Een vijfde meer bestaande koopwoningen verkocht, prijs stijgt iets minder snel

Een vijfde meer bestaande koopwoningen verkocht, prijs stijgt iets minder snel
Markt in Meppel. In Drenthe stegen de prijzen van bestaande woningen afgelopen kwartaal het snelste. Foto: Wolf-photography / Shutterstock

Afgelopen kwartaal zijn ruim twintig procent meer bestaande koopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Met een toename van bijna 10 procent stegen de prijzen op jaarbasis iets minder hard dan een kwartaal eerder, blijkt uit cijfers van het CBS.

In totaal telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 57.412 verkopen van bestaande woningen, terwijl dat er in het tweede kwartaal van 2024 nog 47.923 waren. Vooral in Utrecht steeg het aantal transacties snel, met 26 procent. Ook in Noord-Holland wisselend fors meer woningen van eigenaar. Binnen de grote steden steeg het aantal het snelste in Amsterdam, gevolgd door Utrecht.

Veel verkopen in Amsterdam, maar lage prijsstijging

Het grotere aantal verkopen gaat in Amsterdam gepaard met een kleinere prijsstijging dan in Utrecht en het landelijke gemiddelde. In de hoofdstad stegen de prijzen met ongeveer 4,3 procent op jaarbasis, terwijl Utrecht met een prijsstijging van zo’n 10,4 procent juist boven het landelijke gemiddelde van 9,7 procent zit.

Waarom de prijzen in de ene regio sneller stijgen dan in de andere, meldt het CBS niet. Een mogelijke verklaring is dat particuliere beleggers nog steeds woningen verkopen, omdat verhuur door de Wet betaalbare huur minder aantrekkelijk werd. Hierdoor nam het aanbod op de markt toe (dus meer transacties), wat mogelijk de prijzen heeft kunnen drukken. Demissionair minister Mona Keijzer wil verhuurders weer meer ruimte geven om alsnog een hogere huur te vragen, liet ze in april weten.

Eerder deze maand presenteerde makelaarsvereniging NVM ook al cijfers over de verkoop van bestaande koopwoningen. Ook de NVM zag de prijs minder snel stijgen en het aanbod groeien. Volgens de vereniging heeft het grotere aanbod een drukkend effect op de prijzen gehad. Overigens meldde NVM lagere prijsstijgingen dan het CBS dinsdag deed. Dat komt omdat de NVM kijkt naar het moment dat er bij de makelaar een contract wordt getekend, terwijl het CBS naar het moment van het passeren bij den notaris kijkt.

Grootste stijging in Drenthe

Het snelste stegen, volgens het CBS, de prijzen van bestaande koopwoningen in Drenthe. Die lagen er in het tweede kwartaal van dit jaar 13,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal transacties steeg ondertussen met 8,1 procent.

Het CBS maakte de jongste cijfers dinsdagochtend bekend. Het bureau zag vooral het aantal verkopen van appartementen snel groeien (32,4 procent), terwijl de prijzen relatief traag stegen (plus 8,4 procent).

Anders dan gegevens van makelaars

Bij het berekenen van de prijsstijgingen houdt het CBS rekening met het type woning en de omgeving. Op deze manier corrigeert het bureau ervoor dat in het ene jaar bijvoorbeeld relatief meer appartementen en in het andere jaar relatief meer vrijstaande woningen worden verkocht. Volgens makelaarsvereniging NVM kost een gemiddelde woningen inmiddels ongeveer 495.000 euro.

Lees meer:

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

Cobouw BouwMonitor is een periodiek onderzoek dat inzicht verschaft in de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de bouwbranche. Doe mee aan het onderzoek en ontvang gratis de onderzoeksresultaten.