artikel

Vingerveilige zaagtafel moet ongevallen voorkomen

bouwbreed 1491

De zaagtafel is een van de gevaarlijkste gereedschappen in de bouwsector. Al heel wat vingers en een enkele hand zijn er door verloren gegaan.

Vingerveilige zaagtafel moet ongevallen voorkomen

Onnodig, vinden veel producenten van zaagtafels en ze ontwikkelden een vingerveilige zaagtafel. De Spaanse machineproducent Sima zond zijn versie in voor de Intermat Innovatieprijs en won er een eerste prijs mee in de categorie veiligheid. Het principe van de vingerveilige zaagtafel is even slim als simpel: het lichaam van de timmerman die aan het zagen is wordt onderdeel van een stroomkring.

Abrupte stop

zaagtafel kleinmaterieel veiligheidWanneer een lichaamsdeel, meestal een vinger, te dicht bij het snel ronddraaiende zaagblad komt, zorgt die stroomkring (via de Instant Stop Sensor) ervoor, dat het zaagblad abrupt stopt. Dat gaat zo snel dat geen schade optreedt aan de vinger. Trouwens ook niet aan het zaagblad zelf. De machine kan gewoon weer worden opgestart voor verdere zaagactiviteit. De Sima Handsafe is geen toekomstdroom maar gewoon te koop (vooralsnog alleen in Spanje, maar dat zal snel gaan veranderen, zo verwachten we).

Reageer op dit artikel