SBB
GrowHomes is een modulair bouwsysteem waarmee woningen worden gerealiseerd met woonelementen die snel en flexibel kunnen worden opgebouwd of aan elkaar geschakeld. Deze woningen zijn financieel aantrekkelijk en toekomstloopbestendig. Paras Concepts in Cadzand, een ontwerpbureau in ruimtelijke ontwikkelingen zoals architectuur, interieur en bouwmethodieken, creëerde en ontwikkelde GrowHomes als flexibel modulair bouwsysteem waarbij de doelgroep van de woningen centraal staat.
BIM blijkt voor veel mkb-bedrijven nog steeds een enorme stap te zijn voor het organiseren van bouwprocessen. Niet altijd zijn alle bouwpartners in een woningbouwtraject even ver in het werken met BIM of nog niet helemaal overtuigd in het belang van BIM. Een kijkje in de keuken van bouwbedrijven Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers in Rotterdam en Waal in Vlaardingen over hun manier van werken in BIM, over hun successen en leermomenten met BIM.
De ontwikkelingen in BIM zijn niet meer tegen te houden. Willem van der Plas, directeur van KBM Groep in Katwijk, is stellig van mening dat je als mkb-bouwbedrijf actief moet inspelen op een digitale, integrale samenwerking met bouwpartijen, zodat je bedrijf over tien jaar nog steeds overeind staat.
In de wijk Pendrecht in Rotterdam Zuid start woningcorporatie Woonstad Rotterdam met groot onderhoud en verduurzaming van 102 grondgebonden, sociale woningen uit eind jaren 50. Dit project maakt deel uit van een grootschalige aanpak van de corporatie. Het renovatieproject is in bouwteam voorbereid. Willems Vastgoedonderhoud uit Rotterdam is de hoofdaannemer bij dit project.
Grote bouwbedrijven zoals Dura Vermeer en BAM zullen vanaf 2020 alle projecten in BIM uitvoeren. Bij veel mkb-bedrijven in de bouw is die ambitie om naar BIM over te stappen nog ver te zoeken. 'Te duur', 'gebruiksonvriendelijk' of 'niet nodig' zijn vaak gehanteerde argumenten bij de kleinere bouwbedrijven. Wat staat hen tegen? Mis je de boot als je als mkb-bouwbedrijf niet in BIM kunt samenwerken? En, hoe effectief is het inzetten van digitalisering om faalkosten te bestrijden?
Het Máxima Medisch Centrum in de regio Eindhoven is sinds de oplevering van het nieuwe OK-complex in Veldhoven bezig met het koppelen van databeheer aan gebouwbeheer. Met deze datakoppeling als uitgangspunt voor een werkbaar BIM-model, startte het ziekenhuis in 2016 met de nieuwbouw van het OK-complex & Dagbehandeling. Na oplevering medio 2018, bleek het BIM-model echter niet naadloos aan te sluiten op het beheer van de nieuwbouw.
De Bouwkeet staat deze keer in Den Haag aan het Verhulstplein. In de wijk Statenkwartier bouwt bouwbedrijf Waal uit Vlaardingen in opdracht van VORM ontwikkeling en CBRE Global Investors aan het project 'De Stadhouders'. Er worden maar liefst 280 appartementen gerealiseerd. Veilig werken staat hierbij centraal.
BIM is in vrijwel alle grote bouwbedrijven geaccepteerd en geïmplementeerd, ook steeds vaker bij de midden- en kleinbedrijven. Inmiddels maakt de bouwbranche zich op voor de volgende digitale revolutie. Big data is namelijk het nieuwe goud.
De Bouwkeet staat vlakbij de spoorlijn in Zevenaar. ProRail werkt hier samen met Strukton Rail en Strukton Civiel aan een verdubbeling van 4,5 kilometer spoor tussen Didam en Zevenaar.
Op de campus van de TU Delft is een terrein ingericht als proeftuin voor duurzame innovaties. Dit terrein, The Green Village genoemd, is een openluchtlaboratorium waar onderzoekers van verschillende kennisinstellingen en het bedrijfsleven gezamenlijk nieuwe technologieën voor woon- en werkomgeving kunnen uittesten. The Green Village heeft ruimte nodig, niet alleen om te kunnen experimenteren, maar ook om te ontdekken hoe innovaties binnen de regels voor bouwen en wonen moeten passen.