Modulair bouwsysteem realiseert snel en rendabel toekomstbestendige woningen

Modulair bouwsysteem realiseert snel en rendabel toekomstbestendige woningen
De modules worden in de fabriek gebouwd, inclusief installaties tot aan het behang en vloerafwerking aan toe. Zo wordt op de bouwplaats zelf veel tijd bespaard.

GrowHomes is een modulair bouwsysteem waarmee woningen worden gerealiseerd met woonelementen die snel en flexibel kunnen worden opgebouwd of aan elkaar geschakeld. Deze woningen zijn financieel aantrekkelijk en toekomstloopbestendig. Paras Concepts in Cadzand, een ontwerpbureau in ruimtelijke ontwikkelingen zoals architectuur, interieur en bouwmethodieken, creëerde en ontwikkelde GrowHomes als flexibel modulair bouwsysteem waarbij de doelgroep van de woningen centraal staat.

GrowHomes is een vooruitstrevend modulair bouwsysteem dat zich onderscheidt van tal van andere flexibele bouwsystemen die op dit moment door de bouwsector in de markt worden gezet. Anders aan dit systeem is dat het niet wordt gebaseerd op de plannen van de aannemer, maar op de wensen en eisen van de bewoner. “Het kost behoorlijk wat energie en doorzettingsvermogen om dat omdenken door te voeren bij opdrachtgevers
en aannemers”, zegt Patricia van den Berge, directeur van Paras Concepts uit Cadzand.

Efficiënt samenwerken en bouwen

GrowHomes zijn flexibel in te delen demontabele of montabele woningen, waarvan de bouwvolumes naar wens of willekeurig kunnen worden  aangepast of flexibel ingezet. De woningen zijn duurzaam en financieel aantrekkelijk te bouwen. De woonmodules zijn afgebouwde prefab woonelementen, die met vrachtwagens worden vervoerd en na aankomst direct op de bouwlocatie worden gemonteerd. Paras Concepts is voortdurend in gesprek  met andere leveranciers. Naast beton is ook houtbouw een optie voor dit bouwconcept.

“Het gaat erom dat we de beste bouwonderdelen vinden waarmee een woning op maat kan worden gerealiseerd, waarbij efficiënt samenwerken en bouwen voorop staan. Dit betekent dat de modules in de fabriek wordt gebouwd, inclusief installaties tot aan het behang en vloerafwerking aan toe. Door in de fabriek te bouwen, wordt op de bouwplaats zelf veel tijd bespaard, waardoor een verhuurder of koper zo lang mogelijk gebruik kan maken van zijn of haar woning op locatie”, zegt Van den Berge. “Deze manier van woningbouw past naadloos op verschillende koop- en huurdifferentiaties, wat handig is voor nu en voor de toekomst. Met GrowHomes kan een verhuurder voor elke doelgroep woningen realiseren die passen bij de wensen en eisen van de bewoner.”

Omdenken

De gedachte achter dit systeem vindt zijn oorsprong in de huisvestingstrajecten, waarin Paras Concepts veel ervaring heeft. “Bij reguliere  bouwprojecten geven met name de bouwbedrijven meestal aan hoe zal worden gebouwd. Bij huisvestingstrajecten geeft de bewoner aan hoe zijn nieuwe woning eruit komt te zien. Hiervoor zijn dan wel andere bouwmethoden nodig.” Volgens Van den Berge treedt sinds een paar jaar een kentering hierin op. De wensen en eisen van de opdrachtgever staan centraal en niet hoe de aannemer het bouwproject wil uitvoeren. “Dat omdenken in die traditionele bouwmethode heeft een hoop tijd en energie gekost, terwijl een gebouw veel slimmer kan worden gebouwd als de gebruiker zoveel mogelijk al in een vroeg stadium aangeeft hoe hij het hebben wil”, zegt Van den Berge.

Businesscase

Deze nieuwe tendens in de bouwsector valt inmiddels wel op bij verschillende toeleveranciers in de bouwsector. “Zij merken op dat veel efficiënter kan worden gebouwd als de ideeën van de gebruiker in het ontwerp worden meegenomen.” Van Den Berge geeft aan dat Paras Concepts vanuit de architectenwereld andere bouwconcepten voorstelt, waarbij de opdrachtgevers en de bouwsector elkaar beter begrijpen. “Wij schrijven voor onze bouwprojecten een businesscase uit. Dat gaat voor een groot deel over de opzet van stichtingskosten, dat met name de opdrachtgever interessant vindt. Voor onszelf is deze businesscase interessant om te bekijken of het bouwconcept ook bij andere bouwprojecten kan worden ingezet”, zegt Van den Berge.

Flexibel woonconcept

De eerste schetsen die Paras Concepts maakt voor het toepassen van hun bouwsystemen gaan niet over architectuur, maar over de functionaliteit van de woning. “Als een woningcorporatie bij ons de opdracht neerlegt voor bijvoorbeeld een aantal woningen voor tweepersoons- en voor eenpersoonshuishoudens of voor een gezinswoningen, dan kan deze vraag makkelijk, snel en efficiënt met GrowHomes worden gerealiseerd”, zegt Van den Berge. Belangrijk uitgangspunt bij de modulaire opbouw is hoe de woning uiteindelijk gaat worden gebruikt, met een indeling zoals de bewoner die het beste vindt passen bij zijn situatie.

Dan is het ook belangrijk dat je een bouwconcept kunt aanbieden dat zo flexibel is, dat je aan elke wens of eis kunt voldoen. Dat gaat veel verder dat de traditionele aanpak van woningbouw, waarbij het alleen gaat op de buitenkant. “De buitenkant is niet meer dan een jasje”, zegt Van den Berge. “Het is veel belangrijker om te weten hoe de bewoner in de woning ervaart. Wij bekijken wat het beste product is voor de opdrachtgever, voor wie wordt gebouwd en wat die gebruiker precies nodig heeft voor zijn specifieke woonsituatie. De doelgroep voor dit bouwconcept is zeer divers, van woningcorporaties tot particulieren, maar uiteindelijk wil iedereen betaalbaar wonen. Vanuit dit simpele uitgangspunt is GrowHomes ontwikkeld”, aldus Van den Berge.

Paras Concepts

Paras Concepts is expert in ruimtelijke ontwikkelingen en bouwconcepten. Deze concepten zijn gericht op architectuur, bouwmethodieken en interieur. GrowHomes is een bouwmethodiek die zich richt op de toekomstige gebruiker, die al in een vroeg stadium wordt betrokken in het bouwproces. Tijdens de uitvoering van de bouw houdt Paras Concepts de regie op het hele bouwconcept. Ook verbindt Paras Concepts bouw- partijen met elkaar en houdt toezicht op de kwaliteit van de woningen. GrowHomes is erkend door het netwerk Conceptueel Bouwen. Dit netwerk bestaat uit verschillende partijen in de bouw die zich committeren aan de principes van conceptueel bouwen. Grote bouwbedrijven, bouwtoeleveranciers, woningcorpora-ties, beleggers en Paras Concepts zijn hierbij betrokken.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Paras Concepts