artikel

Kleinste dumper uit eigen fabriek

bouwbreed 221

De Britse fabrikant van bouwmachines JCB bouwt zijn motorjapanners (site dumpers) voortaan weer helemaal zelf. Sinds 2015 werd dat uitbesteed aan Terex, maar die heeft de in het Engelse Coventry gevestigde dumperfabriek verkocht aan een Franse concurrent: Mecalac.

Kleinste dumper uit eigen fabriek

Dat is voor JCB een reden om een eigen serie compacte kiepdumpers op de markt te brengen. Die serie begint bij de 1T-I 9zie foto). Zoals de aanduiding al zegt heeft deze een laadvermogen heeft van 1 ton. Zijn eigen gewicht is net iets groter: 1350 kg. En dat maakt hem goed te vervoeren op een flinke aanhanger achter een stevige trekauto.

Snelle verplaatsingen

De kiepdumer is uitgerust met een watergekoelde Kubota D905 motor. Die motor levert 15,5 kW vermogen. De 1T-I is speciaal bedoeld voor snelle verplaatsingen op de bouwplaats. Daarbij kun je denken aan aanleg van paden, parkeerplaatsen en straten, tuin- en landschapsinrichting enzovoort. Om aan de Europese veiligheidseisen te voldoen, is de dumper te voorzien van een ROPS-beugel, die voor het vervoer is in te klappen. Interessant is de uitvoering met versmalde wielen en banden. Hierdoor kan deze dumper door heel wat meer deuropeningen rijden dan zijn grotere broers.De serie kiepdumpers omvat verder de 3T-I, 6T-I, de innovatieve 7T-I Hi-Viz met zijn veilige zicht rondom en eindigt bij de 9T-I met zijn imposante 9 ton laadvermogen.

Meer Klein Materieel

Vingerveilige zaagtafel moet ongevallen voorkomen >>

Elektrische graafmachine steeds krachtiger >>

Graafmachines die voldoen aan uitstooteisen >>

Reageer op dit artikel