekenhuisterrein in Dordrecht over te nemen van het Albert Schweitzer ziekenhuis. De ontwikkelende bouwer wil het terrein van 6,5 hectare transformeren tot een groene woonwijk. Het bedrijf haalde onlangs ook het nieuws door aannemer Panco in te lijven. ABB kon met de overname zo’n dertig bouwplaatsmedewerkers toevoegen. In tijden waarin vaklieden moeilijk te vinden zijn, een welkome aanvulling

50. K. Dekker Bouw & Infra

 • Hoofdkantoor Warmenhuizen
 • Omzet 84 miljoen
 • Aantal medewerkers 174
 • Activiteiten grond-, weg- en waterbouw, burgerlijke- en utiliteitsbouw, civiele betonbouw
 • Bestuursvoorzitter Ron Oudeman

Wie Dekker zegt, zegt veelzijdigheid. Vrijwel in alle bouwsegmenten is de onderneming uit Warmenhuizen actief. Anders gezegd: het bedrijf bouwt en renoveert vrijwel alles wat los en vast zit. Van woningen tot steigers, van kademuren tot windparken en van bruggen tot parkeergarages. Juist van dat brede aanbod aan diensten profiteert Dekker naar eigen zeggen. Steeds meer opdrachtgevers zetten immers multidisciplinaire opdrachten in de markt. Opgericht in 1963 als familiebedrijf heeft Dekker ruim vijfenvijftig jaar later nog altijd een open structuur en platte organisatie. De Noord-Hollandse nuchterheid is in al die jaren ook niet verloren gegaan. Opvallend: Dekker is al drie jaar op rij de hekkensluiter van de Cobouw50. Om zich te handhaven had de aannemer wel een omzetstijging van ruim 11 procent nodig.

 

 

Reageer op dit artikel