artikel

Cobouw50 Ranglijst: de top 3

bouwbreed 7820

Cobouw50 Ranglijst: de top 3

Groot, groter, grootst. De top van de Cobouw50 wordt gevormd door BAM, VolkerWessels en Boskalis. Toch is het ook bij de grote drie niet alleen goud dat er blinkt

1. Koninklijke BAM Groep

 • Hoofdkantoor: Bunnik
 • Omzet: 6.604 miljoen
 • Aantal medewerkers: 19.837
 • Activiteiten: bouw, infra, vastgoed
 • Bestuursvoorzitter: Rob van Wingerden

De schaduw over het jaar van BAM. De grootste bouwer van ons land had – na forse ingrepen en aanscherping van de strategie – de opgaande lijn juist weer te pakken, maar werd getroffen door ontwerpfouten bij het zeesluisproject. Het concern moest een extra verliespost van 68 miljoen nemen, waardoor een schamele 12,5 miljoen aan winst overbleef. BAM bleef in 2017 sowieso niet veel bespaard. In Eindhoven stortte een parkeergarage in aanbouw in, een klus van de Bunnikse aannemer. De discussie die daarna ontstond over het gebruik van bollenplaatvloeren, trof het bedrijf ook nog eens. Op diverse andere projecten gebruikte BAM deze breedplaatvloeren. Daarnaast moest BAM het vertrek van CFO Thessa Mensen managen. Haar vertrek hield volgens het concern geen verband met de financiële tegenvallers.

2. VolkerWessels

 • Hoofdkantoor: Amersfoort
 • Omzet: 5.714 miljoen
 • Aantal medewerkers: 16.179
 • Activiteiten: bouw, vastgoed, infra, installatietechniek, energie, telecom, toelevering
 • Bestuursvoorzitter: Jan de Ruiter

Twee klappen kreeg VolkerWessels in 2017 te verwerken. Oprichter Dik Wessels overleed op 21 november 2017. En de Zeesluis IJmuiden liep tegen het eerste grote verlies aan van 67,5 miljoen euro. Desondanks zijn de resultaten mooi te noemen: 142 miljoen euro winst op een omzet van 5,7 miljard euro. Vergeleken met andere grote bouwers zijn dat hoge marges te noemen. Het verlies op de Zeesluis wordt ruimschoots goed gemaakt door andere meevallers op projecten, waaronder de infrawerken SAA-One A1-A6 en A9 Badhoevedorp. De bouwer heeft alle crisisjaren goed doorstaan met zwarte cijfers en ziet aan alle kanten groei. Vooral bij de woningbouw- en vastgoedpoot, maar ook bij de infradivisie draaien de zaken uitstekend. Ook het spreiden van de kansen met vestigingen in Duitsland, Engeland en Amerika draagt bij aan de mooie cijfers.

3. Boskalis

 • Hoofdkantoor Papendrecht
 • Omzet 2.337 miljoen
 • Aantal medewerkers 5.772
 • Activiteiten baggeren, grondverzet, milieu, offshore, maritieme infrastructuur, wegenbouw, sleepdiensten en transporten over water
 • Bestuursvoorzitter Peter Berdowski

Het zijn niet de beste jaren voor baggeraar Boskalis. Het concern, dat veel meer doet dan alleen baggeren overigens, moest door de teruglopende olie- en gasmarkt flink wat omzet inleveren. De marktsituatie was voor het Papendrechtse concern aanleiding om een groot aantal vaartuigen uit de vaart te nemen en zodoende te snijden in zijn personeelsbestand. Ondanks de tegenwind noteerde Boskalis nog altijd een nettowinst van 150 miljoen over 2017. Het concern nam verder nog een historisch besluit door de toevoeging Westminster uit de bedrijfsnaam te schrappen. Uiteindelijk zullen ook de namen van dochteronderdelen Smit, Dock wise en Fairmont verdwijnen. Volgens topman Peter Berdowski voorkomt één naam verwarring over wie en wat Boskalis nou eigenlijk is en zorgt het voor meer eenheid

 

Reageer op dit artikel