nieuws

Nog veel mis bij installatie zonnepanelen: ‘Het gaat een keertje fout’

bouwbreed 38801

Nog veel mis bij installatie zonnepanelen: ‘Het gaat een keertje fout’

Bij de installatie van zonnepanelen worden er nog veel fouten gemaakt. Zomaar de groepenverdeler uitbreiden met een eindgroep voor zonnepanelen kan leiden tot overbelasting, met mogelijk kortsluiting tot gevolg.

Dit stelt Marcel Wennekes, voorzitter van de NEN-commissie voor meterruimten op Installatiejournaal.nl. Het gebeurt dagelijks, tientallen keren, schetst de voorzitter. Een pv-omvormer met 10 tot 16 panelen wordt aangesloten op de bestaande groepenverdeler in de meterkast. Een eindgroepje erbij, een stickertje plakken voor de brandweer, een laatste kop koffie, ladders inladen en klaar.

‘Niet bewust van stroomsterktes’

Installateurs zijn zich vaak niet bewust van de maximale stroomsterktes, verklaart Wennekes. “Als je 40 ampère hebt van de netbeheerder en maximaal 16A van de pv-installatie, heb je maximaal 56 ampère die door de gebruikers afgenomen kan worden.”

Mogelijk kortsluiting

De aardlekautomaten die de afgaande groepen beveiligen is vaak maar geschikt voor een stroom tot 40 ampère, net zoals de interne bedrading. Het gevolg? “De componenten zullen –afhankelijk van hoelang de belasting duurt, te warm worden. Dat gaat een keertje fout. De weekmakers verdampen en na 1 of 2 jaar zijn de weekmakers er uit. Dan gaan de componenten en bedrading kapot en kun je kortsluiting krijgen.”

Lees de rest van het verhaal op Installatiejournaal.nl.

Reageer op dit artikel