ERA Contour
Dit zijn de grootste bouwprojecten van Nederland
De vijftig grootste bouwprojecten van Nederland op een rij. Welke aannemers waren erbij betrokken en hoe groot zijn ze precies?
De vijftig grootste bouwprojecten van Nederland op een rij. Welke aannemers waren erbij betrokken en hoe groot zijn ze precies?
Staal, aluminium en glas, heel veel glas; ijler bouwwerken dan kassen bestaan er nauwelijks. Op het oog mogen ze allemaal gelijk zijn, maar elk exemplaar is uniek. "Ze mogen dan op een glazen blokkendoos lijken, het is een technisch hoogstandje."
De eerste aangekondigde Stoer-maatregelen worden lauwtjes ontvangen door industriële bouwers. Woningen met lagere plafonds en deuren kunnen ze best leveren, maar niet van harte. Ze staan te springen om daadwerkelijk snellere processen en minder beperkende wet- en regelgeving.
De aanstaande overname van VolkerWessels door Boskalis en investeerder HAL roept in de sector vooral vragen op. "Noodzakelijke consolidatie? Daar heb ik mijn twijfels over."
De Nederlandse bouw- en infra-activiteiten van VolkerWessels komen in handen van investeerder HAL en baggerconcern Boskalis. Dat hebben partijen bekendgemaakt, zonder daarbij financiële details naar buiten te brengen.
Strukton heeft afgelopen jaar de nettowinst meer dan verdubbeld tot net geen 40 miljoen euro. Ondertussen ziet de bouwer de verliezen op een aantal probleemprojecten wel verder oplopen.
Op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht verrijst binnenkort een nieuw depot voor de collectie van het Centraal Museum en erfgoedvoorwerpen van de gemeente en provincie Utrecht.
Wat zijn de tien grootste projecten in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen?
Wat zijn de tien grootste projecten in de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht?
Wat zijn de tien grootste projecten in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland?
Niet alleen in Noord-Holland is wonen duur, opvallend genoeg zijn in Groningen en Limburg huishoudens gemiddeld meer kwijt aan wonen dan in de rest van Nederland.
In april werden Bouwend Nederland en de vakbonden het eens over een nieuwe cao Bouw & Infra. Voor 119.000 werknemers in de bouwsector betekende dit een flinke salarisverhoging. Hoe staan de andere grote bouw-cao's ervoor? Een overzicht in vier thema's.
Veel hotels beschikken niet over een geldig energielabel. En als ze dat wél hebben, blijkt hun pand vaak niet energiezuinig.
Na een goed jaar daalt het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen weer. Dat is in zeven van de tien grote gemeenten zo. Maar in Rotterdam en Den Haag is de situatie tegenovergesteld: daar stijgt het aantal vergunningen juist.
Als nieuwe directeur Projecten bij spoorbeheerder ProRail ziet Simone Vooijs genoeg uitdagingen. De grootste is wel om de toenemende hoeveelheid werk goed te kunnen behappen met de hele keten. Vooijs is afkomstig van Tata Steel, waar ze bijna twintig jaar werkte in sterk uiteenlopende functies, waaronder laatst die van directeur IT.
Elektrisch materieel opladen kan ook met behulp van een vlieger. Hoog boven een bouwplaats van Dura Vermeer op dijkproject Mekante Diek zet er al eentje windenergie om in stroom. Een volgende versie moet tien keer lichter zijn en veel meer vermogen opwekken.
Twee aannemers (een afnemer en een grondverwerker) en hun opdrachtgever zijn begin deze week veroordeeld voor het onjuist toepassen van staalslakken.
Een bijna veertig jaar oude parkeergarage in Leiden is voorlopig afgesloten voor publiek, nadat bij een inspectie schade aan de wapening van een inrijhelling is vastgesteld. Ook andere delen van de constructie zien er verdacht uit.
Na drie weken vakantie in Noorwegen tref ik thuis de Houtkrant op de mat, waarin ik veel lees over bosbouw, machinebouw en modulaire woningbouw. De link 'vakantie-Noorwegen-hout' is eenvoudig. Wat me tijdens mijn reis opviel? Hoe vanzelfsprekend dit materiaal past in het straatbeeld. Heel anders dan in ons kikkerlandje.
Met het programma Stoer wil het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vaart maken met woningbouw. De analyse is scherp: het systeem traag, gefragmenteerd en juridisch verstopt. De adviesgroep leverde 145 voorstellen op om belemmeringen in regelgeving weg te nemen. Op papier een forse operatie, met veel praktische voorstellen.
"Twijfel is geen prettige toestand, maar zekerheid is absurd." Met die woorden vatte de Franse filosoof Denis Diderot al in de 18de eeuw iets samen waar we nu nog altijd moeite mee hebben, zeker in de wereld van gebieds- en vastgoedontwikkeling.
Met veel ambitie én veel ophef is gestart met het snoeien in een woud van wet- en regelgeving voor de ontwikkeling en bouw van nieuwe woningen. Dit alles onder de noemer van het z.g. programma 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen' (STOER).
De Europese markt voor gebruikt zwaar materieel blijft ondanks uitdagende economische omstandigheden tekenen van aanpassing en veerkracht tonen. Dat blijkt uit het nieuwste Markttrends Rapport - Europese Editie Q1 2025 van Ritchie Bros. In het rapport worden de belangrijkste ontwikkelingen per machine categorie geanalyseerd, waaronder bouwmachines zoals rupsgraafmachines en knikdumpers, en landbouwmachines zoals tractoren, maaidorsers en balenpersen.
Emergo heeft zijn modulaire woningconcept Premodu verder uitgebreid en biedt nu ook appartementen aan. "Wij zijn in 2019 gestart met het grondgebonden concept en met het appartementenconcept is vorig jaar begonnen, dus met de doorontwikkeling daarvan zijn we nog volop bezig", vertelt Kaj Huttenga, sinds kort directeur bij Emergo Prefab.
Het design en de prestaties van klassiek High Pressure Laminate blijven behouden, maar de ecologische impact gaat omlaag. Met Verneo HPL introduceert Unilin Panels een High Pressure Laminate met een volledig biogebaseerde kern en een lijm die 67% minder CO₂ uitstoot. Daarmee vormt het een duurzamer alternatief voor klassiek HPL.
De Eurocodes vormen een belangrijk onderdeel van de moderne bouwsector in Europa en daarbuiten. Het betreft een reeks Europese normen voor het ontwerp en de berekening van bouwconstructies. "Het belang van deze normen reikt verder dan louter technische specificaties; ze zijn cruciaal voor de veiligheid, efficiëntie en Europese afspraken in de bouw", stellen Danielle van Haasteren en Mirjam van der Gugten, projectleiders van de nieuwe generatie Eurocodes bij NEN. Zij bespreken het belang van de Eurocodes en de rol van NEN daarin.
Restwarmte uit industriële processen blijft vaak onbenut. In Roosendaal bewijst een recent project dat het ook anders kan. De gemeente heeft haar ondergrondse verwarmings- en koelnetwerken getransformeerd door een nieuw voorgeïsoleerd leidingsysteem te installeren om restwarmte te hergebruiken voor stadsverwarming.
Xella Nederland timmert aan de weg voor een duurzame toekomst met innovatieve bouwmaterialen en circulaire projecten. Van slimme innovaties tot hergebruik van materialen - het bedrijf kiest bewust voor een groene toekomst. Een voorbeeld daarvan is de bijdrage aan het circulaire woningbouwproject aan de Leostraat in Eindhoven.
Een streep door PAS. Wel/geen bouwvrijstelling. Zwaardere vergunningseisen. Sinds 2019 ligt de bouw onder vuur door strengere stikstofregels. Een oplossing lijkt ver weg. Hoe gaan bouwers daar nu in de praktijk mee om? Welke slimme oplossingen bedenken zij? In deel 2 van deze stikstofstorie: Jasper Vijfhuizen, jurist omgevingsrecht, die bouwers en ontwikkelaars adviseert over onder meer stikstofkwesties.
Kort voor het begin van het collegejaar blijkt dat nieuwe collegezaalstoelen absoluut niet aan de eisen voldoen. En dan is er haast bij…
Het Openbaar Ministerie heeft een installatiebedrijf uit Alphen aan de Rijn een geldboete van 25.000 euro opgelegd vanwege een dodelijk ongeval met een materiaallift ruim anderhalf jaar geleden.
Het Openbaar Ministerie bevestigt dat het asbestbedrijf Eternit in Goor gaat vervolgen. Aanklagers houden de onderneming verantwoordelijk voor de dood van drie mensen die ziek werden door langdurige blootstelling aan kankerverwekkende asbestvezels. Het OM stelt dat Eternit werknemers 'willens en wetens' ernstige gezondheidsrisico's heeft laten lopen.