artikel

Elektrische bobcat nu gewoon te koop

bouwbreed 260

Bij importeur/dealer Inter-Techno is de elektrische minigraver E10e van Bobcat inmiddels gewoon te koop, nadat hij enkele maanden geleden nog enkel een belofte achter glas was.

Elektrische bobcat nu gewoon te koop

Tijdens vakbeurs Bauma, in april van dit jaar, werd de eerste volledig elektrisch aangedreven minigraver door Bobcat als proto­type gepresenteerd. Inmiddels draait de fabriek op volle toeren en wordt er hard aan gewerkt om de productiecapaciteit af te stemmen op de groeiende vraag naar de elektrische nieuweling. De E10e is wereldwijd min of meer de eerste productierijpe en commercieel verkrijgbare, volledig elektrische ZTS-minigraafmachine (zero tail swing) in de klasse van één ton. Hij is gebaseerd op de zeer succesvolle conventionele minigraver E10. Die is marktleider in zijn gewichtsklasse en Bobcat heeft er in 10 jaar tijd dan ook ruim 10.000 van verkocht. Overigens wordt deze dieselversie voortaan aangeduid als E10z om hem te onderscheiden van zijn elektrische broertje. Als tussenvorm is trouwens ook nog een E10 hybride verkrijgbaar. Het elektrische aandrijfsysteem van de E10e is volgens Bobcat ontworpen voor zware omstandigheden in de bouwsector. Alle ontwerpkenmerken zijn onder extreme omstandigheden getest. Dat geldt met name voor alle nieuwe componenten in de elektrische versie, zoals accu, besturing, converters, enzovoort. De E10e werkt zonder uitstoot en geluidsarm. Met zijn breedte van slechts 71 cm kan hij gemakkelijk door deuren en in liften, zodat hij de ideale machine is voor binnentoepassingen zoals sloop- en kelderbouw. Volgens de ontwerpers kan de E10e een volledige werkdag van 8 uur werken, door hem te koppelen aan een optionele externe Bobcat-superlader. Tijdens de standaard werkpauzes van de machinist kan de E10e dan snel worden bijgeladen.

Reageer op dit artikel