De schateilandbrug bij Almere. Foto: ipv Delft

Via Colombia krijgt de gestandaardiseerde Hollandse Brug hopelijk ook hier voet aan de grond

Er is een geaccepteerde norm én er is een bouwsysteem. Tóch loopt het nog niet zo hard met de gestandaardiseerde ophaalbrug, ervaren de ontwerpers van ipv Delft. "Als het erop aankomt, willen opdrachtgevers vaak toch een brug afgestemd op die specifieke locatie."

Foto: Shutterstock

'Een inclusief gebouw houdt rekening met álle gebruikers'

De gebouwde omgeving sluit nog steeds veel mensen uit. Een nieuwe toegankelijkheidsnorm moet daar verandering in brengen.

Nieuwe serie Eurocodes in voorbereiding

Nieuwe serie Eurocodes in voorbereiding

In Europees verband wordt al enkele jaren gewerkt aan de tweede generatie van de Eurocodes. De complete herziening wordt op zijn vroegst in 2026 beschikbaar gesteld aan alle lidstaten om in 2028 de huidige serie te vervangen. Het gebruiksgemak wordt verbeterd en er worden extra delen ontwikkeld naar aanleiding van het gebruik van nieuwe materialen zoals constructief glas en vezelversterkte kunststoffen.

Vercommercialisering normen zet bouwkwaliteit onder druk

Vercommercialisering normen zet bouwkwaliteit onder druk

Voor veilige, bruikbare en duurzame bouwwerken zijn normen een onmisbaar instrument. Gezien het belang zou je verwachten dat ze worden geschreven door deskundige vakmensen. Maar de werkelijkheid is anders. We hebben het zo georganiseerd dat je moet betalen als je inhoudelijk wilt bijdragen aan de ontwikkeling van normen. De veiligheid van onze bouwwerken is daarmee in het geding.

Afbeelding Shutterstock

Bom onder bouwregelgeving en private Europese normen

De Europese Commissie dreigt af te stappen van private normen voor het testen van bouwproducten. Normalisatie-instituut NEN en het ministerie van Binnenlandse Zaken houden hun hart vast. "Sommige bouwproducenten zijn nu al de dupe", zegt Dirk Breedveld namens het ministerie.

Normfetisjisme 

Normfetisjisme

Sinds ik in de brandveiligheid werk is de hoofdlijn van de brandveiligheid eigenlijk niet veel veranderd.

Wet- en regelgeving voor veilige toegangsoplossingen: een overzicht

Wet- en regelgeving voor veilige toegangsoplossingen: een overzicht

Van EN 16005 tot NEN 1634 en de Machinerichtlijn: om de veiligheid van toegangsoplossingen te garanderen bestaan er verschillende normen, wetten en regels. Welke zijn het belangrijkst? Wat betekenen ze? En hoe houdt u rekening met de normen en wet- en regelgeving als het gaat om uw toegangsoplossingen? We geven u een overzicht.

De constructie van de Pontsteiger is geen aandachtspunt bij het oplossen van de geluidshinder, aldus Bouwinvest. Foto Olaf Kraak

Pontsteiger wordt akoestisch verbeterd na klachten bewoners

De eigenaar van de huurappartementen van de Pontsteiger, Bouwinvest, gaat maatregelen nemen om de geluidshinder in het luxe wooncomplex aan te pakken. 

Geluidsoverlast buren, net als bij Pontsteiger? Bij ruim 90 procent klagers voldoet woning aan Bouwbesluit

Geluidsoverlast buren, net als bij Pontsteiger? Bij ruim 90 procent klagers voldoet woning aan Bouwbesluit

Hoe vaak komt het voor dat bewoners van nieuwbouwwoningen, net als bij Pontsteiger, gek worden van de leefgeluiden van hun buren? Vaker, al weet niemand precies hoe vaak. Opvallend: meestal voldoen de woningen van klagers gewoon aan het Bouwbesluit.

Herziene richtlijn voor rook- en warmteafvoer

Herziene richtlijn voor rook- en warmteafvoer

Rook is doodsoorzaak nummer één bij een brand. De meeste slachtoffers komen om door verstikking en het inademen van giftige gassen. Om dit tegen te gaan, is het zinvol om in alle bouwwerken een rook- en warmteafvoersysteem aan te brengen.