nieuws

Saldering zonnepanelen met drie jaar verlengd

bouwbreed 3099

Saldering zonnepanelen met drie jaar verlengd

Wie zonnepanelen op het dak heeft, kan nog tot 1 januari 2023 de opgewekte stroom volledig aan het stroomnet teruggegeven, na aftrek van het eigen energiegebruik. Het kabinet heeft besloten deze zogenoemde salderingsregeling voor zonnepanelen nog ruim drie jaar onveranderd voort te zetten.

Een investering in zonnepanelen die tijdens de vorige of huidige kabinetsperiode wordt gedaan, kan zo nog in gemiddeld zeven jaar worden terugverdiend. Per 1 januari 2023 wordt de regeling alsnog geleidelijk afgebouwd.

In 2031 naar nul

Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvangen eigenaren alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom.

Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren, is de verwachting van verantwoordelijk minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

Al 1 miljoen daken met zonnepanelen

Er was veel kritiek op de voorgenomen afschaffing. Het zou een verkeerd signaal zijn omdat tegelijk wordt ingezet op ‘Parijs’ en meer energiebesparing. 

De brancheorganisaties hebben zich met hand en tand verzet tegen de afschaffing en reageren nu opgetogen op de verlenging. Doekle Terpstra van Techniek Nederland denkt dat de verlengde salderingsregeling voor nieuwe groei zal zorgen: “Al meer dan een miljoen huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak, maar de potentie is nog veel groter.”

Dubbele meter verplicht

De Belastingdienst gaat overigens wel eisen dat huishoudens en bedrijven beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten, oftewel een meter met minimaal een dubbel telwerk. Dat kan bijvoorbeeld een slimme meter zijn, maar dat hoeft niet per se. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. De meters zullen voor die datum worden aangeboden door de netbeheerders. Vanaf 2023 kan dan de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling starten.

Wie wil investeren in zonnepanelen, maar dat niet in een keer kan doen, kan een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij tegen lage rente geld geleend kan worden.

Reageer op dit artikel