Nieuwe prefab dakgoot bespaart tijd en geld

Nieuwe prefab dakgoot bespaart tijd en geld
De Polytech dakgoten worden projectmatig in prefab op maat gemaakt.

Mooi, sterk en robuust en in vele variaties leverbaar; de nieuwe Proline dakgoten. Voor bouwers en dakdekkers zijn ze mede interessant vanwege het tijd- en geldbesparende ophangsysteem. Polytech heeft vijf jaar gewerkt aan het perfectioneren. Sinds september 2023 zijn ze daadwerkelijk leverbaar.

De Polytech dakgoten worden projectmatig in prefab op maat gemaakt. Dat is wel zo handig, want het bespaart montagetijd, afwerkkosten en het ontzorgt ook nog eens. We spreken met Erik Kooistra, algemeen directeur Polytech Kunststoffen, over één van de belangrijkste innovaties bij het nieuwe Proline dakgootsysteem: het ophangprofiel. Hiermee onderscheidt het zich van de overige dakgoten uit het brede Polytech-programma.

Wij vinden het een baanbrekend product”

“We wilden de duurzaamheid verbeteren en de montage vereenvoudigen. Al snel kwam het idee om met een afzonderlijk te bevestigen ophangprofiel te gaan werken. Dit levert een grote tijd- en kostenbesparing op in de montagefase. Het resultaat van jarenlang ontwikkelen, testen en aanpassen is vanaf september leverbaar. Wij vinden het een baanbrekend product en ik denk dat de bouw- en dakbedrijven die ermee gaan werken dat straks volmondig zullen beamen.”

Eenvoudig monteren

Dankzij het aluminium start- en ophangprofiel is de van gerecycled kunststof gemaakte Proline dakgoot eenvoudig te monteren. Hij is op zich weliswaar licht: 4,5 kilo per meter, maar bij een standaardlengte van 13,5 meter weegt de dakgoot ruim 60 kilo. Bij de traditionele uitvoering is het lastig om tijdens de montage een keurige rechte lijn te realiseren. Door te werken met een licht ophangprofiel gaat het uitlijnen op de gevel bijna vanzelf en kan de feitelijke dakgoot met standaardhoogte van 205 millimeter daarna gemakkelijk en snel worden ingeklikt.

Het nieuwe ophangsysteem zorgt tevens voor minder werking in het product door temperatuurwisselingen. Door gebruik te maken van de overbruggende aluminium trim of kraal is het probleem van geringe hoogteverschillen tussen twee gootdelen ook opgelost. Dat maakt de montage nog eenvoudiger.

prefab dakgoten

Minder beschadigingen

Dakgoten zijn naast praktisch ook een belangrijk sierelement aan gebouwen. Om beschadigingen tijdens transport en montage te voorkomen, worden ze standaard van een folielaag voorzien. Normaliter wordt die er pas na het ophangen afgehaald. Dankzij het ophangprofiel kan de folie al voor het feitelijke bevestigen worden verwijderd.

Forse tijdbesparing

De Proline dakgoot is ook op een ander punt verbeterd: hij heeft een dikkere bodemwand (2,4 millimeter in plaats van 1,4), zodat wegglijdende of vallende dakpannen geen slagschade meer kunnen veroorzaken en een tijdrovende en dure vervanging achterwege blijft. En mocht die om een andere reden toch nodig zijn, dan zorgt het nieuwe ophangsysteem opnieuw voor een forse tijdbesparing.

Vele variaties

Bij het nieuwe Proline dakgootsysteem zijn vele variaties mogelijk. De dakgoten hebben een traditionele matte uitstraling en worden standaard afgewerkt met een aluminium trim of kraal. Om ze een luxe uitstraling te geven, is toevoeging mogelijk van een opdiklijst of sierlijst. Bovendien zijn alle dakgoten uit de Proline-serie leverbaar met smetplank of een combinatie van smetplank en gootklossen. Bij die gootklossen is vervolgens weer keuze uit twee modellen: traditioneel en modern.

De vier basiskleuren en de toevoeging van verschillende elementen maken de Proline, overigens net als de andere gootsoorten van Polytech, tot een passende dakgoot voor elk type woning, zowel in de nieuwbouw als bij (dak)renovatie.

Innovatieve producten

Polytech Kunststoffen BV is leverancier van innovatieve producten voor de bouwsector. Het bedrijf uit Musselkanaal richt zich vooral op hoogwaardige prefab kunststof dakgootsystemen. Die worden per project op maat geleverd, inclusief eventuele hoeken, uitlopen en eindstukken. Het programma omvat zeven verschillende modellen, waarvan vier in meerdere types. De dakgoten worden tot een lengte van 13,5 meter naadloos uit één stuk geleverd.

Dit artikel is gesponsord door Polytech.