Bezwaarprocedures vertragen bouw van 1.222 Eindhovense woningen
De realisatie van 1.222 geplande woningen in Eindhoven ligt stil door bezwaarprocedures en behandeling door de Raad van State. De wanhoop bij de gemeente groeit.
De realisatie van 1.222 geplande woningen in Eindhoven ligt stil door bezwaarprocedures en behandeling door de Raad van State. De wanhoop bij de gemeente groeit.
Projectontwikkelaars en woningcorporaties verwachten uitstel en afstel van nieuwbouwprojecten door het kabinetsbesluit om investeringsruimte van corporaties af te pakken. 'Rampzalig' en 'onverantwoord', luidt de kritiek.
De voorjaarsnota wordt een ingewikkelde puzzel, verzuchtte minister-president Dick Schoof onlangs. Dat klopt. Want alleen al het gedeelte van het departement-overstijgende hoofdpijndossier woningmarkt telt heel wat stukjes.
Het kabinetsbeleid om bij nieuwbouwprojecten twee derde van de nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken, werkt niet. Het aandeel betaalbare woningen op de totale woningmarkt groeit daardoor niet.
Houtskeletbouwbedrijf De Mar maakt een doorstart, in afgeslankte vorm. Vier investeerders uit Friesland en Groningen hebben het bedrijf kunnen redden.
Ruim tweehonderdduizend geplande nieuwbouwwoningen moeten 'ingrijpend' beschermd worden tegen wateroverlast en bodemdaling. Vooral grote woningbouwprojecten lopen tegen kostbare investeringen aan.
De jonge, innovatieve woningfabrikant Startblock krijgt veel bijval, maar kwam desondanks in zwaar weer. "Wij hebben een crisis in de zin van: geef ons opdrachten."
De schaarse ruimte en hoge kosten ten spijt, richten institutionele woningbeleggers zich voornamelijk op de grote steden. Al wordt de definitie daarvan op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden steeds verder opgerekt. 'Amersfoort hoort er al bij, Den Bosch binnenkort ook.'
De Amsterdamse bouwwethouder Reinier van Dantzig (39) legt zijn taken per direct neer. Door de ziekte primair progressieve MS voelt hij zich 'niet fit' om 'het wethouderschap in te vullen zoals ik dat noodzakelijk vind', zo schrijft hij aan de gemeenteraad.
De omzet van Van Wijnen groeide vorig jaar fors - naar 1,5 miljard euro. Daarvan komt 6 procent op het conto van de woningfabriek. De directie vindt de winstmarge van de fabriekswoningen nog te laag.