artikel

Veilig en gezond aan het werk

bouwbreed 811

Veilig en gezond aan het werk
Een veilige werkomgeving op de bouwplaats impliceert een strakke en goed georganiseerde werkvoorbereiding. Dit wordt ondersteund door het LEAN-bord, waar elke discipline zijn eigen kleur Post-It op het bord plakt. Marcel Wijgerse “Zo houd je elkaar scherp qua planning en veilig werken.”

De Bouwkeet staat vlakbij de spoorlijn in Zevenaar. ProRail werkt hier samen met Strukton Rail en Strukton Civiel aan een verdubbeling van 4,5 kilometer spoor tussen Didam en Zevenaar.

Op de bouwplaats van dit infraproject zijn circa zestig mensen dag en nacht én vaak het hele weekend aan het werk. Niet alleen is veiligheid een van de belangrijkste issues voor de medewerkers op de site, ook gezond aan het werk is een vaker terugkerend gespreksonderwerp tijdens de lunch in de bouwkeet.

Zonder bescherming geen toegang

Marcel Wijgerse is projectleider Multidisciplinair bij Strukton Rail. Hij legt uit dat niemand de bouwplaats opgaat zonder persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) zoals een helm, veiligheidsschoenen en een geel veiligheidshesje. Tegen het hek naast de ingang hangt een uithangdoek dat Strukton speciaal voor hun projecten heeft gemaakt waarop grafisch de veiligheidsvoorschriften staan afgebeeld. “Een veilige bouwplaats reikt veel verder dan het verplicht dragen van pbm’s”, zegt Wijgerse. Iedereen is op de bouwplaats verplicht om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag. “We sturen ook weleens mensen van de bouwplaats als ze zich niet aan de veiligheidsregels houden”, zegt Wijgerse.

Dagelijks overleg

Harry Schaminée is hoofduitvoerder bij dit project en verantwoordelijk voor de uitvoering en de planning. Dagelijks heeft hij overleg in de bouwkeet met zijn collega’s Recep Kaya, uitvoerder kabel, en met Fahrettin Altunok, hoofdmonteur kabelwerkzaamheden. “Wij weten exact van elkaar wie waar aan het werk is en met welke machines er wordt gewerkt”, legt Schaminée uit. Altunok heeft vijftien grondwerkers onder zijn hoede. “Alle medewerkers krijgen van mij instructies over de werkzaamheden, waardoor ze exact op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren en hoe ze deze kunnen voorkomen. Ik leg het desnoods persoonlijk aan hen uit als er onduidelijkheden zijn en ik spreek ze onmiddellijk aan als ze niet veilig werken. Gelukkig wordt er goed naar me geluisterd, zo niet worden ze van de bouwplaats weggestuurd. Daarin zijn we behoorlijk streng”, zegt Altunok. In het geval van een incident wordt er direct via de app melding van gemaakt, met een foto erbij, zodat iedereen direct op de hoogte gebracht kan worden.

Gezonde lunch in de keet

Van links naar rechts: Fahrettin Altunok, Marcel Wijgerse, Recep Kaya en Harry Schaminée.

De lunchtrommels van Recep Kaya en Fahrettin Altunok worden liefdevol door hun echtgenotes gevuld. “Ik eet gewoon boterhammen met kaas en vleeswaren. Ook fruit zit er in mijn lunchtrommel”, zegt Kaya. “Ik probeer buiten werktijd wel te letten op wat ik eet, maar de frisdrank kan ik toch moeilijk laten staan, terwijl ik echt wel weet hoeveel suiker een fles cola bevat.” Als de mannen weekenddienst draaien, worden de lunchpakketten door een cateraar uit de buurt verzorgd. “Dat is erg smakelijk, zoals gehaktballetjes en kipsaté. Speciaal voor ons zijn er ook gerechten met halalvlees gemaakt. De cateraar heeft een speciaal halalcertificaat hiervoor. Daar is wel goed over nagedacht”, zegt Altunok. Hij vertelt dat Strukton elk jaar een Winterschool organiseert voor het personeel waarin wordt geleerd bewuster en gezonder te leven. “Je krijgt bijvoorbeeld tips hoe je op een gezonde manier met voeding kunt omgaan als je in de nachtdienst werkt, want je avondeten wordt je ontbijt als je ’s nachts aan het werk gaat”, geeft Schaminée aan. Ongeveer een jaar geleden is hij begonnen met een bewuster en gezonder eetpatroon. Hij houdt zijn gezonde levensstijl vol en is hierdoor 35 kilo afgevallen. “Sommige mensen kenden me niet meer terug”, geeft hij aan. “Ik eet nog steeds veel op een dag, want ik heb de calorieën hard nodig, zeker in de winter, maar ik eet, regelmatig zoals fruit en groente tussendoor.” Friet en snacks eet hij bijna nooit meer, iets wat voorheen bijna dagelijkse kost was omdat het lekker snel en makkelijk te verkrijgen is. Ook de frisdrank laat hij staan. “Nu zit er een bekertje yoghurt met muesli in mijn lunchtrommel en crackers met 30+-kaas. Gezond eten kost weliswaar meer tijd om het voor te bereiden, maar ik voel me stukken energieker en fitter”, aldus Schaminée.

Reageer op dit artikel