nieuws

Twee probleemprojecten eten winst Sprangers compleet op

bouwbreed Premium 2575

Twee probleemprojecten eten winst Sprangers compleet op

Bouwbedrijf Sprangers is door tegenvallers op twee projecten en stijgende bouwkosten nog net niet in de rode cijfers beland in 2017.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf uit Breda. Sprangers (nummer 33 in Cobouw50) spreekt van een “teleurstellend resultaat” van 47.000 euro. De winstmarge kwam daarmee uit op 0,0 procent. “De dynamiek in de markt heeft onze marge in 2017 ondergraven.”

Het bouwbedrijf (woning- en utiliteitsbouw) geeft aan dat er op twee projecten sprake is van tegenvallers. Om welke projecten het gaat is niet duidelijk. Sprangers is onder andere actief in Holland Park in Diemen, dat Bouwgroep Moonen begin april de kop kostte.

Ook zegt het bedrijf dat de marge zo laag is vanwege de hard stijgende inkoopprijzen. In 2016 werd nog een winst behaald van 1,7 miljoen euro (winstmarge: 1,4 procent). Over 2015 werd verlies gedraaid: 1,1 miljoen euro (marge: -1,1 procent).

Sprangers is een pure bouwer en blijft dat ook, schrijft de directie in het jaarverslag. “We concentreren ons op zaken waar we goed in zijn, bouwen dus.”

Complexe projecten in aantocht

Doordat een aantal projecten uitgesteld werden daalde de omzet in 2017 met 21 procent naar 100 miljoen euro. De verwachting is dat in 2018 de omzet op 140 miljoen euro zal uitkomen.

Voor 2018 is het orderboek “behoorlijk gevuld”. Er zitten enkele complexe werken in. “Het is de uitdaging om deze orders met voldoende marge uit te voeren. Heel veel fiducie lijken de Brabanders er niet in te hebben. In 2018 wordt “qua marge een moeizaam jaar” verwacht het bedrijf. “We hebben de economische crisis achter ons gelaten, maar zijn er nog niet.”

Huisbezoek

Sprangers wordt geleid door Kees Franse en Peter van der Horst. Kees Franse (68) gaat volgende week, op 13 juni, met pensioen.

De Zeeuw Kees Franse was sinds 2000 directeur van het oorspronkelijk katholieke familiebedrijf. Hij kreeg de baan nadat hij eerst een huisbezoek kreeg van de toenmalige directeur Dolf Sprangers, die wilde weten wat voor vlees hij in de kuip had.

Kees Franse, algemeen directeur van bouwbedrijf Sprangers.

Kees Franse, directeur van Sprangers sinds 2000, gaat met pensioen.

Reageer op dit artikel