nieuws

Weinig vaklieden? ABB Bouw neemt gewoon een bedrijf over om bouwvakkers te werven

bouwbreed 2709

Weinig vaklieden? ABB Bouw neemt gewoon een bedrijf over om bouwvakkers te werven

Terwijl de meeste bedrijven overnames doen om de omzet omhoog te krikken of om flink te groeien, nam ABB Bouwgroep aannemer Panco onlangs voor een totaal andere reden over: een gebrek aan vaklieden. Met de overname heeft het bedrijf nu in één keer 20 à 30 bouwplaatsmedewerkers erbij.

Het gaat goed met ABB Bouw. Al jaren groeit het bedrijf gestaag. In 2016 groeide de omzet van het bedrijf maar liefst met 120 procent. Op dit moment heeft het bedrijf een omvang van zo’n 80-100 miljoen euro.

Te kleine ploeg vakmensen

Maar bij zo’n flinke groei horen ook extra handjes. En daar had ABB er niet zoveel meer van. Zo’n twintig bouwplaatsmedewerkers had ABB Bouw voor zich werken. Voor zo’n groot bedrijf is dat een vrij kleine ploeg, laat directeur Martin Visser weten. Toen de kans zich aandiende om Panco, een bedrijf waar ABB al jaren mee samenwerkt, over te nemen, twijfelde hij dan ook geen moment.

“We willen onze bouwplaatsmedewerkers graag aanvullen. We kunnen dit natuurlijk ook doen via eigen kweek, maar dat duurt erg lang. Bovendien is het in deze tijd moeilijk vaklieden te werven. Met de overname van Panco krijgen we er in een keer een flinke groep bij”, verklaart hij.

Geen opvolger voor directeur Panco

Daarnaast had de overname, die begin april bekrachtigd is, te maken met het nadere pensioen van de huidige directeur van Panco: Michiel Pantekoek. Binnen het familiebedrijf was er geen opvolger en dus moest er iets anders gebeuren met het bedrijf.

Een vrij logische stap was de verkoop aan ABB Bouwgroep, omdat de bedrijven al jarenlang samenwerken. Bovendien zijn beide organisaties familiebedrijven en dus begrijpen ze elkaars manier van werken. “De cultuur past erg goed bij elkaar”, verklaart Visser.

Geen extra omzet verwacht door overname

Met de overname van Panco heeft ABB Bouw een bedrijf met een omzet van 3-5 miljoen euro gekocht. Visser verwacht niet dat ABB hierdoor de komende jaren flink gaat groeien en stelt daarom ook niet zijn omzetverwachting bij.

Pantekoek blijft nog even betrokken

De komende twee jaar blijft Panco op de huidige werkwijze actief onder leiding van Michel Pantekoek. Hierna is de doelstelling dat Panco verder integreert binnen ABB.


ABB Bouwgroep

ABB is een landelijk werkende, ontwikkelende bouwer, voornamelijk actief in de woningbouw. Het merendeel van de woningbouwprojecten wordt voor eigen rekening en risico uitgevoerd. Omzet: 80-100 miljoen euro.

Panco
Panco is ruim 60 jaar geleden opgericht door de heer Pantekoek senior, waarna in 1985 Michel Pantekoek het bedrijf overnam van zijn vader. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige bouwer, waarbij naast de medewerkers, ook kwaliteit, vakmanschap en opleiden centraal staan. Voor het bedrijf zijn gemiddeld 20-30 vaklieden actief. Panco is actief in nieuwbouw, verbouw, restauratie en renovatie. Omzet: 3-5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel