In de jaren negentig werden de Europese voornormen voor de Eurocodes ontwikkeld. De officiële invoering in Nederland volgde in 2012. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de tweede generatie. De bestaande normen worden herzien op basis van technologische innovaties, nieuwe wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen. Deze tweede generatie Eurocodes streeft ernaar meer gebruiksgemak en betere toepasbaarheid te bieden en sluit beter aan bij actuele duurzaamheidseisen en moderne bouwtechnieken.
Wat betekent de overgang
De overgang van oude naar nieuwe normen zorgt vaak voor onzekerheid, zeker wanneer deze voortkomen uit wet- en regelgeving. De vraag welke norm op dat moment geldt, speelt dan vaak. NEN erkent deze onzekerheid en doet er alles aan om duidelijkheid te verschaffen. “Het belangrijkste advies is dan ook: raadpleeg altijd de geldende Bouwregelgeving”, zegt van Haasteren.
Wanneer NEN een nieuwe Eurocode publiceert, wordt de oude norm automatisch ingetrokken en wordt er geen onderhoud of correctie meer op uitgevoerd. “Dit betekent echter niet dat de oude norm direct vervangen is binnen de Bouwregelgeving”, zegt van der Gugten. “Het aanwijzen van een norm in de Bouwregelgeving is namelijk een taak van de overheid. Totdat de nieuwe uitgave van de norm wettelijk is vastgesteld, blijft de oude norm leidend.”
Voorbereiden op verandering
Bouwen is een proces dat jaren in beslag neemt. Van Haasteren: “Nieuwe regels kunnen daarom aanpassingen in processen en werkwijzen vereisen. Om de sector de tijd te geven zich goed en tijdig voor te bereiden, publiceren wij nu al de tweede generatie Eurocodes.”
Q&A Eurocodes – Veelgestelde vragen
Bij NEN komen vragen binnen over wanneer welke Eurocode nu precies geldig is. Van Haasteren en Van Der Gugten hebben de meest voorkomende vragen én de antwoorden op een rijtje gezet.
Waarom is een Eurocode ingetrokken en met welke versie moet je werken?
Van der Gugten: “Wij publiceren de Eurocodes van de tweede generatie alvast als die gereed zijn. Dit om de bouwsector voor te bereiden op aanstaande veranderingen. Op het moment dat een nieuwe norm wordt gepubliceerd, wordt de vorige versie ingetrokken. Dit betekent dat deze niet meer wordt onderhouden, er volgen geen correcties meer op. De norm is nog steeds verkrijgbaar bij NEN.”
Met welke versie van de Eurocode moet ik werken?
Van Haasteren: “In bijlage II van de Omgevingsregeling kunnen de aangestuurde versies van de in het Besluit bouwwerken leefomgeving worden gevonden.”
Kan ik via de LinkedIn-showcasepagina op de hoogte blijven van nieuwe Nationale Bijlagen?
Van Haasteren: “Ja, zodra er een nieuwe Nationale Bijlage gereed is, informeren we de sector via onze LinkedIn-showcasepagina.”
Hoe weet je welke versie wettelijk is aangestuurd?
Van der Gugten: “Controleer altijd de Bouwregelgeving. In bijlage II van de Omgevingsregeling kunnen de aangestuurde versies van de in het Besluit bouwwerken leefomgeving worden gevonden. Ook als een norm bij NEN als 'ingetrokken' staat, kan deze vanuit de Bouwregelgeving nog zijn aangestuurd.”
Wanneer worden de tweede generatie Eurocodes wettelijk van kracht?
Van der Gugten: “De overheid bepaalt óf en wanneer een norm wordt aangewezen.”
Komt er ook een Nederlandse vertaling beschikbaar van de Eurocodes?
Van Haasteren: “Ja. NEN werkt aan officiële Nederlandse vertalingen van de tweede generatie. Deze worden gepubliceerd zodra ze definitief zijn vastgesteld.”
Dit artikel is gesponsord door NEN.