nieuws

Banken willen Zeesluis IJmuiden niet financieren: BAM betaalt 80 miljoen uit eigen zak

infra 5275

Banken willen Zeesluis IJmuiden niet financieren: BAM betaalt 80 miljoen uit eigen zak
Deuren nieuwe zeesluis IJmuiden onderweg naar Nederland. Foto: Rijkswaterstaat/BAM

BAM moet steeds dieper in de buidel tasten voor de Zeesluis IJmuiden.  Het bankensyndicaat weigert nog steeds de extra financiering op zich te nemen die nodig is na de zware verliezen dit jaar. BAM heeft inmiddels 80 miljoen uit eigen zak betaald.

Dat laat het bouwconcern weten in een handelsbericht over het derde kwartaal. Volgens BAM zouden er nog steeds “constructieve gesprekken” met de banken gevoerd worden. Onduidelijk blijft zo hoe en wanneer bouwers BAM en VolkerWessels gefinancierd worden en hoe afgelost moet worden.

BAM zegt in een toelichting niet optimistisch te zijn dat voor het eind van het jaar een overeenkomst met de banken bereikt wordt. Dat zou volgens financieel directeur, Frans den Houter, betekenen dat op het eind van het jaar 100 miljoen uit eigen zak betaald moet worden. Zowel BAM als VolkersWessels springen op deze manier in voor de banken. De bouwbedrijven verloren tot nu toe 200 miljoen euro op het project dat ruim twee jaar later wordt opgeleverd.

Derde kwartaal wel winst voor infratak BAM

De infradivisie van BAM kan het verlies van op het Zeesluis-project maar net dragen. In de eerste negen maanden is het resultaat break-even. De Nederlandse infrawerkzaamheden waren in het derde kwartaal wel winstgevend. BAM leed in totaal 100 miljoen euro verlies op het project tot nu toe, waarvan 30 miljoen in het eerste halfjaar van 2018.

Het “Hollands glorie”-project in IJmuiden schrijdt ondertussen voort. Het afzinken van de eerste caisson is bijna afgerond. “De spirit is goed en de relatie met de opdrachtgever is constructief”, zegt Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter van BAM.

De omzet van het hele bouwconcern steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 8 procent naar 5 miljard euro. Het brutoresultaat voor belasting kwam uit op 94 miljoen euro (eerste negen maanden 2017: 59 miljoen euro).

Grond naast windmolenpark afgewaardeerd naar landbouwwaarde

Een verlies kreeg BAM het afgelopen kwartaal ook te verwerken door de afwaardering van grondposities. BAM heeft grond dat naast een nieuw te bouwen windmolenpark ligt afgewaardeerd naar de waarde van landbouwgrond.

Op de bouw- en vastgoedmarkt bleef het bouwconcern uit Bunnik goede resultaten boeken, vooral dankzij Nederlandse projecten. De woningverkoop steeg met 11 procent naar 1.862. BAM profiteert van meer aankopen door particulieren.

Van Wingerden toonde zich donderdagmorgen over het algemeen tevreden met de resultaten. “De markttrends van het eerste halfjaar hebben zich, in lijn met onze verwachtingen, voortgezet in het derde kwartaal van 2018. Bouw en Vastgoed kent een sterk jaar, vooral door de leidende positie in de Nederlandse woningmarkt. Het totale resultaat voor de sector Infra was break-even, de goede prestaties in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Ierland – met marges ruim binnen de strategische bandbreedte – werden tenietgedaan door Nederland, BAM International en België. Ons pps-bedrijf realiseerde een solide resultaat, boven dat van vorig jaar.”

BAM verwacht voor heel 2018 een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van rond 2 procent.

Reageer op dit artikel