artikel

Goede bewonersvoorlichting begint met gebruiksvriendelijk ontwerpen

bouwbreed 2024

Energieneutrale woningen worden steeds bereikbaarder. Dat is een positieve ontwikkeling, maar soms wordt het wooncomfort van de bewoners vergeten.

Goede bewonersvoorlichting begint met gebruiksvriendelijk ontwerpen
Aandacht voor de bewoners maakt het verschil

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vooral bij de toepassing van nieuwe, relatief onbekende technieken de bewoner een belangrijke schakel is. Als de techniek niet aan de wensen of de voorkeur van de bewoner kan voldoen, dan leidt dat tot klachten over het comfort en het gebruik van de woning en wordt uiteindelijk ook de berekende energiebesparing niet gehaald.

Wits Noord is een vastgoedonderhoudsbedrijf dat onder andere gespecialiseerd is in het energetisch verbeteren van  woningen. Zij zien regelmatig dat het comfort voor bewoners hierbij onvoldoende aandacht krijgt, terwijl dat dus essentieel is. Daarom ontwikkelde Wits Noord zelf een energetisch  concept, waarbij comfortabel wonen centraal staat.

Isoleren van woningen: goed luisteren, eerlijk informeren

De woonconsulenten van Wits Noord spelen hierin een belangrijke rol. Ze betrekken de ervaringen van bewoners met energetische oplossingen, bij het uitwerken van ons concept. Ook is er een rol weggelegd voor de bewoners. Zij kunnen tenslotte het best beoordelen of ons concept geslaagd is.”

Het isoleren van woningen is een impactvolle activiteit en veroorzaakt soms veel overlast. Vaak zijn de bewoners tijdens de werkzaamheden ook gewoon thuis, wat een extra uitdaging is. Met oprechte aandacht en een luisterend oor voorkom je klachten van bewoners. Ook hier spelen de woonconsulenten een belangrijke rol.

De woonconsulenten informeren bewoners niet alleen over praktische zaken en maken overlast voorspelbaar. Maar ze helpen ook bij het beantwoorden van vragen en het oplossen van dagelijkse problemen. Ze hebben mandaat om zaken direct door de projectleiding op te laten lossen. De overlast gaat daardoor niet weg, maar het is voor bewoners een stuk prettiger als ze weten wat er gedaan wordt, wanneer het gedaan wordt en hoe lang de overlast gaat duren.

Aandacht voor de bewoners maakt het verschil

Wits Noord maakt deel uit van het samenwerkings- verband Wits Vastgoedonderhoud Nederland.

Reageer op dit artikel