artikel

Ondernemer in de bouw? Let op je verzekeringen

bouwbreed 1209

Ondernemer in de bouw? Let op je verzekeringen
Shutterstock

In de bouw zitten ongevallen en conflicten helaas in een klein hoekje. Een realiteit waar je als ondernemer iets mee moet. Niet verzekeren is een slecht plan, alles daarentegen totaal overbodig. Welke verzekeringen heb je echt nodig en waar moet je als ondernemer op letten? Cobouw zet de belangrijkste verzekeringen op een rijtje.

 

Als bouw ondernemer ben je uiteraard verantwoordelijk voor de projecten en producten die je oplevert maar zeker ook voor personeel, zowel voor die in vaste dienst als tijdelijke versterking. En dan ben je ook nog eens verantwoordelijk en zuinig op je spullen. Want helaas is het zo dat al het professionele gereedschap bijzonder populair is bij dieven.

Allemaal potentiële zorgen en zeker niet de reden waar je als ondernemer veel tijd aan kwijt wil zijn. Dus om niet te veel te betalen, de schade te beperken en een goede nachtrust te houden is het meer dan verstandig om goed naar je verzekeringen te kijken.

Collectieve ongevallenverzekering

In de bouwsector krijgt vijf procent van alle werknemers jaarlijks te maken met een ongeval, de veiligheid staat onder druk. Het loont dus wel om een (collectieve) ongevallenverzekering af te sluiten voor je personeel. In sommige CAO’s is deze verzekering zelfs verplicht.

De verzekering keert uit bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid en ziekenhuisopname, maar ook bij blijvende invaliditeit en overlijden. Essentieel dus. De uitkering is echter wel beperkt. Voor een uitgebreidere dekking is de arbeidsongeschiktheidsverzekering een betere optie. Het is bij verzekeringen allemaal niet zo simpel als het lijkt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov)

Arbeidsongeschiktheid komt in de bouwwereld bovengemiddeld voor. Dat is dus een risico waarmee je rekening moet houden, als werkgever en als zelfstandige. Maar verzekeringen zijn duur en lossen niet alle financiële gevolgen op. Bovendien moet je bijna een studie volgen om te begrijpen hoe de voorwaarden in elkaar zitten.

Heb je daar tijd voor? Nee! Zin in? Ook niet! En toch moet je er wat mee. Begin daarom eenvoudig, in zeven korte stappen kan je al bepalen wat voor jou bedrijf de beste oplossing is. Ben je zzp-er dan is de arbeidsongeschiktheidsverzekering misschien wel nog belangrijker.

Rechtsbijstandsverzekering

Niemand zit te wachten op conflicten. Alleen als ze ontstaan, kan dat een hoop geld gaan kosten. Een rechtsbijstandsverzekering is dan ook geen overbodige luxe en voor de prijs hoef je het ook niet te laten. De premie voor een rechtsbijstandpolis is relatief laag: je bent verzekerd vanaf enkele honderden euro’s per jaar. En dan ben je niet alleen verzekerd voor een eventuele gang naar advocaat en rechter, maar deze verzekering biedt over het algemeen ook hulp bij de incasso van uitstaande facturen. Is een rekening te laat betaald, dan kan de verzekeraar het innen van het openstaande bedrag van je overnemen.

Een one stop shop is het overigens ook weer niet. Zoals bij veel verzekeringen zit er altijd wel een addertje onder het gras. Hier zijn dat ook weer de vaak ingewikkelde voorwaarden en uitsluitingen.

CAR-verzekering, Construction allrisk

Dé verzekering voor iedere ondernemer in de bouw. Het principe is eenvoudig, de polis vergoedt in grote lijnen alle schade die op de bouwplaats ontstaat tijdens een project.

De CAR-polis is daarmee te vergelijken met de cascoverzekering, die een dekking biedt voor materiële schade die je zelf als ondernemer lijdt, inclusief diefstal. Dat is de basis die uiteraard kan worden met tal van rubrieken die kunnen worden bijverzekerd. Maar daar begint meteen ook de puzzel van het maatwerk. Omdat er meerdere risico’s meeverzekerd kunnen worden, kan er sprake zijn van overlap met andere verzekeringen en dus dubbele dekking. Dat levert geen meerwaarde op, maar alleen extra kosten. Kijk dus goed welke verzekeringen je al hebt.
Helaas kan je die ook niet allemaal de deur uit doen met een uitgebreide CAR-verzekering. Je komt altijd op een combinatie uit met andere verzekeringen. CAR heeft weliswaar allrisk in de naam, maar is zeker niet alles dekkend.

Aansprakelijkheidsverzekering

De laatste in deze rij van onvermijdelijke verzekeringen is de aansprakelijkheidsverzekering . Ook weer een must voor iedere bouwondernemer. Hoewel daar vaak anders over wordt gedacht. Logisch ook, veel van de eerder genoemde verzekeringen lijken aansprakelijkheid te dekken. Maar dat is slechts gedeeltelijk waar.

Daarnaast zijn er meer situaties waar aansprakelijkheid geldt dan menig ondernemer beseft. Vooral na de oplevering ben je als bouwer nog lang aansprakelijk voor gebreken die niet bij de oplevering zijn ontdekt. En dan niet alleen de verborgen gebreken. Door een nieuwe wet maakt het niet meer uit of de opdrachtgever dat gebrek zelf had moeten of kunnen ontdekken. Eventuele aansprakelijkheid in goede algemene voorwaarden afdekken is daarbij helaas ook geen optie meer. Zeker als je voor particulieren bouwt blijft het grootste deel van de verantwoordelijkheid bij jou als aannemer en uitvoerder liggen.
Er zijn dus een aantal (begrijpelijke) misverstanden waar je voor zult moeten waken, om later grote problemen en vooral veel onnodige kosten te voorkomen.

LiveAdvize
Natuurlijk sta er niet alleen voor. Stel hieronder jouw ondernemersvraag aan een expert via ons nieuwe platform LiveAdvize. Veilig, betrouwbaar en gratis!
Reageer op dit artikel

Stel je vraag en chat direct met een adviseur