De kunst van het installeren

De kunst van het installeren

Zonnepanelen installeren is een vak apart. Vraag dat maar aan John Oudshoorn. Deze allround elektrotechnicus wordt steeds meer gevraagd voor complexe zonnepaneleninstallaties. Van nabij ziet hij dat de technologie steeds verder verbetert. "Tegenwoordig leg ik al zonnepanelen met een vermogen van 335 wattpiek."

Hoeveel zonnepanelen heb je in je loopbaan al gelegd?

“Dat moeten er duizenden zijn. Een jaar of acht geleden zijn we begonnen met het installeren van zonnepanelen, ook omdat het een toenemende trend werd. Met grote regelmaat plaatsen we ze nu. Dat zijn opdrachten zoals daken van woonhuizen, maar ook enorme projecten van wel ongeveer 800 panelen.”

Wat is eigenlijk de grote kunst bij het installeren van zonnepanelen?

Bio John Oudshoorn
Leeftijd: 57 jaar
Werkzaam bij: Oudshoorn Elektrotechniek in Nootdorp

“Zeker bij de wat grotere projecten is de installatie soms best complex. Je hebt te maken met een AC- en een DC-kant. Bij de DC-kant, het plaatsen van de panelen op het dak, is de constructie vaak een uitdaging. Want hoeveel kan het dak precies hebben qua gewicht? Maar het is vooral de AC-kant – het ‘binnengedeelte’ – die aardig wat tijd vergt. Het is in elk geval geen kwestie van even een paar extra groepen maken en daar honderden panelen op aansluiten. Je hebt vaak grotere onderverdelers nodig, andere kabels, et cetera. Al met al specialistisch werk.”

Hoe is jullie aanpak?

“In feite beginnen we altijd met bureauonderzoek. Via Google Earth krijgen we een goed beeld van het dak – de constructie, de maten, dat soort zaken. Daarna gaan we bij de klant ter plaatse kijken of die indicatie klopt. Hoe ziet het dak er precies uit? Wat moet er binnen allemaal gebeuren? Die bevindingen vertalen we vervolgens in een prijsindicatie. Desgewenst begeleiden we de klant ook bij het aanvragen van een eventuele subsidie voor zonnepanelen. Dat geldt zeker voor de zakelijke markt; er valt via subsidies ook voor ondernemers geld te besparen.”

Wat zijn de grootste ontwikkelingen in het vakgebied?

“De markt van zonnepanelen ontwikkelt zich continu. De kwaliteit wordt steeds beter. Dat zie je bijvoorbeeld terug in productgaranties. Er zijn zonnepanelen waarbij gegarandeerd wordt dat ze na 30 jaar nog 90 procent van hun oorspronkelijke rendement hebben. Iets anders zijn de wattpieken, de meeteenheid voor het vermogen van zonnepanelen. De eerste panelen die ik legde, hadden nog ‘slechts’ 185 wattpiek; nu leg ik zonnepanelen van 335 wattpiek. Dat zegt genoeg, denk ik. Al kijken particulieren uiteindelijk vooral naar de prijs. Dat is jammer, want er zijn veel cowboys op de zonnepanelenmarkt. Klanten moeten zich dus goed verdiepen in alle specificaties om niet van een koude kermis thuis te komen.”

Welke mooie projecten heb je zoal gerealiseerd?

“Een mooi, maar complex project was het plaatsen van 350 zonnepanelen boven op een orchideeënwarenhuis. Het dak kon niet veel hebben: het was een plastic dak met aluminium liggers. Ook was het lastig bereikbaar, we moesten zelfs met hoogwerkers werken. Maar ook deze uitdaging is weer naar tevredenheid afgerond. Een ander project waar we echt trots op zijn, is het leggen van maar liefst 786 zonnepanelen bij een grote vleesleverancier in Stompwijk (zie foto). Het totale project is door ons in 3 weken gerealiseerd. Ook verzorgen we bij dit mooie bedrijf de hele E-installatie (fase 2). De opbrengst van al die zonnepanelen is bij dit bedrijf overigens gigantisch, circa 200 duizend Kilowattuur op jaarbasis. Maar dan nog is dat slechts een kwart van wat het jaarlijks aan stroom verbruikt…”

Oudshoorn Elektrotechniek

Hoe kun je de werkzaamheden van Oudshoorn Elektrotechniek het best omschrijven? “We maken alles waar een draadje aan zit”, zo vat eigenaar John Oudshoorn het gedecideerd samen. En dat is nogal wat: alle mogelijke E-installaties voor bedrijven en particulieren, E-laadstations, brand-/alarminstallaties, uitgewerkte lichtplannen, domotica, licht/krachtinstallaties en (data)netwerken.

Johns vader Joop heeft het bedrijf in 1960 opgericht. “Zelf ben ik er in 1980 komen werken, nadat ik al m’n papiertjes na 9 jaar avondschool had behaald”, vertelt John. “Ons bedrijf bestaat uit mij en mijn vrouw Ingrid, die een groot aandeel heeft, en daarnaast uit een vast team van 4 werknemers. Gelukkig kunnen we verder putten uit een groot netwerk dat graag met ons samenwerkt en dat we goed kunnen inzetten in drukke tijden, zoals nu. Ondanks onze beperkte omvang krijgen we al jarenlang het vertrouwen van relatief grote bedrijven.”

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.