De impact van het nieuwe regeerakkoord op de bouwsector

De impact van het nieuwe regeerakkoord op de bouwsector

Bedrijven in de bouwsector kunnen de mouwen opstropen, want de nieuwe regering geeft het oplossen van de woningnood en het verduurzamen van ons land een hoge prioriteit. In de komende jaren moeten elk jaar 100.00 nieuwe woningen gebouwd worden en er wordt fors ingezet op maatregelen die de klimaatveranderingen moeten tegengaan. Gouden tijden lijken aan te breken voor de bedrijven die in deze branche hun geld verdienen.

Onderwijs

Een cruciale rol lijkt de komende jaren te zijn weggelegd voor de organisaties in het technisch beroepsonderwijs. Immers, zonder goed geschoold personeel kunnen de bouw- en installatiebedrijven hun werk niet naar behoren uitvoeren. Met name voor installatiebedrijven is het zaak om voortdurend bij de les te blijven, omdat de innovaties zich in rap tempo opvolgen. Doordat Nederland massaal overstapt op zonnepanelen, moeten installatiebedrijven goed voorbereid zijn op dergelijke specifieke toepassingen. Er zijn nogal wat verschillende soorten omvormers op de markt die de opgewekte energie omzetten in wisselstroom die geschikt is voor ons netwerk. Ook heb je voor het bevestigen zonnepanelen montagemateriaal nodig dat geheel afgestemd moet worden op het type dak. Al met al specialistisch werk dat veel vakkennis vereist.

Bevestigingssystemen

Bij plaatsing van zonnepanelen komt meer kijken dan je wellicht in eerste instantie zou denken. In Nederland zijn veel woningen voorzien van schuine daken, maar geen dak is hetzelfde. Het type dakbedekking verschilt en daarmee ook de manier waarop je de zonnepanelen moet bevestigen. Vergeet niet dat zo’n paneel de zwaarste storm moet kunnen trotseren. Een zonnepanelenmontagesysteem schuin dak is specifiek voor dit daktype bedoeld en daar heb je ook weer variaties in. Gelukkig zijn er ook universele systemen met rails en moduleklemmen die geschikt zijn voor meerdere daktypen. Het blijft echter een kwestie van kennis vergaren om al deze materialen goed van elkaar te kunnen onderscheiden en op de juiste manier te kunnen toepassen.

Circulair bouwen

De regering staat voor grote uitdagingen in de komende jaren. Terwijl men de woningnood moet oplossen door meer te bouwen, moet ook de stikstofproblematiek aangepakt worden. Die twee zaken lijken haaks op elkaar te staan. Een oplossing wordt gevonden in het zo veel mogelijk circulair bouwen. Het uitgangspunt is dat de producten van nu de grondstoffen van de toekomst zijn. Anders gezegd, we bouwen vooral met hergebruikte materialen. Op die manier blijven de grondstoffen steeds in hetzelfde gesloten circuit en wordt het milieu ontzien.

Dit artikel is gesponsord door Esdec.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?