We richten ons met Circle Living op supercirculaire woningen waarin onze Circle-casco’s de hoofdrol spelen. Onze casco’s zijn ontworpen vanuit de circulariteitsgedachte. De casco’s kunnen keer op keer worden hergebruikt. Dat maakt ze heel toekomstgericht”, vertelt productmanager Jeroen Adriaansen van CascoTotaal, een dochteronderneming van De Hoop Terneuzen.
Deze gestandaardiseerde bouwstenen van Circle Living hebben een oppervlakte van 35 m2 en zijn makkelijk te koppelen. Zo kunnen er allerlei woningtypes worden samengesteld: van studio’s en rijwoningen tot gestapelde bouw. Daardoor is Circle Living een heel flexibel en circulair woonconcept, waarmee je probleemloos kunt inspelen op veranderende woonwensen. Adriaansen: “Stel dat je bijvoorbeeld twee aangrenzende appartementen wilt samenvoegen, dan kun je dat vrij eenvoudig doen. Je kunt zelfs de indeling van een heel appartementengebouw aanpassen.”

Circulair en flexibel
CascoTotaal is voortdurend bezig met productoptimalisatie, maar de koppelbaarheid staat voorop om de flexibiliteit en circulariteit van Circle Living te waarborgen. Dat betekent dat de afmetingen hetzelfde zullen blijven, net als de vaste plek van de sparingen voor wanden en trap. “Doorontwikkelingen mogen de circulariteit nooit in de weg zitten. Dat is het uitgangspunt. De eerste generatie casco’s moet prima te combineren blijven met de Circles die over twintig jaar op de markt komen.”
De bedoeling is om een netwerk van zo’n twintig bouwpartners verspreid over het land op te zetten, zodat er een landelijke dekking ontstaat voor Circle Living. “We zoeken betrokken partners die samen met ons de volgende stap willen zetten, die het concept willen uitdragen en kennis en ervaringen willen uitwisselen om constant te kunnen verbeteren. Samen sta je sterker”, zegt Adriaansen.
Inmiddels zijn er al drie bouwpartijen die zich aan Circle Living willen verbinden en lopen er gesprekken met verschillende andere bouwbedrijven. Adriaansen verwacht dat vooral middelgrote ontwikkelende bouwbedrijven belangstelling zullen hebben om gezamenlijk Circle Living uit te rollen, omdat ze op die manier toegevoegde waarde kunnen bieden. “Voor hen is het niet zo makkelijk om zelf een concept op te zetten en een eigen fabriek is al gauw te duur. Door deel te nemen aan Circle Living kunnen ze toch voldoen aan de behoefte van hun klanten.”
Wij groeien mee met het netwerk”
Businessmodel
De bouwpartners krijgen de beschikking over alle benodigde informatie die hoort bij Circle Living, zoals woonplattegronden, tekeningen, montagehandleidingen, boorprotocollen en ontwerpadviezen. “We bieden aannemers een businessmodel.” De aannemers kunnen ook gebruik maken van de afbouwhal op het terrein van CascoTotaal om de Circle-casco’s verder af te bouwen tot complete Circle Living-woningen. Bouwbedrijven die daarvoor te ver weg zitten kunnen ervoor kiezen om de betonnen elementen in eigen huis af te werken of om een onderaannemer in te schakelen die dat doet in de afbouwhal van CascoTotaal. Voorlopig is er op het terrein in Terneuzen ruimte genoeg, zegt Adriaansen. “Wij groeien mee met het netwerk.” CascoTotaal verwacht met het netwerk van bouwpartners te groeien naar de productie van zo’n tweeduizend casco’s per jaar. Nu zijn dat er rond de vierhonderd.
Dit artikel is gesponsord door CascoTotaal.